Galbraith: Δεν ξέρω αν θέλουν λύση ή παράδοση της Ελλάδας

O Γ. Βαρουφάκης δουλεύει σκληρά για την επίλυση της κρίσης, υποστηρίζει ο στενός συνεργάτης του και γνώστης των διαπραγματεύσεων James Galbraith. H Ελλάδα δεν παίζει παιχνίδια με τους δανειστές. Οι θεσμοί φέρουν ευθύνη για το αδιέξοδο.

Φίλος και συνάδελφος από το Τέξας, ο γνωστός οικονομολόγος James Galbraith, υπεραμύνθηκε στο Spiegel των επιλογών του Γ. Βαρουφάκη. Οι ερωτήσεις του Spiegel έθιξαν όλα τα σημεία στα οποία γίνεται συνήθως κριτική στον Έλληνα υπουργό, με βασικό το θέμα της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης.

Ως προς αυτό ο κ. Galbraith ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το χρονικό περιθώριο για να χαράξει μεγάλη στρατηγική. Όπως είπε, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα που εκάστοτε ανακύπτουν. Έτσι, μαζεύει χρήματα από όπου μπορεί και ταυτόχρονα κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης. «Αν έχετε κάποια καλύτερη στρατηγική, πολύ θα ήθελα να την ακούσω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όμως η κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει συνεχώς πορεία, ερεθίζοντας τους δανειστές, παρατήρησε ο δημοσιογράφος του Spiegel, π.χ. με το να απειλεί πρώτα ότι δεν έχει χρήματα για τις πληρωμές προς το ΔΝΤ και μετά με το να πληρώνει. Ο κ. Galbraith απάντησε: «Σας διαβεβαιώ ότι δεν παίζουν παιχνιδάκια. Ωστόσο, μπορεί κανείς να πληρώσει μόνο όταν έχει χρήματα. Πριν την τελευταία πληρωμή φαινόταν να μην υπάρχουν χρήματα και για τους μισθούς και για τη δόση».

Παρόλα τα επείγοντα προβλήματα της χώρας, απάντησε ο δημοσιογράφος, ο κ. Βαρουφάκης βρίσκει το χρόνο για συνεντεύξεις, φωτογραφήσεις και ομιλίες. Ο Galbraith είπε πάνω σε αυτό: «Κανείς δεν έχει δουλέψει όσο ο Γιάνης σε αυτή την κρίση. Όταν εργαζόμασταν μαζί σε Βρυξέλλες και Αθήνα τρώγαμε συχνά το πρώτο μας γεύμα στις 2 την νύχτα. Και μετά συνεχίζαμε να επεξεργαζόμαστε τα κείμενα μέχρι τις 5 το πρωί. Οι φήμες ότι δεν δουλεύει αρκετά είναι μέρος της δημόσιας επίθεσης μέχρι εξοντώσεως στο χαρακτήρα του».

Ο κ. Galbraith υπερασπίστηκε επίσης τον τελευταίο νόμο με χαριστικές ρυθμίσεις για φοροοφειλέτες λέγοντας ότι ο νόμος αντιμετωπίζει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Αν οι δανειστές, ανέφερε χαρακτηριστικά, ήθελαν έναν πιο αυστηρό νόμο, θα έπρεπε να έχουν αφαιρέσει από τον Έλληνα υπουργό τη διαρκή πίεση να βρει ρευστό.

Τέλος, ο κ. Galbraith τόνισε ότι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις δεν οφείλονται στον κ. Βαρουφάκη. Οφείλονται στο ότι οι ίδιοι οι δανειστές δεν είναι καθόλου σαφείς στο τι θέλουν. «Σε κάθε πρόταση για μεταρρυθμίσεις λένε ότι δεν τους αρέσει είτε το ένα είτε το άλλο. Στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα άνθρωποι και δουλεύουν πάνω σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Θα είχαμε πολύ πιο γρήγορη εξέλιξη, αν αυτοί ήξεραν τι θέλουν οι θεσμοί για να το τσεκάρουν σημείο προς σημείο». Σε ερώτηση για το πώς θα γίνει αυτό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε ακριβώς για να μη δέχεται υποδείξεις από την Τρόικα, ο Galbraith απάντησε ότι αυτό είναι απλώς μία πρόφαση (για τους δανειστές). Οι θεσμοί δε φαίνεται καν να έχουν μια ενιαία στάση. «Πιστεύω ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα ήθελε ευχαρίστως μία λύση στην κρίση. Δεν ξέρω όμως ότι και η ΕΚΤ θέλει το ίδιο, ή αν θέλει απλώς να πιέσει την κυβέρνηση για όσο καιρό χρειαστεί ώστε αυτή να παραδοθεί».

ΠΗΓΗ   http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1327223/galbraith-den-xero-an-theloyn-lysh-h-paradosh-ths.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s