Πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση δαπανών και σχέδιο αναγκαστικής μεταφοράς ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ απο το υπουργείο Οικονομικών.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι δημόσιοι φορείς να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να μπορεί το δημόσιο να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ανέφερε ότι ως τελευταία λύση μπορεί να προχωρήσει σε ρύθμιση που να υποχρεώνει τις διοικήσεις των δημοσίων φορέων να καταθέσουν τα χρήματα τους στην Τράπεζα της Ελλάδας καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται και με νόμο που έχει ψηφιστεί το 1951.

Το υπουργείο Οικονομικών μέσα στους τελευταίους μήνες έχει συνάψει πράξεις ρέπος περίπου 10 δισ. ευρώ, με ανταλλαγές ταμειακών διαθεσίμων από φορείς, όμως λόγω της κατάστασης που έχει επιδεινωθεί το ποσό αυτό δεν φαίνεται να επαρκεί. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να υποχρεώσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους φορείς να παραχωρήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα κάτι που μέχρι σήμερα γίνεται σε προαιρετική βάση.

Όπως εξήγησε, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμα τους στην ΤτΕ αλλά μπορούν να τα εκταμιεύουν ανάλογα με τις ανάγκες τους όπως έκανε πρόσφατα η Αττικό Μετρό η οποία εκταμίευσε 150 εκατ. ευρώ αλλά με επιτόκιο 2,5%.

Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να πληρώσει στις 12 Μαΐου τη δόση των 747 εκατ. ευρώ μαζί με μισθούς και συντάξεις, ο κ. Μάρδας εξήγησε ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπήρξε και τον περασμένο Φεβρουάριο όπου τα δημόσια ταμεία είχαν έλλειμμα 552 εκατ. ευρώ αλλά με μια περικοπή δαπανών 1,8 δισ. ευρώ βρέθηκαν τα αναγκαία χρήματα.

Εξήγησε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να πληρωθούν κανονικά οι δόσεις και για το λόγο αυτό εξετάζονται και εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης μαζί με την υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων των φορέων στην ΤτΕ, ενώ δεν επιβεβαίωσε ότι λείπει 1 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου.

Σημείωσε δε ότι Κινέζοι επενδυτές έλαβαν μέρος στην χθεσινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

Ειδικότερα, ο κ. Μάρδας αποκάλυψε σήμερα ότι οι Κινέζοι αγόρασαν βραχυπρόθεσμα έντοκα του ελληνικού δημοσίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τόνισε δε ότι είναι αναγκαία να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις καθώς απαιτούνται και τα χρήματα από τις δόσεις των δανειστών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο εισηγείται νέα ρύθμιση για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους όσοι έχουν διακινήσει χρήματα στο εξωτερικό τα οποία θεωρούνται ως μαύρο χρήμα.

Είπε ότι με την καταβολή κάποιου φόρου, χωρίς να αποκαλύψει τον συντελεστή, θα τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους, αν και διευκρίνισε ότι θα υπάρχει διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα σε αυτούς που διακινούν χρήματα στο εξωτερικό για επιχειρηματικούς λόγους με αυτούς οι οποίοι έβγαλαν χρήματα καταχρηστικά  λόγω της θέσης τους.

Επίσης παραδέχτηκε ότι αυτή την περίοδο έχουν σταματήσει οι πληρωμές προς ιδιώτες, αναφέροντας ότι ποσό 673 εκατ. ευρώ που έπρεπε να πληρωθεί το Μάρτιο μεταφέρθηκε για τον Απρίλιο.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού, τόνισε ότι καταγράφεται αύξηση των καθαρών εσόδων καθώς τον περασμένο Μάρτιο διαμορφώθηκαν στα 4,232 δισ. ευρώ έναντι 3,257 δισ. ευρώ πέρυσι. Βέβαια η μεγάλη αύξηση των εσόδων οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κοινοτικές εισροές και λιγότερο σε αύξηση φορολογικών εσόδων.

Πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση δαπανών

Τέλος παρουσίασε ένα πρόγραμμα πρωτοβουλιών για την εξοικονόμηση δαπανών του προϋπολογισμού που περιλαμβάνει:

Σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο την εφαρμογή αποτελεσμάτων μελέτης που οδηγεί στην εξοικονόμηση πόρων, μέσω της μείωσης της σπατάλης, της τάξης των 40 εκ. ευρώ και συνέχιση της μελέτης, με άλλη μεθοδολογία, η οποία μέσω των 4770 γραμμών (κωδικών) ανά υπουργείο, που αναφέρονται σε δαπάνες σχετικές με το μη μισθολογικό κόστος, επιδιώκει την περαιτέρω μείωση περιττών δαπανών. Δαπάνες που προκαλούν το αρχικό ενδιαφέρον μας είναι οι υπηρεσίες που αφορούν στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, στις υπηρεσίες εκπόνησης τεχνικών μελετών, στις διαφημίσεις, σε διάφορες κατηγορίες που εντάσσονται στις ονομαζόμενες «λοιπές» δαπάνες κ.λπ 

Μείωση δαπάνης στέγασης υπηρεσιών του Δημοσίου

Στο πλαίσιο της ανωτέρω μελέτης, έχει διαπιστωθεί, εκτός των προαναφερθέντων,  ότι τα Υπουργεία πληρώνουν 130 περίπου εκ. ευρώ για ενοίκια. Ετοιμάζεται λοιπόν Πίνακας, ο οποίος θα καταγράφει αναλυτικά, όλα τα κτήρια τα οποία νοικιάζει το δημόσιο (το ύψος των ενοικίων, τα τ.μ. τους κ.λπ) κι όλα τα ιδιόκτητα κτήρια σε χρήση ή κενά, έτσι ώστε να συμμαζευθεί το κόστος αυτό των ενοικίων που φαίνεται ιδιαίτερα υψηλό, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνάς μας (δηλ της μελέτης των 4770 κωδικών) και σύμφωνα με παραδείγματα που έχουμε στα χέρια μας.

Νομοθετικές δράσεις

Προωθείται σχέδιο Νόμου (έτοιμο για διαβούλευση) με θέμα την εκλογίκευση όπως και τη μείωση της γραφειοκρατίας αναφορικά με τις δαπάνες  μετακινήσεων / διαμονής κ.λπ. Για οδοιπορικά και μετακινήσεις το κράτος πληρώνει 177 εκ. ευρώ.

Σύσταση Επιτροπής για το Δημόσιο Λογιστικό

Θα συσταθεί εντός των προσεχών ημερών Επιτροπή με υπηρεσιακούς και με εκπροσώπους του Κέντρου Ερευνών και Προγραμματισμού (ΚΕΠΕ), όπως και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) με σκοπό την αναμόρφωση του Δημοσίου Λογιστικού.

Σύσταση Επιτροπής για το Λαθρεμπόριο, κ.λπ

Είναι έτοιμη προ υπογραφή η σύσταση Επιτροπής, υπό την Προεδρία του Αν. Υπουργού Οικονομικών, που θα ασχολείται με την στόχευση και εποπτεία των εσόδων σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, ποτών και παράνομα παίγνια.

Εποπτευόμενοι φορείς- Αλλαγές στις διοικήσεις ΕΑΒ και ΛΑΡΚΟ

Ετοιμάζεται εκδήλωση ενδιαφέροντος για να κατατεθούν βιογραφικά σημειώματα που θα οδηγήσουν στη στελέχωση (την επιλογή Δ/τος Συμβούλου) στην ΕΑΒ και ΛΑΡΚΟ. Οι αμοιβές των ανωτάτων αυτών στελεχών επιδιώκεται να συνδεθούν, πέραν της ελάχιστης προβλεπόμενης, με τα κέρδη και τον τζίρο των εταιριών.

