Τα κουτιά της Πανδώρας της Ευρωζωνης.

Στα τέλη του 2013 υπήρχαν απαιτήσεις εγγυημένες από διάφορα περιφέρειες της Αυστρίας, ύψους 60 δις € – όπου στις έξι από τις εννέα περιφέρειες οι εγγυήσεις υπερέβαιναν τα ετήσια έσοδα τους, με κίνδυνο να προκληθεί ένα κύμα χρεοκοπιών

«Δυστυχώς πολλοί Έλληνες «αποενοχοποιούν» την Ευρώπη και την Τρόικα, όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση της χώρας τους, ενοχοποιώντας υπερβολικά τους εαυτούς τους – την  Ελλάδα γενικότερα, την οποία θεωρούν ως την αποκλειστική υπεύθυνη των δεινών της, παρά το ότι έχουμε τεκμηριώσει πολλές φορές πως ο μοναδικός υπεύθυνος της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας μας, μετά το 2009, είναι η Τρόικα (ανάλυση).

Όσον αφορά δε τη χρεοκοπία του 2010, καθώς επίσης την προσφυγή στο ΔΝΤ, έχουμε ήδη αναφέρει, επίσης αρκετές φορές, πως ήταν πιθανότατα σκόπιμη, με υπεύθυνη την τότε κυβέρνηση – η οποία αύξησε τόσο το έλλειμμα, όσο και το δημόσιο χρέος τεχνητά, οδηγώντας τον «Τιτανικό», όπως η ίδια χαρακτήρισε την Ελλάδα, αύτανδρο στα βράχια.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται πλέον από πολλούς άλλους οικονομολόγους, όπως από αυτούς που συνέγραψαν από κοινού ένα βιβλίο (Η ελληνική πολιτική οικονομία), σύμφωνα με το οποίο το δημόσιο έλλειμμα επιβαρύνθηκε σκόπιμα κατά 15,62 δις € αναδρομικά για τα έτη 2006 – 2009, ενώ το δημόσιο χρέος κατά 92,46 δις € (επίσης αναδρομικά, για τα ίδια έτη!).

Το έγκλημα αυτό πραγματοποιήθηκε με την αναθεώρηση (μείωση) του ΑΕΠ των ετών 2006-2009, με την μεταφορά των ελλειμμάτων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης στο δημόσιο έλλειμμα και δημόσιο χρέος (εάν συνέβαινε κάτι ανάλογο στην Ιταλία ή στην Ισπανία, θα είχαν ήδη χρεοκοπήσει), με τις προσαρμογές όρων αποθεμάτων κοκ. – με αποτέλεσμα η Ελλάδα να οδηγηθεί σκόπιμα στο τότε αδιέξοδο.

Με απλά λόγια, χρησιμοποιήθηκε το συνηθισμένο, άθλιο τέχνασμα του ΔΝΤ, σύμφωνα με αποκαλύψεις στελέχους του, με βάση το οποίο επιβαρύνονται οι χώρες που εισβάλλει μέσω της αναθεώρησης των στοιχείων του παρελθόντος, έτσι ώστε να μην το καταλαβαίνουν οι Πολίτες τους – ενώ ποτέ δεν γίνεται ο απαιτούμενος λογιστικός έλεγχος από τις κυβερνήσεις τους, παρά τις προεκλογικές τους υποσχέσεις» (πηγή).

Άρθρο

Η μέχρι στιγμής σημαντικότερη είδηση της τελευταίας εβδομάδας η οποία, παραδόξως ή σκοπίμως, έχει περάσει απαρατήρητη από τα σημαντικότερα ΜΜΕ διεθνώς, καθώς επίσης από τις αγορές, δεν είναι άλλη από την τραπεζική χρεοκοπία στην Αυστρία (άρθρο) – γεγονός που  έφερε στην επιφάνεια τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας, τα οποία αποκρύπτονται σκόπιμα στα επί μέρους κρατίδια της.

