Οι απαιτησεις των Η.Π.Α. και της Κινας για την παροχη υποστηριξης στην Ελλαδα…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η υποστήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην ανάπτυξη της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας είναι δεδομένη και ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που δύνανται να επηρεάσουν τις εξελίξεις, όπως η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο φιλοαμερικανός πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τούσκ δέχονται συχνά τηλεφωνήματα από το Οβαλ Οφις του Λευκού Οίκου, και η παντοτινή έκκλησή του κ. Ομπάμα αφορά την επιμονή του για τερματισμό της ευρωπαϊκής κρίσης.

Αλλωστε, η ανάπτυξη αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος σταθερότητας που εισήγαγε και εφάρμοσε από το 2009 και το οποίο βοήθησε σημαντικά την ανόρθωση της αμερικανικής οικονομίας. Οι άνθρωποι του Προέδρου υπενθυμίζουν συχνά ότι η λέξη λιτότητα είναι απαγορευμένη για τον κ. Ομπάμα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς για τη σπουδή που δείχνει ο Αμερικανός ηγέτης να «εξυπηρετεί» την Ελλάδα, διότι στην ουσία υποστηρίζει το πρόγραμμά του και προστατεύει την οικονομία του. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι καταστρεπτική, πιστεύουν στο Λευκό Οίκο, και ήταν το σημείο-κλειδί που ανέπτυξε στην Αγγελα Μέρκελ την περασμένη Τετάρτη. Αποτελεί πεποίθηση για όλους τους οικονομικούς συμβούλους του Προέδρου, ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν λάθος όταν ισχυρίζονται ότι τυχόν «πτώση» της Ελλάδας δεν θα δημιουργήσει προβλήματα και στους ιδίους. Αντιθέτως υποστηρίζουν ότι θα επηρεάσει διεθνώς λόγω της άμεσης σύνδεσης με την Ευρωζώνη.

Όπως πάντα, η συζήτηση του Αμερικανού ηγέτη με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ήταν δύσκολη όταν η κουβέντα αφορούσε την Ελλάδα, διότι σύμφωνα με γερμανικές δημοσιογραφικές πηγές, η κ. Μέρκελ δεν ανέχεται επεμβάσεις στις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές εσωτερικές υποθέσεις. Ακούει πάντα τους συνομιλητές της, αλλά υποστηρίζει τις αποφάσεις που λαμβάνει ανεξάρτητα από τις συμβουλές ή τα αιτήματα που της θέτουν.

Η Καγκελάριος προβάλλει και ένα άλλο βασικό ζήτημα, που αφορά το θέμα της χρηματοδότησης (της χώρας μας). Όταν το 2012 ο κ. Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν ανέλαβαν να τερματίσουν κάθε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, άκουσαν την Καγκελάριο να τους απαντά πως για την ελληνική διάσωση οι Αμερικανοί δεν ξόδεψαν ούτε ένα δολάριο, πέραν της συνεισφοράς του στο ΔΝΤ, αντίθετα οι Ευρωπαίοι εταίροι της έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν –και το έπραξαν- δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι γεγονός ότι η πραγματικότητα αυτή δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια χειρισμών στους Αμερικανούς, αλλά σε συμβουλευτικό επίπεδο κάνουν ότι μπορούν και συνήθως είναι αποτελεσματικοί όταν οι συνομιλητές του Προέδρου και του υπουργού Οικονομικών δεν είναι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε. Οι δύο ηγέτες διατηρούν μία «σχέση οργής», από τη σύνοδο των G8 στο Κάμπ Ντέιβιντ, επειδή ο Αμερικανός Πρόεδρος απαίτησε με άγαρμπο, είπαν τότε, τρόπο να εξασφαλίσει υπόσχεση για τερματισμό της οικονομικής κρίσης πάραυτα. Του επεισοδίου στους κήπους του προεδρικού θερέτρου ήταν μάρτυρες οι δημοσιογράφοι του Pool του Λευκού Οίκου και οι λεπτομέρειες διέρρευσαν λίγες ημέρες μετά στις εφημερίδες.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ομπάμα προσπάθησε να γίνει η σχέση φιλική. Είχε φτάσει στο σημείο να την τιμήσει με την ανώτατη διάκριση του αμερικανικού κράτους και να της προσφέρει προεδρικό δείπνο ανοίγοντας τις πόρτες του Λευκού Οίκου για την ίδια, τους συγγενείς και τους φίλους της και πολλούς σημαντικούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας. Παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε ποτέ να γίνουν πραγματικοί φίλοι, ενώ η ίδια ως ακραία συντηρητική στις πολιτικές πεποιθήσεις της θα προτιμούσε να συνδιαλέγεται με τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης που ασχολούνται με την Ελλάδα αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των ποικιλόμορφων τάσεων που τον συνθέτουν και αποτελεί μύθο ο ισχυρισμός ότι προεκλογικά υπήρξε συνεννόηση της Ουάσιγκτον με τον στενό κύκλο των συνεργατών του κ. Τσίπρα.

