Ενδιαφέρον της Pimco για έντοκα γραμμάτια – Αγώνας της κυβέρνησης για ρευστότητα 1 δισ. ευρώ…

«Ανάσταση» με λεφτά προσδοκά να κάνει η Αθήνα, ακόμα και χωρίς πλήρη συμφωνία με τους δανειστές για τη «συμφωνία-γέφυρα». Ελληνικές πηγές επιβεβαίωναν ότι στις συζητήσεις με τους δανειστές, αναζητείται μεταβατική λύση για να μην βρεθεί στο κενό η χώρα μας, λόγω των αυξημένων αναγκών πληρωμής χρεών των ημερών αυτών.

Το θέμα της κάλυψης των άμεσων δανειακών αναγκών, βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ. Βαρουφάκη με στελέχη της Pimco, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο.

Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών ανέφεραν πως ο κύριος Βαρουφάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Pimco για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σημειώνοντας πως «δεν ενδιαφέρονται μόνον για κρατικά ομόλογα αλλά και για έντοκα γραμμάτια».

Η τελευταία αναφορά έχει μεγάλη σημασία, καθώς τις προσεχείς ημέρες λήγουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και αναζητούνται ξένοι ενδιαφερόμενοι που θα καλύψουν τις ανάγκες, τις οποίες δεν μπορούν να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες.

Από την άλλη, η Αθήνα προσβλέπει άμεσα σε μία «στάλα» ρευστότητας από τους δανειστές, ύψους 1 δισ. ευρώ, που μπορεί να προέλθει από έως 500 εκατ. ευρώ από την δόση των 7,2 δισ. ευρώ και άλλα 500 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα από ελληνικά ομόλογα.

Ειδικά για τα κέρδη της ΕΚΤ που έχουν «σκαλώσει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι «τα λεφτά αυτά είναι δικά μας» και πιέζει για να έρθουν εγκαίρως, μέσα στην εβδομάδα ή, πάντως, έως τις 8 Απριλίου τουλάχιστον τα 500 εκατ. ευρώ για να καλύψουν την δόση του ΔΝΤ ύψους 448 εκατ. την Μεγάλη Πέμπτη, 9 του μήνα.

Και έτσι όμως παραμένει ανοικτό αν και πώς θα καλυφθούν οι επόμενες ανάγκες πληρωμών, που τον Απρίλιο ανέρχονται συνολικά στα 5 δισ. ευρώ, ειδικά αν δεν αρχίσει και πάλι η ΕΚΤ να αποδέχεται κατ’ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα από τις τράπεζες για παροχή ρευστότητος.

ΠΗΓΗ   http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/oikonomia/item/227078-endiaferon-tis-pimco-gia-entoka-grammatia-agonas-tis-kibernisis-gia-reistotita-1-dis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s