Είμαστε δε απολύτως βέβαιοι πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Γερμανία όπου, εάν ερευνήσει κανείς τις υποχρεώσεις των ομοσπονδιακών κρατιδίων της, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία του Βερολίνου, θα διαπιστώσει έκπληκτος πως το δημόσιο χρέος της χώρας, σε επίπεδο κρατιδίων και ομοσπονδίας, ξεπερνάει το 200% του ΑΕΠ της.

Εάν δε συμπεριληφθούν οι εγγυήσεις της κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε ήδη από τους FT (πηγή), τα αποτελέσματα εκπλήσσουν – αν και κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως οι εγγυήσεις αυτές θα «καταπέσουν», επιβαρύνοντας τα ελλείμματα και τα χρέη της χώρας. Εν τούτοις, δεν θα ήταν αρνητικό, ειδικά μετά την πρόσφατη εμπειρία της Αυστρίας, να έχει κανείς υπ’ όψιν του αυτές τις ιδιαιτερότητες, όπως τις κατωτέρω:

Οι εγγυήσεις δανείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τη Eurostat, όπου δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένας κατάλογος που συμπεριλαμβάνει τις εγγυήσεις του δημοσίου, σε φορείς του ιδιωτικού τομέα, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: αφούπροηγείται η Γερμανία, με εγγυήσεις που φθάνουν στο 145% του ΑΕΠ της. Ακολουθούν η Ολλανδία και η Σλοβενία, με 115% και 111% αντίστοιχα – ενώ η Ελλάδα ευρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη, με μόλις 17% (γράφημα).
ΓΡΑΦΗΜΑ - Ευρώπη, εγγυήσεις δημοσίου

Περαιτέρω, εάν προσθέσει κανείς τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις από την πληρωμή των εγγυήσεων, με το δημόσιο χρέος (επόμενο γράφημα), θα διαπιστώσει ότι προηγείται πλέον η Ιρλανδία με 234% του ΑΕΠ της,ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 222% – ενώ η Ελλάδα ευρίσκεται στην τέταρτη θέση.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ευρώπη, συνολικές υποχρεώσεις δημοσίου

Βέβαια, εδώ πρόκειται για χρέη που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις υποχρεώσεις των δημοσίων τραπεζών, ειδικά στη Γερμανία. Οφείλει όμως κανείς να τα προσέχει, όπως επίσης όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο άρθρο των FT – ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι υποχρεώσεις των ομοσπονδιακών κρατιδίων, οι οποίες είναι εξαιρετικά υψηλές.

Η Αυστρία

ICON - Τράπεζα, πρόβλημαΕπιστρέφοντας στο σκάνδαλο που έχει δημιουργήσει σοβαρότατους «τριγμούς» στη χώρα, ουσιαστικά ένα κρατίδιο της (Καρινθία) εγγυήθηκε για τα δάνεια μίας τράπεζας (Hypo Alpe Adria), τα οποία μεταφέρθηκαν σε μία «κακή τράπεζα» που χρεοκόπησε (άρθρο). Το κρατίδιο παρείχε εγγυήσεις συνολικού ύψους 10,2 δις €, παρά το ότι τα ετήσια έσοδα του για το 2015 υπολογίζονται στα 2,36 δις € – σχεδόν πενταπλάσιες δηλαδή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τις εξυπηρετήσει.

Σε μία τέτοια περίπτωση βέβαια θα περίμενε κανείς να αναλάβει τις υποχρεώσεις το δημόσιο της Αυστρίας – όπως συνέβη στην Ιρλανδία, όπου το κράτος εκβιάσθηκε από την ΕΚΤ να αναλάβει τις υποχρεώσεις των χρεοκοπημένων τραπεζών, μεταφέροντας τες ουσιαστικά στους Πολίτες (άρθρο).