Βεβαίως, μετεκλογικά έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο, οι σοβαροί της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Σταθάκης, οι οποίοι και έχουν τις επαφές με την Ουάσιγκτον. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης γνωρίζει πιά τις πραγματικές θέσεις του Λευκού Οίκου, οι οποίες είναι μεν υποστηρικτικές στα θέματα της λιτότητας και της ανάπτυξης, αλλά την ίδια στιγμή στηρίζουν και τις μεταρρυθμίσεις. Η οικονομική σύμβουλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Κάρολιν Ατκινσον, έχει διατελέσει στενή συνεργάτιδα του Ντομινίκ Στρος Καν στο ΔΝΤ και αυτή η σχέση με το Ταμείο προδιαθέτει «για μεταρρυθμίσεις με μέτρα». Από τον κ. Δραγασάκη φέρεται να ζήτησε να φροντίσει ώστε να τερματιστεί η κρίση με τους Ευρωπαίους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της  απάντησε ότι η Ελλάδα σέβεται τη συμφωνία, αναφέροντας ότι μερικές ευρωπαϊκές χώρες την παραβιάζουν.

Οι Αμερικανοί ενοχλούνται από θέσεις και πράξεις υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούν την εσωτερική και διεθνή τρομοκρατία, και τις σχέσεις με τη Ρωσία. Είναι βέβαιο πως θα αντιδράσουν εάν αφεθεί ελεύθερος ο Σάββας Ξηρός τον οποίο ακόμα και σήμερα χαρακτηρίζουν επικίνδυνο και αντιαμερικανό δολοφόνο. Τα καλά δημόσια λόγια της σκληρής Βικτώρια Νούλαντ δεν εκφράζουν τον πραγματικό τρόπο σκέψης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα και τη γύρω περιοχή. Διότι ζητούν διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση της φιλοτουρκικής λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κλείσιμο του Σκοπιανού με τρόπο που θα εξυπηρετεί περισσότερο τους εθνικιστές των Σκοπίων, διακανονισμό των ελληνοτουρκικών διαφορών, μη ανακήρυξη της ΑΟΖ, και μείωση των επαφών με τη Μόσχα, και σεβασμό των αποφάσεων εναντίον της Ρωσίας.

Στο μεταξύ: Στην Ουάσιγκτον θεωρούν, πως παρά τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις της κ. Λαγκάρντ και του κ. Βαρουφάκη, η σχέση του ΔΝΤ με την Ελλάδα «δεν είναι στα καλύτερά της». Υπάρχει αυτή η αίσθηση, είπε στο «ΕτΚ» ενημερωμένη πηγή, ότι ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται ο πρωθυπουργός στο θέμα της επιθεώρησης, στέλνει μήνυμα ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει το Ταμείο, το οποίο δεν θα εκταμιεύσει ποτέ δόση εάν δεν προηγηθεί η επίσκεψη των στελεχών του στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την πηγή ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euroworking Group πρόσβαλε τους αντιπροσώπους του Ταμείου όταν τους είπε πως η Αθήνα δέχεται μόνο πολιτική συζήτηση για τα θέματα της οικονομίας και απορρίπτει κάθε αξιολόγηση. Η πηγή θεωρεί την αντίδραση των αντιπροσώπων του ΔΝΤ δικαιολογημένη, παρά το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώνουν την κουβέντα που διέρρευσε ότι το Ταμείο χαρακτηρίζει την Ελλάδα «παράσιτο».

ΠΗΓΗ   http://mignatiou.com/2015/03/exipiretontas-tin-ellada-o-proedros-ompama-voitha-tin-amerikaniki-ikonomia/

Την περασμένη Τετάρτη το πρωθυπουργικό επιτελείο περίμενε με αγωνία να δει αν το κινεζικό κρατικό fund θα έμπαινε στην έκδοση των ομολόγων ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Οι Κινέζοι είχαν ήδη μπει με 100 εκατομμύρια ευρώ στην προπροηγούμενη έκδοση και υπήρχε η ελπίδα ότι θα ακολουθούσαν πολύ μεγαλύτερα ποσά. Η προθεσμία για την έκδοση τελείωσε, αλλά το Πεκίνο δεν συμμετείχε.

Εν τω μεταξύ, δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είχαν ετοιμάσει τις βαλίτσες τους για να επισκεφθούν το Πεκίνο αύριο. Η επίσκεψη, ωστόσο, αναβλήθηκε για μερικά 24ωρα και το πιθανότερο είναι τώρα να γίνει στο τέλος της εβδομάδος.

