Το νέο αίτημα για «ανάσα» ρευστότητας από την ΕΚΤ και τι έχει ζητήσει ο Draghi για να αλλάξει “θέση” αύριο.

Γιατί επανέρχεται το αίτημα της κυβέρνησης προς την ΕΚΤ για χαλάρωση του πλαφόν στα έντοκα. Το νέο επιχείρημα από τον εκτροχιασμό του περσινού προϋπολογισμού και το παράθυρο διευκόλυνσης χωρίς παράβαση των υφιστάμενων κανόνων.

Ζήτημα χαλάρωσης των κανόνων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση των τραπεζών σε δημόσιο χρέος, ετοιμάζεται να θέσει, εκ νέου, η ελληνική κυβέρνηση, μετά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα στοιχεία για την εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού.

Από τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, όσο και υπουργών και πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει και πάλι θέμα ρευστότητας στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014 με τη συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,3% έναντι στόχου 1,5% αποτελούν το νέο όπλο στην φαρέτρα της κυβέρνησης, καθώς καταδεικνύουν ότι η τρέχουσα δυσπραγία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα λάθη της κυβέρνησης Σαμαρά.

Υπό το παραπάνω πρίσμα προστίθεται ένα ακόμη πολιτικό επιχείρημα για παροχή διευκολύνσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να μπορέσει το Δημόσιο να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του, ως την ολοκλήρωση των συζητήσεων κατάρτισης και εξειδίκευσης της λίστας μεταρρυθμίσεων και της διαδικασίας ενημέρωσης των τεχνικών κλιμακίων για την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση.

Η ελληνική πλευρά προτίθεται να ζητήσει χαλάρωση του ορίου που έθεσε η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, αναφορικά με την έκθεσή τους σε τίτλους του Δημοσίου καθώς και χορηγήσεις προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.ά.).

Όπως έγραψε το Euro2day η ΕΚΤ ενημέρωσε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος τις εγχώριες τράπεζες ότι απαγορεύεται να αυξήσουν την έκθεσή τους στο Δημόσιο πάνω από τα επίπεδα που είχαν τεθεί με την απόφασή της στις 18 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εγχώριες τράπεζες κατείχαν στις 18 Φεβρουαρίου έντοκα γραμμάτια Δημοσίου ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει να τους επιτραπεί η κατοχή εντόκων ύψους ως 15 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν και στο πρόσφατο παρελθόν. Πρόκειται για λύση που δεν αντιβαίνει τους κανόνες της ΕΚΤ και ταυτόχρονα μπορεί να δώσει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σημαντική ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα.

Αν το αίτημα γίνει δεκτό, έστω εν μέρει, θα απελευθερωθεί ρευστότητα μια και οι τράπεζες θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν μέρος ή το σύνολο των εντόκων (περίπου 3 δισ. ευρώ) που κατέχει σήμερα το Κοινό Κεφάλαιο των Ταμείων το οποίο διαχειρίζεται η ΤτΕ ΕΛΛ +1,00%. Η ρευστότητα που θα αποδεσμευθεί μπορεί εν συνεχεία να χρησιμοποιηθεί από το Κοινό Κεφάλαιο για συμβάσεις repos.

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα χρειασθεί να χρησιμοποιήσει μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, ύψους 2,4 δισ. ευρώ για συμβάσεις repos σε έντοκα. Η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει από το ΤΧΣ τα 555 εκατ. ευρώ καθώς και τα ταμειακά διαθέσιμα ΝΠΔΔ (ΟΠΕΚΕΠΕ κ.ά.) συνολικού ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η ΕΚΤ έχει απορρίψει ήδη ανάλογο αίτημα της ελληνικής πλευράς υποστηρίζοντας ότι η διεύρυνση του πλαφόν θα συνιστούσε άμεση χρηματοδότηση χώρας την ώρα μάλιστα όπου δεν υπάρχουν απτά δείγματα προόδου και υλοποίησης της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1314140/neo-aithma-gia-anasa-refstothtas-apo-ekt.html

Μπορεί η Αθήνα να παρουσιάσει ενα πρώτο “πακέτο” δεσμεύσεων (“early harvest” όπως το αποκαλούν) μέχρι αύριο στους “θεσμούς”; Αν ναι τότε κάποιες σοβαρές αλλαγές στην χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΚΤ, θα μπορούσαν να δρομολογηθούν αμέσως (από την Πέμπτη) δημιουργώντας ενα νέο περιβάλλον στην Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας.
Αυτή η επισήμανση γίνεται από το περιβάλλον της Κομισιόν μετά την τελευταία συνάντηση Τσίπρα – Juncker και ανατανακλά το “κλίμα” που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα πριν από την νέα κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, που θα καθορίσει και πάλι το όριο χρηματοδοτόσης μέσω του ELA από την ΤτΕ.
Οι ίδιοι παράγοντες πάντως που κάνουν αυτή την επισήμανση, εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι στο κατα πόσο μπορεί ενα τέτοιο πρώτο …πακέτο να είναι έτοιμο μέχρι αύριο, προκειμένου να παρουσιασθεί στην ΕΚΤ και να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης τους κεντρικούς τραπεζίτες.
Με δεδομένο μάλιστα οτι η πλειονότητα των μελών του Συμβουλίου της ΕΚΤ παραμένει αντίθετη στο να αυξηθεί η ροή των χρηματοδοτικών εργαλείων προς την Ελλάδα, είτε μέσω του ELA είτε με αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, η παρουσία ενός τέτοιου πακέτου θα ήταν “καταλυτική” για την κρίση του Συμβουλίου.
Προς το παρόν πάντως ο “επικεφαλής” της αρνητικής στάσης μέσα στο Συμβούλιο της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα, πρόεδρος της Bundesbank ο κ. Jens Weidmann, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa, επαναλαμβάνει τις δηλώσεις Σόιμπλε οτι η όποια συμφωνία «πρώτα περιλαμβάνει την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και τη βούληση να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα» και μετά οποιαδήποτε αλλαγή στην στάση της ΕΚΤ…
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s