Εν τούτοις, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε επανειλημμένα ότι, το κράτος δεν θα το κάνει – με αποτέλεσμα να ζημιωθούν όλοι οι δανειστές της χρεοκοπημένης τράπεζας, οι απαιτήσεις των οποίων θα διαγραφούν κατά περίπου 50%. Αυτός ήταν ο λόγος που η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση του κρατιδίου σε Βαα3 από Α2 προηγουμένως, αφού κάτω από τις παραπάνω προϋποθέσεις το κρατίδιο είναι ουσιαστικά αφερέγγυο.

Με δεδομένο τώρα το ότι, η έκθεση των αυστριακών τραπεζών στην Καρινθία υπολογίζεται στα 2,7 δις €, η κατάσταση περιπλέκεται – ενώ η κρίση θα μπορούσε να μεταδοθεί σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, καθώς επίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, ως μία νέα Lehman Brothers.

Εάν υπολογίσει κανείς τώρα πως στα τέλη του 2013 υπήρχαν απαιτήσεις, εγγυημένες από διάφορα περιφέρειες της Αυστρίας, ύψους 60 δις €, ενώ στις έξι από τις εννέα περιφέρειες οι εγγυήσεις υπερέβαιναν τα ετήσια έσοδα τους (στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται ποιός εγγυάται τι στην χώρα!), ίσως προκληθεί ένα μεγάλο κύμα αφερεγγυότητας, χρεοκοπιών δηλαδή, με άγνωστα επακόλουθα.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Αυστρία, πίνακας εγγυήσεων (αγγλικά)

Περαιτέρω οι γερμανικές τράπεζες, οι οποίες κατάφεραν να «αποδράσουν» από την Ελλάδα, με τη βοήθεια της καγκελαρίου και του κ. Sarkozy, είναι επίσης εκτεθειμένες στα ομόλογα της χρεοκοπημένης αυστριακής τράπεζας – οπότε θα υποστούν σημαντικές ζημίες.

Το χειρότερο είναι όμως το ότι, όλοι αναζητούν σήμερα πόσα άλλα τέτοια «κουτιά της Πανδώρας» ευρίσκονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία –  λόγω της αντίστοιχης σχετικά ομοσπονδιακής δομής της με την Αυστρία.

Επίλογος

Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή του κειμένου η Ελλάδα, μετά τη σκόπιμη εισβολή του ΔΝΤ και την πρόθεση του να «κλέψει» ότι μπορέσει, όπως στο παράδειγμα της Ρωσίας (άρθρο), επιβαρύνθηκε με χρέη και με ελλείμματα πάσης φύσεως – έτσι ώστε να μην αντιδράσουν οι Πολίτες της, αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν τους αναλογούν, καθώς επίσης υφιστάμενοι αδιαμαρτύρητα ζημίες που υπερβαίνουν το 1 τρις €.

Αντίθετα πολλές άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η οποία έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο επιτιμητικά στην κυβέρνηση μας, είχαν και έχουν το προνόμιο να κρύβουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να ελέγχονται από κανέναν.Μπορούν επίσης να αρνούνται την εξυπηρέτηση των οφειλών τους, παρά το ότι τις εγγυώνται – ενώ τους επιτρέπεται να χρεοκοπούν, όταν στην Ελλάδα απαγορεύεται.

Από το γεγονός αυτό συμπεραίνεται, μεταξύ πολλών άλλων, πως η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως προπέτασμα καπνού, πίσω από το οποίο κρύβεται τόσο η υπερχρέωση της Ευρώπης, όσο και το ζόμπι χρηματοπιστωτικό της σύστημα (άρθρο) – κάτι που όμως έχει ημερομηνία λήξης, αφού τέτοιου είδους προβλήματα, αργά ή γρήγορα, βγαίνουν στην επιφάνεια.

ΠΗΓΗ   http://www.analyst.gr/2015/03/09/to-kouti-tis-pandoras/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s