«Αόρατοι» φοροελεγκτές: Οι whistleblowers του IRS και του Βαρουφάκη…

Οι Financial Times έγραψαν ότι «η Ελλάδα θέλει να κάνει τους τουρίστες φοροεισπράκτορες», η Wall Street Journal έκανε λόγο για «ξεκαρδιστικό σχέδιο» κι ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ αναρωτήθηκε αν «είναι σοβαροί αυτοί οι άνθρωποι;» , δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση.

Μέχρι, ωστόσο να αποφανθεί η – εγγύς – ιστορία περί της σοβαρότητας ή μη της υπόθεσης, υπάρχει μία βεβαιότητα: Ο Γιάνης Βαρουφάκης μάλλον ανακάλυψε την… Αμερική: Το σχέδιο «Αράχνη» με τους «αόρατους» και «καλωδιωμένους» φοροελεγκτές που πρότεινε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι ελληνική πατέντα. Είναι μια άλλη εκδοχή και παραλλαγή των whistleblowers (πληροφοριοδοτών) που χρησιμοποιεί το IRS – η «επική» αμερικανική Εφορία.

Το Whistleblowers Office (Γραφείο Πληροφοριοδοτών) είναι ένα τμήμα του IRS – της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων των Ηνωμένων Πολιτειών – που «επεξεργάζεται πληροφορίες και συμβουλές από ιδιώτες, οι οποίοι εντοπίζουν φορολογικά προβλήματα στον χώρο εργασίας τους, κατά την άσκηση της καθημερινής τους δραστηριότητας, ή όπου αλλού μπορεί να τα εντοπίσουν».

Υπάρχουν, βεβαίως, δύο κεφαλαιώδεις διαφορές ανάμεσα στην αμερικανική και την ελληνική εκδοχή. Η πρώτη αφορά την κοινωνική κουλτούρα: Στην Αμερική το να δίνει ένας πολίτης πληροφορίες που αφορούν παραβίαση του νόμου θεωρείται πράξη εθνική συνείδησης και πατριωτισμού. Στην Ελλάδα των μεγάλων ιστορικών πληγών, το «κάρφωμα» κουβαλά το στίγμα της κοινωνικής ενοχής.
Η δεύτερη κεφαλαιώδης διαφορά είναι αμιγώς οικονομική: Στην Αμερική οι πληροφοριοδότες του IRS χρησιμοποιούνται για υποθέσεις υψηλής φοροδιαφυγής – πολλές φορές και εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων – και όχι για τις ανύπαρκτες αποδείξεις της ταβέρνας και τον κλεμμένο ΦΠΑ.

Οι αμερικανοί whistleblowers δεν είναι συμβασιούχοι υπάλληλοι – είναι «εθελοντές» που υποβάλουν επίσημη αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα κι εάν η καταγγελία τους επιβεβαιωθεί επιβραβεύονται αδρά. Με απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου το IRS πληρώνει τους πληροφοριοδότες με ποσά που φθάνουν από το 15% έως και το 30% των διαφυγόντων φόρων, προστίμων και τόκων στις υποθέσεις φορολογικής απάτης που αποκαλύπτουν – υποθέσεις, όμως, που το ύψος τους πρέπει να φθάνει τουλάχιστον στα 2 εκατομμύρια δολάρια.

Με βάση τα στοιχεία του ίδιου του IRS, το 2008 οι whistleblowers εντόπισαν αδήλωτα εισοδήματα ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Γραφείο Πληροφοριοδοτών, δε, θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική πηγή στοιχείων για τη διεθνή φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2013, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του IRS, η υπηρεσία κατέβαλε αμοιβές 53 εκατομμυρίων δολαρίων σε 122 πληροφοριοδότες οι οποίοι συνέβαλλαν στη συγκέντρωση 367 εκατομμυρίων δολαρίων από φόρους που, παράνομα, δεν είχαν καταβληθεί.

Η πιο διάσημη, ίσως, υπόθεση του Γραφείου Πληροφοριοδοτών είναι εκείνη του Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ. Ο Μπέρκενφελντ, πρώην υπάλληλος της UBS, πήρε το 2012 ως whistleblower του IRS, το ποσό-ρεκόρ των 104 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή έδωσε πληροφορίες για μη καταβληθέντες φόρους ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην πραγματικότητα, εκείνο που έκανε ήταν ότι παρείχε συμβουλές σε πλούσιους Αμερικανούς για το πώς να κρύψουν εκατομμύρια δολάρια από τα εισοδήματά τους σε μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και, στη συνέχεια, έδωσε όλα τους τα στοιχεία – των μυστικών λογαριασμών συμπεριλαμβανομένων – στο IRS.

Τον Οκτώβριο του 2012, επίσης, το IRS έδωσε αμοιβή 38.037.899 δολαρίων σε πληροφοριοδότη – εργαζόμενο μεγάλης επιχείρησης που έδωσε στοιχεία για το πώς φοροδιέφευγαν οι εργοδότες του. Δεν αποκαλύφθηκε ποτέ όμως ούτε το όνομα της εταιρίας, ούτε το ποσό της φοροδιαφυγής που εντοπίστηκε. Άγνωστο παρέμεινε επίσης και το όνομα πληροφοριοδότη που αποκάλυψε υπόθεση φοροαποφυγής εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην Illinois Tools Work και πήρε αμοιβή 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρόγραμμα του IRS Whistleblowers Office έχει, πάντως, δεχθεί έντονες πολιτικές επικρίσεις στο παρελθόν για αργούς ρυθμούς απόδοσης και μη ικανοποιητικά κίνητρα προσέλκυσης πληροφοριοδοτών. Στη σκιά αυτής της κριτικής, η υπηρεσία είχε αναδιαρθρωθεί ριζικά το 2006 και είχαν ενισχυθεί οι πόροι της.

