Πρόστιμα 2,5 δισ. δολ. θα πληρώσει η Deutsche Bank για χειραγώγηση του Libor

Σε διακανονισμό κατέληξε η Deutsche Bank AG με τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές για την έρευνα που αφορά σε χειραγώγηση επιτοκίων αναφοράς και αναμένεται να πληρώσει πρόστιμα συνολικού ύψους 2,5 δισ. δολ. όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η γερμανική τράπεζα συμφώνησε να δηλώσει ένοχη στις ποινικές διώξεις στις ΗΠΑ και αναγνώρισε ότι τα εσωτερικά συστήματα εποπτείας ήταν ανεπαρκή για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση του Libor, σύμφωνα με ανακοίνωση των εμπλεκόμενων ρυθμιστικών αρχών.

Ο διακανονισμός αφορά τις έρευνες των αμερικανικών ομοσπονδιακών και πολιτειακών αρχών καθώς και της βρετανικής Financial Conduct Authority. Οι αρχές ερευνούσαν τις κατηγορίες ότι υπάλληλοι της Deutsche Bank επιδίωκαν να χειραγωγήσουν το Libor.

Η FCA σε ανακοίνωση της σημειώνει πως η Deutsche Bank προσπάθησε να παραπλανήσει τις αρχές. «Η τράπεζα χρειάστηκε πάρα πολύ χρόνο για να παραδώσει ζωτικής σημασίας έγγραφα και κινήθηκε πολύ αργά για να επιδιορθώσει τα σχετικά συστήματα και ελέγχους». Η βρετανική αρχή ανακοίνωσε επίσης ότι η τράπεζα κατέστρεψε εκατοντάδες ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες.

Η αμερικανική Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα (CFTC) ανακοίνωσε ότι η κουλτούρα που επικρατούσε στην Deutsche Bank «επέτρεψε να ευδοκιμήσει αυτή η σκανδαλώδης και διάχυτη ανάρμοστη συμπεριφορά».

Στο πλαίσιο του διακανονισμού η Deutsche Bank συμφώνησε να τοποθετήσει ανεξάρτητη εποπτεία καθώς και να λάβει μέτρα κατά των υπαλλήλων που ενεπλάκησαν στις εν λόγω δραστηριότητες.

Το 2013 η Deutsche Bank ήταν μεταξύ των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέληξαν σε διακανονισμό με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για χειραγώγηση των επιτοκίων. Η Deutsche Bank είχε πληρώσει συνολικά περίπου 725 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες έχουν πληρώσει πάνω από 7 δισ. δολ. σε πρόστιμα στο πλαίσιο του σκανδάλου Libor.

Πηγή:http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2287290

Νωριτερα το ρεπορταζ προεξοφλουσε αυτη την εξελιξη

Η Deutsche Bank απειλείται με πρόστιμο άνω των $2 δισ. για χειραγώγηση επιτοκίων

Η Deutsche Bank AG ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει πάνω από 2 δισ. δολάρια στους ρυθμιστικούς φορείς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Βρετανίας για το σκάνδαλο της χειραγώγησης ενός επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων, δηλαδή ποσό υψηλότερο από αυτό που κλήθηκε να πληρώσει οποιοδήποτε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με ένα πρόσωπο ενήμερο για τις προθέσεις των αρχών των δύο κρατών.

Ρυθμιστικοί φορείς στις δύο χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν μια συμφωνία για τη διευθέτηση του ζητήματος εντός της εβδομάδας, ίσως σήμερα Πέμπτη, ανέφεραν πληροφορίες που είχε μεταδώσει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η DB, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, είναι μια από τις τελευταίες μεγάλες τράπεζες που θα καταλήξουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αρχές για να κλείσει η έρευνα σχετικά με το London Interbank Offered Rate, ή Libor, το οποίο οι τράπεζες χρεώνουν η μια την άλλη, ιδίως για βραχυπρόθεσμες χορηγήσεις. Το 2012, η UBS AG είχε συμφωνήσει να καταβάλει $1,5 δισ. σε ρυθμιστικούς φορείς διεθνώς, ενώ η Barclays Plc πλήρωσε πρόστιμα ύψους $453 εκατ. λίγο καιρό αργότερα.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι οι τράπεζες παραποιούσαν δεδομένα για να χειραγωγούν το επιτόκιο.

Το Libor και παρόμοια επιτόκια αποτελούν τα μεγέθη αναφοράς για να καθορίζονται τα επιτόκια δανείων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, από τα επιτόκια ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων ως τα επιτόκια πιστωτικών καρτών και τα επιτόκια περίπλοκων παραγώγων.

“Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές οι οποίες ερευνούν θέματα που άπτονται των επιτοκίων διατραπεζικών χορηγήσεων”, περιορίστηκε να αναφέρει μια εκπρόσωπος της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με το Reuters, η γερμανική τράπεζα αναμένεται να παραδεχθεί την ενοχή της και να συμφωνήσει να καταβάλει πρόστιμα.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αναμένει πως τα έξοδά της για τη διευθέτηση δικαστικών υποθέσεων θα ανέλθουν σε περίπου €1,5 δισ. ευρώ ($1,61 δισ.) το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Παρά τα κόστη αυτά, η διοίκηση της τράπεζας διαβεβαίωσε ότι θα καταγράψει κέρδη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ότι θα ανακοινώσει έσοδα που πλησιάζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε χθες ότι η Deutsche Bank ενδέχεται να ανακοινώσει μια διευθέτηση που θα προβλέπει την καταβολή προστίμων ύψους $2,15 δισ. για να κλείσουν οι έρευνες σχετικά με τη χειραγώγηση επιτοκίων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s