Οι καταστροφικές επιπτώσεις απο την εποχή των αρνητικών επιτοκίων στα 10ετή ομολογα της Γερμανιας και οχι μονο.

Οι καταστροφικές επιπτώσεις για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, και όχι μόνο. Έντονος ο προβληματισμός στην ΕΚΤ εν όψει της αυριανής συνεδρίασης. Οι εναλλακτικές λύσεις για το Μάριο Ντράγκι.

Το δεκαετές κόστος δανεισμού της Γερμανίας οδεύει σε επίπεδα χαμηλότερα του μηδενός για πρώτη φορά στην Ιστορία, εγείροντας ανησυχίες για τις καταστροφικές επιπτώσεις του πρωτοφανούς προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αποδόσεις των Bund υποχώρησαν στο 0,16%, από 0,54% στις αρχές του έτους, ενώ η ΕΚΤ ολοκληρώνει το δεύτερο μήνα ποσοτικής χαλάρωσης και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου για να βρεθούν τα 10ετή γερμανικά yieldsκάτω από το μηδέν.

Η Ελβετία -μία πολύ μικρότερη αγορά, που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης- έγινε την προηγούμενη εβδομάδα η πρώτη χώρα στην Ιστορία που πούλησε 10ετή ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο, εγείροντας ανησυχίες για τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές.

Οι αρνητικές αποδόσεις στους γερμανικούς 10ετείς τίτλους θα έχουν πολύ μεγαλύτερη συμβολική σημασία για την ΕΚΤ, η οποία διεξάγει την επόμενη συνεδρίασή της στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη. Υπογραμμίζουν τοέλλειμμα ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων υψηλής ποιότητας που δημιουργήθηκε εν μέρει από το ίδιο το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Ο Steven Major της HSBC αναφέρει ότι οι αρνητικές αποδόσεις καθιστούν περιττή τη συμβατική τεχνική αποτίμησης. «Είναι σαν για τα εμπορεύματα, όπως τα βαρέλια πετρελαίου, να μην υπάρχει κουπόνι και αναλαμβάνεις στοίχημα για τη μελλοντική τιμή. Δεν είναι όμως αυτό που θα έπρεπε να κάνουν τα ομόλογα… Όλο το πράγμα είναι τρελό».

«Είναι πραγματικά η συμπίεση (στις αποδόσεις) που προκαλεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ύψους τρισεκατομμυρίων ευρώ και αποτελεί επέκταση της δυναμικής που έχουμε ήδη παρατηρήσει» δήλωσε ο Peter Goves της Citigroup, ο οποίος προβλέπει ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων θα υποχωρήσουν κάτω από το μηδέν το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η ΕΚΤ ελπίζει πως ωθώντας χαμηλότερα τα επιτόκια και αποδυναμώνοντας το ευρώ θα αποτρέψει την αποπληθωριστική δίνη. Παρ’ όλα αυτά, οι αρνητικές αποδόσεις σημαίνουν στην πράξη πως οι επενδυτές πληρώνουν για να δανείσουν τα χρήματά τους στις κυβερνήσεις και είναι εγγυημένο ότι θα υποστούν ζημίες εάν κρατήσουν τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους.

«Για τα συνταξιοδοτικά ταμεία αυτό ισοδυναμεί με φόρο γιατί δεν έχουν τις απαιτούμενες αποδόσεις», εξηγεί ο Christopher Iggo, της Axa Investment Managers.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί επενδυτές διστάζουν να πουλήσουν κρατικά ομόλογα ευρωζώνης επειδή δεν έχουν κατάλληλες εναλλακτικές τοποθετήσεις για τα χρήματά τους. Από τον προηγούμενο Ιούνιο, η ΕΚΤ χρεώνει τις τράπεζες που «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους σε αυτήν.

Περίπου το 57% των γερμανικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία με λήξη μεγαλύτερη του ενός έτους έχει πλέον απόδοση κατώτερη του μηδενός, με βάση τα στοιχεία της Citigroup. Σχεδόν το ένα τρίτο τελεί υπό διαπραγμάτευση με απόδοση χαμηλότερη του 0,2%, που είναι το πλαφόν της ΕΚΤ για να αγοράσει τίτλους.

Η έλλειψη γερμανικών τίτλων χρέους θα μπορούσε τελικά να επιβάλει αλλαγή τακτικής στην ΕΚΤ. Έχει ήδη δηλώσει ότι θα αγοράζει ομόλογα που εκδίδουν οργανισμοί όπως η KfW, η γερμανική τράπεζα ανάπτυξης, αλλά αυτήν την εβδομάδα θα αναθεωρήσει τη λίστα των οργανισμών των οποίων οι τίτλοι είναι επιλέξιμοι.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι μία ακόμη επιλογή θα ήταν να αγοράσει τα ομόλογα των γερμανικών κρατιδίων. Μία πιο δραστική επιλογή θα ήταν να προχωρήσει εκ νέου σε προσφορά επιτοκίου στις overnight καταθέσεις στην ΕΚΤ, αλλά αυτό θα ισοδυναμούσε με αύξηση επιτοκίων.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1323456/erhetai-h-epohh-ton-arnhtikon-epitokion-sta-10eth.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s