Κρούγκμαν: Η μεγάλη ευθύνη βαραίνει τους δανειστές.

Οι δανειστές απαιτούν υπερβολικά μεγάλες παραχωρήσεις από την ελληνική κυβέρνηση και φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη για την μη επίτευξη συμφωνίας, υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το Σάββατο ο Πολ Κρούγκμαν.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος ανέφερε πως οι δανειστές θέλουν να επιτύχουν μια συμβολική νίκη απέναντι στην νέα ελληνική κυβέρνηση, διασφαλίζοντας μια συμφωνία που θα καταδεικνύει ότι συνεχίζεται η ίδια πορεία.

Είναι δύσκολο να αποδεχτείς μετά από πέντε χρόνια επίπονης προσαρμογής πως υπάρχει και άλλος δρόμος, τόνισε.

Όσον αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Κρούγκμαν ανέφερε πως η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι αντίθετη με την πολιτική της λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στην ευρωζώνη, αλλά την ίδια στιγμή δεν επιθυμεί να δείξει ότι παρεμβαίνει σε υποθέσεις άλλων κρατών.

Ερωτηθείς να σχολιάσει αν η ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστεί ένα Grexit, ο κ. Κρούγκμαν προειδοποίησε πως μακροπρόθεσμα κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες μιας εξόδου για την ευρωζώνη.

Στη χθεσινή του ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής, ο κ. Κρούγκμαν προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιλέξει να αποχωρήσει από το ευρώ γιατί θα είναι πραγματική κόλαση.

Αν την δεκαετία του 1990 με ρωτούσατε αν πρέπει να μπείτε στο ευρώ θα σας έλεγα όχι, αλλά τώρα θα σας έλεγα να μην βγείτε. Δεν θέλετε να πάτε εκεί αν δεν υπάρχει εναλλακτική, εκτός αν σας διώξουν, σημείωσε.

Ο ίδιος επισήμανε πως μια επιστροφή στην δραχμή θα είχε δύο πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Πρώτον, θα επέφερε κατάρρευση των τραπεζών και θα οδηγούσε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών που θα επιδρούσαν πολύ αρνητικά στην δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Δεύτερον, θα προκαλούνταν μεγάλες νομικές περιπλοκές από την μετατροπή οφειλών σε δραχμή.

Η μετάβαση προς την δραχμή θα ήταν εφιάλτης ειδικά τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνο. Η Ελλάδα δεν θα ήταν καταδικασμένη για πάντα, αλλά το κόστος μετάβασης θα ήταν τεράστιο, διευκρίνισε.

Το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να σταματήσει η λιτότητα

Ο Αμερικανός οικονομολόγος υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης προσαρμογής, λέγοντας πως αυτό που πραγματικά χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να μπει τέλος στην λιτότητα.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα μολονότι δεν είχε δικό της νόμισμα να υποτιμήσει, επέτυχε να μειώσει αρκετά τους μισθούς και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της. Παράλληλα, η χώρα εφάρμοσε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ένας φετιχισμός για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή συζήτηση που δεν βασίζεται σε στοιχεία» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν αυτό που πρέπει να γίνει τώρα για να αναπνεύσει η οικονομία είναι να σταματήσει η πολιτική μείωσης των δαπανών και αύξησης των φόρων. Ο ίδιος υποστήριξε πως μια λογική λύση θα ήταν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα να τοποθετηθεί στο 1% του ΑΕΠ.

Το ευρώ ήταν μια πολύ κακή ιδέα – Λάθος η διάγνωση της κρίσης

Στην διάλεξη που έδωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος αναφέρθηκε και στα διαρθρωτικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης και τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την κρίση οι Βρυξέλλες και οι χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης.

Στην δεκαετία του 1980 οι ευρωπαικές ελίτ πίστεψαν ότι το ευρώ ήταν το επόμενο βήμα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλλά αυτό αποδείχτηκε μια πολύ κακή ιδέα, υποστήριξε ο κ. Κρούγκμαν.

Ένα ενιαίο νόμισμα για να λειτουργήσει δεν χρειάζεται μόνο ενιαία αγορά αλλά και ενιαίους θεσμούς, όπως μιατραπεζική ένωση και μια δημοσιονομική ενοποίηση, σημείωσε. Όταν η Νεβάδα και η Φλόριντα έχουν οικονομικά προβλήματα οι συντάξεις πληρώνονται από την Ουάσιγκτον. Η ευρωζώνη δεν τα έχει αυτά, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν τα διαρθρωτικά αυτά προβλήματα επιδεινώθηκαν από την λάθος διάγνωση της κρίσης.Τα βασικά μέλη του πυρήνα της ευρωζώνης κατασκεύασαν μια ιστορία σύμφωνα με την οποία η κρίση οφείλεται μόνο στην δημοσιονομική απειθαρχία.

Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν βασίστηκαν σε μια ηθική αφήγηση, σύμφωνα με την οποία οι χώρες που έχουν πρόβλημα, αμάρτησαν και τώρα πρέπει να τιμωρηθούν για να σωθούν.

Κατά τον κ. Κρούγκμαν το αποτέλεσμα ήταν πως δεν υπήρξε πίεση στις χώρες του πυρήνα να εφαρμόσουν πιο επεκτατική πολιτική την ώρα που οι χώρες του Νότου βρίσκονταν σε προγράμματα προσαρμογής. Η συνολική λιτότητα στην ευρωζώνη ήταν υπερβολική, χωρίς αντιστάθμισα από τις χώρες που είχαν δημοσιονομικό περιθώριο.

Κρούγκμαν σε Τσίπρα: Δεν ζηλεύω τη θέση που βρίσκεστε

Ο νομπελίστας οικονομολόγος είχε συνάντηση διάρκειας 90 λεπτών με τον Αλέξη Τσίπρα. Εισερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο Π. Κρούγκμαν ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι δεν ζηλεύει τη θέση στην οποία βρίσκεται. Ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε ότι η θεωρία διαφέρει από την πράξη.

Δεν υπήρξαν δηλώσεις των ανδρών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Σημειώνεται ότι ο νομπελίστας είχε συνάντηση και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μετά την συνάντηση δήλωσε πω; «είναι σημαντικό για κάποιον σαν εμένα, φίλο της Ελλάδας, να μιλήσει με τους ανθρώπους εδώ, ώστε να μπορέσει να πιάσει το σφυγμό των αγώνων που δίνουν και εκείνοι που κατέχουν θέσεις πολιτικής ευθύνης προκειμένου να πράξουν το σωστό. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή καμπής και αλλαγής για όλους, για την Ευρώπη, για τον κόσμο.

Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα και να στραφούμε σε καλύτερες πολιτικές για το διάστημα που ακολουθεί, για τα χρόνια που έρχονται».

Η συνάντηση με τον Πρ. Παυλόπουλο

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαιϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, εξέφρασε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, κατά την υποδοχή τού νομπελίστα οικονομολόγου Π. Κρούγκμαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Η Ελλάδα είναι προσανατολισμένη στην παραμονή της στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Θα μείνει στην Ευρωζώνη και οι θέσεις και οι απόψεις σας, ιδίως στο τελευταίο σας βιβλίο «Τέλος στην ύφεση τώρα», μας βοηθούν προκειμένου με τους εταίρους μας να τροποποιήσουμε συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος που μας έχει επιβληθεί. Ώστε με τις αλλαγές αυτές να βγούμε επιτέλους στις αγορές και να εξασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας».

Απευθυνόμενος στον διακεκριμένο Αμερικανό οικονομολόγο, και αναφερόμενος στα όσα εκείνος είπε στη διάλεξή του στην Αθήνα, την Παρασκευή, συμπλήρωσε: «Με όσα είπατε και στη διάλεξή σας έχετε βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια την οποία κάνει η Ελλάδα να παραμείνει όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ευρωζώνη και να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της», μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη συμβολή του κ. Κρούγκμαν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συμβολή που αναγνωρίζεται γενικώς. «Με όλο σας το έργο έχετε καταρρίψει αυτό τον μύθο της λεγόμενης «αναπτυξιακής λιτότητας».

Χάρη σε σας κατά μεγάλο μέρος, αποδείχθηκε ότι η πολιτική λιτότητας υπονομεύει την ανάπτυξη και υπονομεύει του θεσμούς. Δυστυχώς, η πολιτική αυτή αυξάνει τις ανισότητες και δεν διασφαλίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην ίδια την Ευρωζώνη» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Κρούγκμαν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ευγενικά του λόγια, όπως είπε.

«Είναι ίσως υπερβολικά. Είμαστε, όμως, σε ένα σημείο καμπής κι εδώ και στην Ευρώπη. Γίνονται κινήσεις προς την κατάλληλη κατεύθυνση και θεωρώ ότι υπάρχει μια ευκαιρία, υπάρχει μια πιθανότητα, να κινηθούμε προς τα μπρος επιτέλους. Κι εγώ, βεβαίως, προσυπογράφω κι επικροτώ τη δουλειά σας συνολικά και τις σκληρές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα» τόνισε.

ΠΗΓΗ     http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1325119/kroygkman-h-megalh-efthynh-varainei-toys-daneistes.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s