Πώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να πει “ναι” στην αύξηση των εντόκων & ο ρόλος των Κινέζων.

Προσδοκίες κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του Μαρτίου δημιουργούνται στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να συναινέσει σε αύξηση του απόλυτου όγκου των εντόκων γραμματίων εάν το επιπλέον ποσό καλυφθεί από ξένους.

Αξιωματούχος της ΕΚΤ μιλώντας στην Καθημερινή υπό καθεστώς ανωνυμίας άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο, αφού η Κεντρική Τράπεζα ουσιαστικά αντιδρά στην αύξηση του ορίου των εντόκων και δεν μπορεί να υπάρξει κίνηση εκ μέρους της που θα θεωρηθεί άμεση χρηματοδοτική μεταβίβαση, που απαγορεύεται από τη συνθήκη. Γι αυτό τόνισε ότι εάν ξένα funds για πχ ήθελαν να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα γιατί έτσι δεν θα αναγκάζονταν να τα αγοράσουν ελληνικές τράπεζες και να επιβαρυνθούν. Κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ τελικά θα μπορούσε να αυξήσει το όριο θέτοντας όμως παράλληλα “απαγορευτικό” στις αγορές απ’ τις ελληνικές τράπεζες.

Μπορεί όμως να υπάρξει ξένο ενδιαφέρον μέσα σε αυτό το περιβάλλον για τα ελληνικά χρεόγραφα; Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής Κινέζοι επενδυτές είχαν πάρει 100 εκατ. Ευρώ σε προηγούμενη έκδοση εντόκων και φέρονται διατεθειμένοι να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε επόμενες. Κάτι που δημιουργεί προσδοκίες στην ελληνική πλευρά.

Επίσης, η ΕΚΤ φέρεται να ανάβει το πράσινο φως προς τις ελληνικές τράπεζες να αναχρηματοδοτήσουν το σύνολο των εντόκων γραμματίων που είχαν αγοράσει και λήγουν τις επόμενες ημέρες, και όχι μόνο όσα είχαν στην κατοχή τους στις 18 Φεβρουαρίου, αφού στο μεταξύ είχαν πουλήσει κάποια στην αγορά. Εάν επιβεβαιωθούν όλα αυτά , τότε είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου έως το τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα στο ΓΛΚ ελέγχουν γραμμή – γραμμή τις δαπάνες του κράτους και προχωρούν σε αναβολή των πληρωμών που δεν είναι επιτακτικές ή σε περικοπή άλλων που θεωρούνται υπερβολικές. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν, μάλιστα, ότι συνολικά υπάρχουν 4.772 “γραμμές δαπανών “ στον προϋπολογισμό (προμήθειες, λειτουργικά έξοδα κοκ) και από την έως τώρα επανεξέταση τους και περικοπή εξόδων που κρίθηκαν ως “σπατάλη” έχει ήδη εξοικονομηθεί ποσό της τάξης των 180 εκατ. Ευρώ.

Πέραν τούτου στο ΓΛΚ προσπαθούν να μεταφέρουν δαπάνες για τους επόμενους μήνες ώστε να διασφαλιστεί ένα “μαξιλάρι” στα κρατικά Ταμεία. Μεταξύ αυτών πληρωμές προς προμηθευτές.

Παράλληλα θα μεθοδευτεί και η άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ από το ΤΧΣ με νομοθετική ρύθμιση, τα οποία όπως επιβεβαιώσει χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είναι διαθέσιμα στην ελληνική κυβέρνηση.

Προ το παρόν το οικονομικό επιτελείο έχει να καλύψει αυτή την εβδομάδα δύο μεγάλες λήξεις χρέους. Η μία αφορά την αποπληρωμή της δεύτερης εντός Μαρτίου δόσης προς το ΔΝΤ την Παρασκευή ύψους 350 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημέρα λήγουν και έντοκα γραμμάτια αξίας 1,6 δισ ευρώ για την κάλυψη των οποίων το υπ. Οικονομικών θα προχωρήσει στην έκοδησ νέων γραμματίων αύριο, Τετάρτη.

Το πρόγραμμα των αποπληρωμών όμως είναι βαρύ και την επόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου λήγει η τρίτη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 580 εκατ. ευρώ ενώ στις 20 του μήνα πρέπει να εξοφληθεί η τέταρτη και τελευταία για το Μάρτιο δόση προς το ΔΝΤ, που ανέρχεται στα 350 εκατ. Ευρώ. Επίσης στις 20 Μαρτίου λήγουν και έντοκα γραμμάτια αξίας 1,6 δισ ευρώ. Και φυσικά υπάρχει και η καταβολή ποσού 1,5 δισ ευρώ σε μισθούς και συντάξεις.

ΠΗΓΗ http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/oikonomia/item/224175-pos-i-ekt-tha-mporouse-na-pei-%E2%80%9Cnai%E2%80%9D-stin-aiksisi-ton-entokon-o-rolos-ton-kinezon

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s