Κατά 1,5 δισ ευρώ αύξησε τη χρηματοδότηση του ELA η ΕΚΤ.

Στην απόφαση να αυξήσει το όριο για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA κατά 1,5 δισ. ευρώ προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr

Η νέα αύξηση ανεβάζει το συνολικό όριο χρηματοδότησης που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες από το ELA στα 75,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα στην ΤτΕ για την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει «μαξιλάρι» 2,9 δισ ευρώ με βάση τα collateral που έχουν κατατεθεί για να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες εφόσον χρειαστεί.

Το 1,5 δισ ευρώ που εγκρίθηκε σήμερα είναι υψηλότερο απ’ ότι στις προηγούμενες ανάλογες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας γεγονός πιθανότατα όχι άσχετο με την αναμενόμενη μείωση των καταθέσεων από τη μεταφορά πόρων που έχουν οι φορείς της Γενικής Διεύθυνσης προς την ΕΚΤ για να γίνουν ρέπος.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ELA είχε αυξηθεί κατά 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρέχουσα χρήση της ρευστότητας ανέρχεται σε 72,6 δισ. ευρώ, δηλαδή για μία εβδομάδα οι τράπεζες θα έχουν ένα περιθώριο άντλησης ρευστότητας 2,9 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi είχε διαβεβαιώσει πως η ΕΚΤ θα συνέχιζε να παράσχει ρευστότητα όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, ενώ την Παρασκευή είχε συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον.

Η στήριξη που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ είναι σημαντική, καθώς τα ενέχυρά τους έχουν υποστεί δύο υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και παρ΄ολ΄αυτά συνεχίζουν να γίνονται αποδεκτά.

Σημειώνεται εξάλλου ότι από πλευράς τραπεζών δεν σημειώνονται αυξημένες εκροές καταθέσεων το τελευταίο διάστημα.

Advertisements

One thought on “Κατά 1,5 δισ ευρώ αύξησε τη χρηματοδότηση του ELA η ΕΚΤ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s