Κατάθεση προτάσεων και λύσεων για τις προμήθειες Υγείας

Έχουν δοθεί συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις, μέσω μιας έτοιμης μελέτης –και συμβάλλουμε με εμπειρογνώμονες σε αυτό– με θέμα τις προμήθειες υγείας και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΠΥ. Έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες λύσεις για την εποπτεία της αγοράς των ιδιωτικών ιατρών και ιατρείων.

Προτάσεις για την φορολόγηση του «μαύρου χρήματος»

Έχει κατατεθεί στον Υπουργό Οικονομικών ένα συγκεκριμένο σύνολο προτάσεων με σκοπό τη φορολόγηση του μαύρου χρήματος που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Καταγραφή όλων των προτάσεων για το σύστημα διακίνησης καυσίμων

Έχουν συγκεντρωθεί και έχουν καταγραφεί όλες οι παρεμβάσεις (υπό μορφή τροποποίησης άρθρων Νόμου, ή καταγραφής Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων κ.λ.π) που χρειάζονται άμεσα, με σκοπό την περαιτέρω εκλογίκευση του συστήματος διακίνησης των καυσίμων. Αυτές αφού δοθούν στους καθ΄ ύλην αρμοδίους Υπουργούς έτοιμες προς εφαρμογή. Βάση των προτάσεων αποτελεί μια πρώτη μελέτη μας, όπως και οι θέσεις της ΠΟΠΕΚ, ΣΕΕΠΕ, τελωνειακών και μεμονωμένων ατόμων που γνωρίζουν το θέμα.(Με τις προτάσεις μας απαντάμε στο «πώς» θα γίνει κάτι και όχι απλά στο «πρέπει» να γίνει κάτι). Αναλυτικότερα οι λύσεις που προτείνονται αφορούν στην παρούσα φάση:
α)Την απογραφή των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων,
β)Εισαγωγή συστήματος εισροών-εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και διυλιστηρίων,
γ) Εισαγωγή συστήματος εισροών-εκροών στα πλωτά μέσα πετρελαιοειδών προϊόντων,
δ) Εισαγωγή συστήματος εισροών-εκροών σε παντός είδους πρατήρια καυσίμων του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
ε) Nέες ρυθμίσεις προστίμων με πάγιες τιμές εκ των προτέρων γνωστές
στ) Ιχνηθέτες στα καύσιμα.

Χρόνος ολοκλήρωσης όλων των ανωτέρω ενεργειών, Δεκέμβριος 2015.

Ταξινόμηση προτάσεων φορέων για το τσιγάρα κ.ά

Συνεχίζουμε με την ταξινόμηση των προτάσεων/λύσεων που έχουν ήδη σταλεί από Συλλογικούς φορείς της χώρας και εμπειρογνώμονες, με θέμα την παράνομη διακίνηση τσιγάρων και τον παράνομο τζόγο. Όλα αυτά φυσικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Συντονισμού και το Υπουργείο Διαφάνειας. Στο Υπουργείο Οικονομίας έχουν δοθεί οι λύσεις (έτοιμες παρεμβάσεις στη νομοθεσία) που προτείνονται για το παρεμπόριο.

Υποδείγματα διακηρύξεων

Έχουν ετοιμαστεί και θα δοθούν στο Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας δυο πλήρη υποδείγματα διακηρύξεων, που αναφέρονται σε διαγωνισμούς με ηλεκτρονικό τρόπο και αφορούν στις «συμφωνίες πλαίσιο» και τους «ηλεκτρονικούς καταλόγους». Επίσης, έχουν ετοιμαστεί άλλα δυο υποδείγματα όμοια των προαναφερθέντων, που αφορούν όμως διαγωνιστικές διαδικασίες με συμβατικό τρόπο και αναφέρονται σε προϋπολογισμούς προμηθειών κάτω από 60. Χιλ. ευρώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s