Ανοίγει η Fed τον φάκελο της κρίσης του 2009…

Φως στην αμερικανική κρίση ρίχνει η Fed δίνοντας στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων και τηλεδιασκέψεων που είχαν τα μέλη της το 2009.

Φως στην αμερικανική οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers ρίχνει η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), δίνοντας στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων και τηλεδιασκέψεων που είχαν τα μέλη της το 2009.

‘Όπως είθισται, η Fed εξέδωσε μετά από μία πενταετία τιςαπομαγνητοφωνήσεις που αποκαλύπτουν το σκεπτικό των κεντρικών τραπεζιτών, τους χειρισμούς, αλλά και τις προσδοκίες πίσω από κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν το 2009. Μεταξύ αυτών η διάθεση 1,3 τρισ. δολαρίων για αγορές τίτλων, τα στρες-τεστ των αμερικανικών τραπεζών, την νομισματική χαλάρωση αλλά και την κρατική διάσωση της Bank of America.

Η διπλή αντιπαράθεση εντός της Fed

Όπως αποδεικνύουν οι συζητήσεις των μελών της κεντρικής τράπεζας, δύο ήταν οι βασικοί λόγοι αντιπαράθεσης.

Ο πρώτος είχε να κάνει με την ανησυχία κάποιων στελεχών για το μήνυμα που εξέπεμπε ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας στη διάσωση τραπεζών αλλά και στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με στόχο τη χαλάρωση της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ μεταξύ 2007-2009.

Ο δεύτερος είχε να κάνει με τις εκτιμήσεις για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων αναδεικνύουν την ύπαρξη έντονων συζητήσεων για τον ενδεδειγμένο τρόπο επαναφοράς του τραπεζικού συστήματος και την επάνοδο από τη χειρότερη κρίση μετά το 1929, αλλά και το γεγονός ότι μερικοί αξιωματούχοι είχαν στην πραγματικότητα υποτιμήσει την έκταση της κρίσης και ανέμεναν μια γρηγορότερη ανάκαμψη.

Η διάσωση της Bank of America

Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες απόφάσης της Fed ήταν εκείνη της κρατικής διάσωσης της Bank of America.

Η συγκεκριμένη τράπεζα είχε υποστεί τρομακτικές απώλειες, οι οποίες οδήγησαν στην εξαγορά της από την Merrill Lynch, με την Fed να δίνει μέρος των κεφαλαίων.

Η απόφαση αναστάτωσε πολλά στελέχη.

«Είμαι περίεργος εάν το προβλέψαμε ως πιθανότητα. Αν ναι τι πιθανότητα δώσαμε όταν ανακοινώθηκε η συγχώνευση ότι θα έπρεπε να μπούμε και εμείς;», ανέφερε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Ντάλας.

Η απάντηση του Μπεν Μπερνάκε, τότε επικεφαλής της Fed, ήταν σύντομη και αποκαλυπτική:

«Αισθάνομαι σαφώς άβολα με αυτό. Αλλά όποιος και αν είναι ο λόγος,το σύστημά μας δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θα έπρεπε ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση γρήγορα. Μέχρι να έρθουν ενισχύσεις, δε νομίζω ότι έχουμε άλλη επιλογή εκτός από το να εργαστούμε με άλλα μέρη της κυβέρνησης για να αποφύγουμε μια οικονομική κατάρρευση».
Το πρόγραμμα των 1,3 τρισ.

«Νομίζω ότι το να διαβούμε τον Ρουβίκωνα θα έχει έναν σημαντικό αντίκτυπο καθώς θα σηματοδοτήσει τη βούλησή μας να κάνουμε περισσότερα στο μέλλον», είπε ο Μπερνάκε σε μια συνεδρίαση τον Μάρτιο, με θέμα το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων.

Ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς δήλωνε:

«Έμεινα έκπληκτος από την ανικανότητα των αγορών να καταλάβουν απλά αγγλικά. Δυστυχώς ήταν πραγματικότητα».

Τι έλεγε η νυν πρόεδρος της FED

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία που αποκαλύπτουν τα πρακτικά του 2009 είναι ο προφητικός ρόλος της διαδόχου του Μπερνάκε και νυν επικεφαλής του Fed, Τζάνετ Γέλεν.

Σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους της, η Γέλεν -τότε πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο- ήταν αρκετάαπαισιόδοξη για το εύρος και το βάθος της κρίσης.

«Τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά νέα είναι θλιβερά» ανέφερε σε μια κρίσιμη συνάντηση τον Μάιο.

Δεν έχανε όμως το χιούμορ της. «Τα πράγματα είναι τώρα τόσο άσχημα που ανοίγω τις οικονομικές προβλέψεις της Fed με μεγαλύτερο τρόμο από ότι τον συνταξιοδοτικό λογαριασμό μου».

«Κάποιοι αισιόδοξοι», προσέθετε, «προβλέπουν ότι είναι πιθανόν να δούμε μια γρήγορη ανάκαμψη ανάλογη εκείνων που ακολούθησαν μια σοβαρή ύφεση σε διάφορες περιόδους της μεταπολεμικής ιστορίας. Ο φόβος μου είναι ότι μπορεί να μην δούμε καν μια πιο αργή ανάκαμψη».

Οι λόγοι του φόβου της Γέλεν ήταν τρεις. Οι ασθενείς ξένες οικονομίες, τα όρια των πολιτικών της Fed αλλά και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η νυν επικεφαλής της Fed είχε πάντως ταχθεί από τότε υπέρ της υποστήριξης πολιτικών easy money προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Ο Γέλτσιν στην αμερικανική κρίση

Όπως αναφέρει η WSJ στα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα υπάρχουν 303 στιγμές γέλιου, οι οποίες μάλιστα έχουν την ειδική ένδειξη (laughter). Πρόκειται για στιγμές χαλάρωσης μεταξύ οικονομολόγων κατά τη διάρκεια πολύωρων και έντονων συναντήσεων. Και η αλήθεια είναι τα αστεία δεν ήταν πάντα πετυχημένα.

Το Σεπτέμβιο του 2009, κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης και έντονης συνάντησης ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Βοστώνης έκανε ένα lapsus linguae, αποκαλώντας την Γέλεν … Γέλτσιν.

«Συμφωνώ με τους προέδρους Έβανς και Γιέλτσιν. Ε, Γιέλεν εννοούσα», είπε.

Και οι συνδαιτημόνες δε δίστασαν να σχολιάσουν κάνοντας αναφορά στην αδυναμία του πάλαι ποτέ κραταίου άνδρα της Ρωσίας για το ποτό.

«Έχω πάει για ποτό με την Γέλεν και σίγουρα δεν μοιάζει με τον Γιέλτσιν», είπε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Ντάλας Ρίτσαρντ Φίσερ.

Για τους Αμερικανούς αξιωματούχους το 2009 ήταν η χρονιά που η οικονομία άρχισε να βγαίνει από τη μεγαλύτερη ύφεση μετά το 1930. Η συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007 άρχισε να ανατρέπεται τον Ιούνιο εκείνου του έτους. Και το περιοδικό Time ανέδειξε τον Μπεν Μπερνάκε ως άνθρωπο της χρονιάς για το 2009.

ΠΗΓΗ  http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/anoigei-i-fed-ton-fakelo-tis-krisis-tou-2009

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s