Αίτημα επιστροφής 1,2 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» του ΤΧΣ στην Ελλάδα.

Ένα πιο «εύκολο» διαπραγματευτικά αίτημα… ανακαλύφθηκε και προωθείται προς τους «θεσμούς» της ΕΕ: της επιστροφής στην Ελλάδα 1,2  δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 10,9  δισ. ευρώ του ΤΧΣ που «κακώς τελικά αποδόθηκαν προς ΄φύλαξη΄ στο EFSF» όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Τα 10,9  δισ.  ευρώ ομολόγων είναι το υπόλοιπο από τα 49,7  δισ. ευρώ του πακέτου για την στήριξη των τραπεζών, πακέτο που αποφασίστηκε και επεστράφη στον EFSF  στο τέλος Φεβρουαρίου, μαζί με την συμφωνία 4μηνης παράτασης του δανείου που περιείχε και αυτόν τον όρο.

Ωστόσο, από τα 10,9  δισ. ευρώ ομολόγων έπρεπε –αναφέρει πλέον η ελληνική πλευρά– να αφαιρεθεί  ποσό ύψους 1,2  δισ. ευρώ. Και τούτο διότι το ποσό αυτό -όπως εξηγούν ελληνικές πηγές- κάλυψε τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ρευστό και όχι με το πακέτο των ομολόγων. Δηλαδή έπρεπε τα ποσά να συμψηφισθούν, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Πλέον σε εξέλιξη βρίσκεται αίτημα και διαπραγμάτευση για τα ρευστά που είναι απολύτως αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών της χώρας τις επόμενες ημέρες.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η διεκδίκηση του εν λόγω ποσού είναι -δυνητικά- πολύ πιο εύκολη από ό,τι των 1,9  δισ. ευρώ των κερδών ομολόγων που επίσης ζητά η Αθήνα, καθώς τα τελευταία συνδέονται με «αιρεσιμότητες» για την πορεία της αξιολόγησης.

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η έλευση των 1,8  δισ. ευρώ που απομένουν από την δανειακή σύμβαση, ποσό που απαιτεί ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s