ΠΗΓΗ  http://tvxs.gr/news/ellada/aoratoi-foroelegktes-oi-whistleblowers-toy%E2%80%A6-baroyfaki-kai-toy-irs

Advertisements

One thought on “«Αόρατοι» φοροελεγκτές: Οι whistleblowers του IRS και του Βαρουφάκη…

 1. Το 2008, επί της εποχής του Καραμανλή του Προγάστορα, θεσμοθετήθηκε ο τετραψήφιος αριθμός 1517, στον οποίο μπορούσες να πάρεις και να καταγγείλεις μυστικά υποθέσεις φοροδιαφυγής και φοροκλοπής. Τζίφος. Ανενεργός έμεινε ο αριθμός, μόλις 4.000 τον πήραν τα πρώτα χρόνια, μεγάλη ανυδρία, εξανέστη κι ο Μπάμπης του Σκάι και είπε επί λέξει τα εξής: «Πότε θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση την πρόβλεψη του Μνημονίου για δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στην οποία θα καταγγέλλεις τους γνωστούς σου για φοροδιαφυγή; Πρέπει να υπάρχει προστασία, για να μπορείς να καταγγείλεις τον γείτονά σου, τον αδερφό σου, ακόμη και τον πατέρα σου!». Επρόκειτο για λαϊκίστικη κατρακύλα, μιας και ο αγλαός Μπάμπης εξαίρεσε από τη ρουφιανιά τις μαμάδες, που συνήθως ηγούνται της φοροδιαφυγής και των εν γένει απατών.

  Κάτι η προτροπή του Μπάμπη, κάτι τα λόγια του παπά, κάτι, κυρίως, η κρίση, τα τηλέφωνα πήραν πλέον φωτιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διακόσιοι άνθρωποι τηλεφωνούν κάθε μέρα στο 1517 για να κάνουν κάποια καταγγελία. Βάλε και το 11012 της Οικονομικής Αστυνομίας που το παίρνουν άλλοι πενήντα την ημέρα, βάλε και κάτι άλλα τηλέφωνα που λειτουργούν στις Περιφέρειες, κοντά 100.000 άνθρωποι τον χρόνο καταγγέλλουν τον διπλανό τους στις υπηρεσίες του Δημοσίου.

  Αυτό δεν είναι είδηση, αυτό είναι ο εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες. Εκατό χιλιάδες νοματαίοι σηκώνουν το τηλέφωνο, σχηματίζουν τον τετραψήφιο και ρουφιανεύουν στην ψύχρα τον συνάνθρωπό τους. Κι όχι όποιον κι όποιον συνάνθρωπό τους, τους συγγενείς τους ρουφιανεύουν, το αίμα τους, που λέει ο λόγος. Έξι στα δέκα τηλεφωνήματα έχουν ως στόχο συγγενείς, «να πάτε να πιάσετε, κύριε Έφορα, την κουφάλα τον μπατζανάκη μου, που έχει κρύψει το μπαγιόκο στην κουφάλα του δοντιού του». Ζήτω η Αγία Ελληνική Οικογένεια! Σταυροφιλιούνται στους γάμους, τα βαφτίσια, τις κηδείες και μετά το καρφί πάει σύννεφο, να τον ξεκάνω τον κερατά, να γίνω εγώ ο κορυφαίος του σογιού.

  Το 60% ρουφιανεύει το σόι, το υπόλοιπο 20% αφορά αλληλοκαρφώματα ταβερνιάρηδων και λοιπών επιχειρηματιών της εστίασης. Στα χρόνια της κρίσης και της αφραγκίας ο ένας δείχνει τον άλλο, να μπει το ΣΔΟΕ να τον κλείσει, να του πάρουμε τη λιγοστή δουλειά που του έχει απομείνει. «Το είδα, κύριε Έφορε, το ποντίκι. Μπήκε στη κουζίνα ως ποντίκι και βγήκε από την κουζίνα σαν σούσι τυλιγμένο με φύκια». Κανιβαλισμός στα χρόνια της χολέρας, βγήκαν τα κατώτερα ένστικτα στην επιφάνεια, τα πήρε το καθεστώς και τα έκανε success story. Το πρωτογενές πλεόνασμα του Σταϊκούρα δεν έχει μόνο αίμα μέσα, έχει και ρουφιανιά. Ρουφιανιά χωρίς όρια, με την επίνευση, την προτροπή και τον έπαινο του κράτους.

  «Μα το χωριό θέλει φωτιά πόχει πολλοί ρουφιάνοι», τραγουδάει ο Μπακιρτζής, σε στίχους του Σταύρου Καραμανιώλα. Ποιο χωριό να εννοεί, άραγε, ο Αργύρης;

  Γιώργος Ανανδρανιστάκης
  πηγή: Αυγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s