Πολιτική λύση για να σταματήσει η «ασφυξία» της Ελλάδας θα ζητήσει στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός.

Στην πιο δύσκολη φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η πίεση ασφυξίας προς την ελληνική οικονομίας συνεχίζεται, την ώρα που οι αριθμοί φανερώνουν νέα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην ακολουθήσει την μνημονιακή συνταγή για λήψη μέτρων λιτότητας, όπως ζητούσαν και ζητούν οι δανειστές -θέτοντας εκεί ακριβώς την κόκκινη γραμμή της- θεωρώντας ότι θα πρόκειται για έναν αδιέξοδο δρόμο, όπως έχει αποδειχθεί χρόνια τώρα.

Ετοιμάζεται δε, δια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να θέσει επί τάπητος το αίτημα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, για πολιτική λύση στο πρόβλημα, στη βάση της απόφασης που έλαβε το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει μάλιστα την προσήλωση της κυβέρνησής του σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η Αθήνα τιμά τη συγκεκριμένη συμφωνία και θα καλέσει και τους εταίρους να πράξουν το ίδιο, να στηρίξουν δηλαδή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, τηρώντας έντιμη στάση έναντι της χώρας.

Η Αθήνα επιστρατεύει εμμέσως πλην σαφώς την απειλή για στάση πληρωμών των δανειακών της υποχρεώσεων, εάν δεν της δοθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία (αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, υποδόσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα, κέρδη της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα κλπ) να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες αυτής της περιόδου. Είναι ενδεικτική η αποστροφή στις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ότι τα χρέη είναι αέρας, «με αέρα θα τους πληρώσουμε».

Πρόκειται για έμμεσες βολές, που έχουν όμως στόχο να αντιμετωπίσουν την πίεση που ασκεί το Βερολίνο στη χώρα και να επισημάνουν ότι η λύση αυτή την ώρα δεν βρίσκεται στους αριθμούς, αλλά στην πολιτική.

Ο κ. Τσίπρας άλλωστε έστειλε σαφές μήνυμα το Σάββατο -κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λοράν- ότι ο μη σεβασμός στη δημοκρατία οδηγεί στην ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει σε αυτή τη φάση και τη σημασία του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, ποντάροντας στο ενδιαφέρον που δείχνει η καγκελάριος Μέρκελ για την ανάγκη να αποφευχθεί μία ρήξη και μία κρίση στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Δρόμος επιστροφής στο Μνημόνιο δεν υπάρχει»

Τις ίδιες απόψεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Εθνος». Ο κ. Τσίπρα εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω στις εξαγγελίες που έκανε στη Θεσσαλονίκη και να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στις 25 Γενάρη ο ελληνικός λαός απεφάνθη οριστικά. Δρόμος επιστροφής στο Μνημόνιο για την Ελλάδα δεν υπάρχει» τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Έθνος, δίνοντας για μια καόμη φορά το στίγμα της νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική πλευρά στους «θεσμούς», καταγγέλλοντας δυνάμεις που βάζουν εμπόδια στην τελική συμφωνία: «Έχουμε προτείνει διοικητική ανασυγκρότηση, φορολογική μεταρρύθμιση και καταπολέμηση της διαφθοράς. Σε αυτά υπάρχει συμφωνία ήδη. Από κει και πέρα δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν τη ρήξη για να εξυπηρετηθεί η συνέχιση της λιτότητας και γι’ αυτόν τον λόγο δημιουργούν εμπόδια στην υλοποίηση της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου».

«Καμία απειλή για μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις»

Όσον αφορά στα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν κινδύνους για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις καταθέσεις ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς και στην Ελλάδα, που έχουν υπαρξιακή ταύτιση με τη λιτότητα. Η ίδια τους η πολιτική ύπαρξη μπαίνει σε κίνδυνο αν αμφισβητηθεί η λιτότητα και θα κάνουν τα πάντα για να ανακόψουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια του ελληνικού λαού. Θα απειλήσουν, θα προβοκάρουν, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πολιτικό και οικονομικό πανικό. Απέναντι σ’ αυτήν την προσπάθεια, ο ελληνικό ςλαός πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος και φυσικά να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του αξιολογεί τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών ως πολύ πιο σημαντικές από τις παιτήσεις κάποιων ακραίων εκπροσώπων των δανειστών» λέει, καθησυχάζοντας: «Ούτε γι’ αστείο δεν πρέπει να ακούγονται τέτοια πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών. Και καμία απειλή για τις καταθέσεις».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν ξεσφίξουν οι εταίροι τη θηλιά της χρηματοδότησης, απάντησε ότι «προφανώς και υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Δεν πιστεύω όμως ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε κάποιο, γιατί το ελληνικό ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πριν τη Σύνοδο Κορυφής ή κατά τη διάρκειά της». Πρόσθεσε δε ότι «αν συνεχιστεί η υπονόμευση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο».

Ο ίδιος θέλησε να απαντήσει και στις παραινέσεις για άλλες συνεργασίες, εκτός αυτής με τους ΑΝΕΛ: «Ο καθένας θα ήταν προτιμότερο να κοιτά τα του οίκου του. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία κανενός. Έχουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 162 βουλευτών και μια ακόμα πιο ισχυρή στήριξη από την κοινωνία που καταγράφεται σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Γι’ αυτό και δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν».

Αρνήθηκε μάλιστα μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε περίπτωση εκλογών ή δημοψηφίσματος: «Να κάνουμε εκλογές γιατί; Για να κάνουμε το ποσοστό μας ακόμα μεγαλύτερο; Δεν υπάρχει λόγος. Η πλειοψηφία που έχουμε στη Βουλή είναι πολύ μεγάλη και σταθερή. Να κάνουμε δημοψήφισμα για ποιον λόγο; Οι εκλογές του Γενάρη είχαν, ούτως ή άλλως, δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Ο λαός αψήφησε την τρομοκρατία και μας έδωσε ξεκάθαρη λαϊκή εντολή να τελειώνουμε με τα μνημόνια οριστικά και να διαπραγματευτούμε σκληρά μέχρι τέλους. Να ματώσουμε, αν χρειαστεί, για να πάψει ο λαός μας να ματώνει. Δεν χρειαζόμαστε, λοιπόν, κανένα δημοψήφισμα για να υλοποιήσουμε την εντολή της 25ης Γενάρη».

ΠΗΓΗ   http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/item/224960-politiki-lisi-gia-na-stamatisei-i-asfiksia-tis-elladas-tha-zitisei-sti-sinodo-o-prothipourgos

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s