Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Εάν η Ελλάδα έχει πρόβλημα ρευστότητας να το θέσει και θα το συζητήσουμε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να συζητήσουν το θέμα ενός τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το γερμανικό πρακτορείο MNI. Όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, εάν, όμως, η Ελλάδα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας – στο επόμενο διάστημα – θα πρέπει να ενημερώσει το Eurogroup.

Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι θα υπάρξει συζήτηση για την κατάσταση της Ελλάδας, αλλά σε καμία περίπτωση για τη χρηματοδότηση της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας», τονίζει ευρωπαϊκή πηγή και προσθέτει, «γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες έχουν συγκεκριμένες χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά δεν θα έχουμε κάποια επίσημα στοιχεία γι’ αυτές έως το φθινόπωρο. Ως εκ τούτου μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις».

Τόνισε ακόμη ότι εάν η Ελλάδα βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα ρευστότητας εντός των επόμενων εβδομάδων, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να διευκρινίσει την κατάσταση και κατόπιν μπορεί να υπάρξει κάποια συζήτηση. Επίσης, συνέχισε η ίδια πηγή, η θέση του Eurogroup δεν έχει αλλάξει και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει πριν υπάρξει εκταμίευση οποιασδήποτε βοήθειας προς την Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα ενός τρίτου πακέτου στήριξης, υποστήριξε ότι «Δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για τρίτο πακέτο. Εάν είναι να χρεοκοπήσουν εντός των επόμενων μηνών, ας χρεοκοπήσουν».

Μία ακόμη πηγή – βετεράνος αξιωματούχος της Ε.Ε, όπως τον χαρακτηρίζει το MNI – προσέθεσε ότι το Eurogroup παραμένει ενωμένο στη θέλησή του να υπάρξει ευθυγράμμιση των Ελλήνων με συγκεκριμένες, «σφιχτές» προϋποθέσεις, ιδιαίτερα εάν η χώρα επιθυμεί και νέα βοήθεια. «Ποτέ πριν δεν έχω δει τόσο ενωμένο το Eurogroup», εκτίμησε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Αυτό που γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα είναι ότι θα πρέπει να πληρώσει 5,7 δισ. ευρώ προς τους πιστωτές της έως τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ. Στο τέλος Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθεί δάνειο 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, με τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ να καταβάλλονται την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει αποπληρωμή της ΕΚΤ τον Ιούνιο και τον Αύγουστο.

Ένας ακόμη Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο MNI, υποστήριξε ότι «πιστεύουμε ότι υπάρχουν μερικά δισ. ευρώ σε αποθεματικά και ασφαλιστικά ταμεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ρευστότητα. Δεν ξέρω εάν θα είναι αρκετά, σαφώς θα είναι δύσκολο».

Σχετικά με τις προθέσεις της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι «η Ελλάδα αρχικά θα πρέπει να ενημερώσει το Eurogroup για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Πιθανώς κατόπιν να συζητηθεί εάν θα υπάρξει χαλάρωση των κανόνων της ΕΚΤ (σ.σ. για εκ νέου αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυα ή για αύξηση του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων).

ΠΗΓΗ   http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/item/223404-mni

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s