Η κυβέρνηση της Κίνας, ωστόσο, φαίνεται να έχει χάσει την υπομονή της με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Θεωρεί κρισιμότατη την υπόθεση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, για τον οποίο έχει εκφράσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η Cosco. Ως γνωστόν, ο διαγωνισμός επρόκειτο να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω των εκλογών. Από τότε οι Κινέζοι θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μία παρελκυστική τακτική ως προς το θέμα, που οφείλεται σε αδυναμία κατανόησης των δεδομένων, αλλά και λήψης αποφάσεων.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Αμυνας Παναγιώτη Καμμένο και άλλα κυβερνητικά στελέχη έκαναν μία μείζονα συμβολική κίνηση, όταν επισκέφθηκαν κινεζικό πολεμικό στον Πειραιά για την κινεζική Πρωτοχρονιά. Ο κ. Τσίπρας μίλησε τότε για τη σημασία που έχει η επένδυση της Cosco στο λιμάνι. Aπό τότε, όμως, Κινέζοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως «δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως, καμία απόφαση, καμία ενέργεια. Και όλα αυτά ενώ χρειαζόμαστε αποφάσεις χθες».

Το Πεκίνο θεωρεί ότι η τύχη του διαγωνισμού θα κρίνει τις περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησής του. Κατά συνέπεια, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ο κ. Τσίπρας θα τολμήσει να αντιπαρατεθεί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τον προχωρήσει. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία συμμετοχή του Πεκίνου σε εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ή άλλη κίνηση προς την ίδια κατεύθυνση, πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ηδη εκφράζεται μεγάλος προβληματισμός για την προετοιμασία του επικείμενου ταξιδιού των κ. Δραγασάκη και Κοτζιά. Η κινεζική πλευρά θα ήθελε να συνοδεύονται από επιχειρηματίες και να επισκεφθούν τις έδρες μεγάλων επιχειρήσεων, ειδικά αυτών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, αλλά χάνουν την υπομονή τους, για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι η Κίνα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να παίξει τον ρόλο γεωπολιτικού πιονιού στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη. Κάθε άλλο. Βλέπει την Ελλάδα ως κομμάτι μιας ευρύτερης σινοευρωπαϊκής συνεργασίας και ενδιαφέρεται κυρίως για μπίζνες. Λίγο πριν από τις εκλογές, την Αθήνα επρόκειτο να επισκεφθεί αντιπροσωπεία που είχε στόχο τη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου κέντρου logistics, το οποίο θα ήταν συνδεδεμένο με το λιμάνι του Πειραιά. Η επίσκεψη αναβλήθηκε λόγω της πολιτικής αβεβαιότητος.

«Παγωμένες» ευκαιρίες

Η μεγάλη εταιρεία FOSUN ενδιαφέρεται για την επένδυση στο Ελληνικό. Το κινεζικό αναπτυξιακό fund είχε συνεργασθεί με τη ΔΕΗ για τη δημιουργία σταθμών παραγωγής ρεύματος στη Βόρεια Αφρική. Ολες αυτές οι επενδυτικές ευκαιρίες έχουν προς το παρόν «παγώσει».

Αξίζει, τέλος, να υπογραμμισθεί πως στο τραπέζι βρίσκεται μία ενδεχόμενη πρόσκληση και προς τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την κινεζική πρωτεύουσα. Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι δεν θα ενεργοποιηθεί αν προηγουμένως δεν υπάρξουν απτές κινήσεις που να δείχνουν ότι η Αθήνα θέλει να ξανακτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με το Πεκίνο.

«Θέλουμε αποφάσεις, θετικές και άμεσες ενέργειες τώρα», υπογράμμιζε Κινέζος αξιωματούχος που γνωρίζει σε βάθος τις διμερείς σχέσεις. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι εκπέμπεται ένα κινεζικό SOS για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις σε μια στιγμή που ο πρωθυπουργός δίνει πολύ μεγάλη σημασία στη στρατηγική σχέση με την Κίνα.

Οσο διαρκεί όμως αυτή η κατάσταση, όλα δείχνουν να τελούν υπό αίρεση. Γι’ αυτό και όσοι γνωρίζουν όλα τα παραπάνω δεν αιφνιδιάζονται από το γεγονός ότι η κινεζική παρουσία στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Το γεγονός ότι «μπήκαν» μέχρι τώρα μόλις 200 εκατ. ευρώ –λαμβάνοντας υπόψη τις κινεζικές δυνατότητες– δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια απλή σταγόνα…

ΠΗΓΗ   http://www.kathimerini.gr/808410/article/epikairothta/politikh/pws-oi-kinezoi-xanoyn-thn-ypomonh-toys

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s