Ποινική δίωξη σε βάρος επτά για προμήθεια οχημάτων από τη γερμανική DAIMLER

Παράνομες πληρωμές συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ σε κρατικούς αξιωματούχους από την προμήθεια οχημάτων από τη γερμανική εταιρεία DAIMLER, προκύπτουν από την εισαγγελική έρευνα που είχε διατάξει η Εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος επτά προσώπων, μεταξύ των οποίων είναι Έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι και Γερμανοί υπάλληλοι της εταιρείας, αφορά σε:

– Δωροδοκία υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου που επισύρει ποινή μέχρι ισόβιας κάθειρξης.

– Δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

– Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας υπογραφής και εκτέλεσης των επίμαχων συμβάσεων την περίοδο υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου φέρονται ότι έγιναν παράνομες πληρωμές από το 2001 και έπειτα, σε κρατικούς αξιωματούχους. Οι δωροδοκίες έγιναν από διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρείας με τη μεσολάβηση Ελλήνων μεσαζόντων, προκειμένου οι αξιωματούχοι να προωθήσουν στην ιεραρχία τις επίμαχες συμβάσεις.

Για την πραγματοποίηση των παράνομων πληρωμών φέρεται ότι ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, μεταξύ των οποίων η χρήση εταιρικών λογαριασμών, οι οποίοι ωστόσο ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα, προκειμένου να μη συνδέονται απευθείας με την DAIMLER. Επίσης, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι η γερμανική εταιρεία διατηρούσε μαύρα ταμεία με μετρητά για τις παράνομες πληρωμές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και εξωχώριοι τραπεζικοί λογαριασμοί, παραπλανητικές τιμολογήσεις καθώς και τρίτοι διαμεσολαβητές.

Οι δωροδοκίες αποκαλύφθηκαν και από στοιχεία που έλαβαν οι Εισαγγελείς μέσω δικαστικής συνδρομής από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων υπάρχει και εσωτερική αλληλογραφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος της DAIMLER σε εσωτερικό σημείωμα φέρεται να παραδέχεται ότι οι διασυνδέσεις με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το κλείσιμο μεγάλων παραγγελιών ιδιαίτερα στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι επίμαχες συμβάσεις συνολικού κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ αφορούν:

– Την προμήθεια 2000 στρατιωτικών οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, ανταλλακτικών, συγκροτημάτων και συλλογών ειδικών εργαλείων συντήρησης με δικαίωμα προαίρεσης για την επιπλέον προμήθεια 2480 οχημάτων για τις ανάγκες του ΓΕΣ (σύμβαση 015Α/97). Με συνολικό κόστος 96 εκ. Ευρώ.

– Την προμήθεια 224 οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T,  111 οχημάτων τύπου Unimog, 21 ρυμουλκούμενων βαρέως τύπου, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον προμήθεια μέχρι 111 ρυμουλκούμενων ελαφρού τύπου προς κάλυψη αναγκών σε οχήματα του προγράμματος Β ράση ΕΡΜΗΣ (Σύμβαση 19Α/2000) με κόστος 30 εκ. Ευρώ.

– Την προμήθεια 88 λεωφορείων τύπου OHL 1829/63, 49+1 θέσεων με δικαίωμα προαίρεσης για 32 επιπλέον λεωφορεία (Σύμβαση 013Α/98).

ΠΗΓΗ   http://www.naftemporiki.gr/story/945275/poiniki-dioksi-se-baros-epta-gia-promitheia-oximaton-apo-ti-germaniki-daimler

Advertisements

One thought on “Ποινική δίωξη σε βάρος επτά για προμήθεια οχημάτων από τη γερμανική DAIMLER

 1. Σύμφωνα με το νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Θέματος» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δις υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε στο παρελθόν συνεργάτης της αμερικανικής εταιρίας που πρόσφατα πήρε με απευθείας ανάθεση έργο 500 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ηλικίας 50 ετών. Την ίδια ώρα ο Γ. Ταφύλλης ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για αντισταθμιστικά της Lockheed Martin, που ζημίωσαν με 31,5 εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο!

  Σιωπή από το Μέγαρο Μαξίμου και στήριξη με αστερίσκο από τον Π. Καμμένο

  Τα αμείλικτα στοιχεία σε συνδυασμό με τις δικαστικές εξελίξεις οδήγησαν Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν από το Μέγαρο Μαξίμου την απομάκρυνση του κ. Ταφύλλη επισημαίνοντας ότι είναι ηθικά εκτεθειμένη. Για την ώρα όμως η κυβέρνηση εμφανίζει αμήχανη σιωπή αποφεύγοντας να πάρει θέση.

  Την απομάκρυνση του γενικού γραμματέα από τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Καμμένο και από τον υφυπουργό του Νίκο Τόσκα ζήτησαν και μέλη της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής κατά την χθεσινή συνεδρίαση.

  Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κώστας Τασούλας (ΝΔ) επισήμανε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου πως αποτελεί ζήτημα τουλάχιστον ηθικής τάξης η απομάκρυνση του κ. Ταφύλλη. «Δεν ήταν υπεύθυνος ζαχαροπλαστείου αλλά εταιρίας με την οποία το υπουργείο είχε συναλλαγή» φέρεται να είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ρωτήσει «πως επιστρέφει στο υπουργείο ως στέλεχος; Πρέπει να απομακρυνθεί». Επιπροσθέτως, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επαίνεσε τον υπουργό για την στάση του να παραδεχθεί αμέσως μετά τις αποκαλύψεις της υπόθεσης Ταφύλλη – Lockheed ότι δεν γνωρίζει το θέμα και πρόσθεσε ότι ο γενικός γραμματέας δεν μπορεί να παραμείνει στην θέση του καθώς υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος στήριξε με αστερίσκους τον γ.γ. λέγοντας ότι έχει την εμπιστοσύνη του στο βαθμό που όσα λέει είναι αλήθεια.

  Κοινοβουλευτικό σφυροκόπημα

  Πάντως, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Θέματος» πρόσθεσε νέες ερωτήσεις και παρεμβάσεις στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό πινάκιο.

  Οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός σημειώνουν στο κείμενό τους πως: «Μετά από την κατάθεση 2 Ερωτήσεων και ΑΚΕ προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την απευθείας ανάθεση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων της ανακατασκευής 5 πολεμικών αεροσκαφών στην εταιρεία Lockheed… καταθέτουμε και τρίτη Ερώτηση καθώς νέες αποκαλύψεις εμφανίστηκαν στο προσκήνιο» και προσθέτουν «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΕΘ.Α. κος Ταφύλλης εμφανίζεται εμπλεκόμενος, ως πρώην υπεργολάβος της εταιρείας Lockheed και επιπλέον αναφέρεται ότι εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον Σεπτέμβριο του 2014. Εύλογα οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό κ. Πάνο Καμμένο αν τον Ιανουάριου του 2015 – που ο κ. Ταφύλλης ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα – ο Υπουργός εθνικής άμυνας ήταν ενήμερος για τις καταγγελίες και τον φάκελο της υπόθεσης που βρισκόταν στα χέρια εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

  Επίσης ο βουλευτής Επικρατείας με την ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης επικαλείται τα δημοσιεύματα του «Πρώτου Θέματος» και αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 500 εκατ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό πέντε παλαιών αεροσκαφών επισημαίνει μεταξύ άλλων, την παλαιότητά τους, την επιστολή- ομολογία της Lockheed Martin στην οποία εκφράζει την άποψη ότι ο εκσυγχρονισμός των εν λόγω αεροσκαφών δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή, κυρίως από άποψη κόστους αλλά και τις δραματικές οικονομικές συνθήκες της χώρας που καθιστούν απαγορευτική την απευθείας ανάθεση.

  Υπό αυτά τα δεδομένα ρωτά «Η απόφαση του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion ήταν πράγματι κατεπείγουσα ώστε να είναι αναγκαίο να ληφθεί κατά την τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία; O εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση για το Ελληνικό Δημόσιο; Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον ή ενδεχομένως και αλλότρια συμφέροντα; Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την απόφαση εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion;». Να σημειωθεί ότι οι δύο νέες ερωτήσεις έρχονται να προστεθούν σε άλλες έξι (από Ποτάμι, ΝΔ και Χ.Α.). Ωστόσο σε καμία από αυτές δεν έχει απαντήσει ο υπουργός Αμυνας αν και έχουν περάσει 21 ημέρες.

  Η «θύελλα Ταφύλλη» και στην ολομέλεια

  Την ίδια ώρα οι ανεξέλεγκτες αντιδράσεις που προκαλεί η υπόθεση Ταφύλλης – Lockheed προκαλεί αναταράξεις και εντός της Ολομέλειας της βουλής. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά: «Κύριε Παππά, καλύπτει η Κυβέρνηση τον Γενικό Γραμματέα κ. Ταφύλλη, που εργαζόταν στην Lockheed Martin, στην οποία δώσαμε 500 εκατομμύρια; Μπορείτε να σηκωθείτε να μας πείτε, εάν η Κυβέρνηση τον καλύπτει, που δίνουμε δουλειές σε πρώην εταιρία του; Μόνο τα εύκολα φέρνουμε εδώ πέρα!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

  Ωστόσο, ο υπουργός, όταν μετά από λίγα λεπτά ζήτησε το λόγο, απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα και περιορίστηκε σε αναφορές που αφορούν στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Η στάση του κ. Παππά θα προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση, αν δεν εντασσόταν στη γενικότερη… αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, καθώς είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ταφύλλης είναι δικό του μέλος. Εκτός αυτών, μομφή προς την κυβέρνηση για την «σιωπή» που επιδεικνύει στην υπόθεση Ταφύλλη – Lockheed άφησε και ο κ. Γιάννης Κουτσούκος.

  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με παρέμβασή του στην Ολομέλεια αναφέρθηκε και στην πολύκροτη υπόθεση επικρίνοντας την στάση του Μεγάρου Μαξίμου για το ζήτημα του «κ. Ταφύλλη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας ο οποίος, απ’ ό,τι αποδείχθηκε, είναι υπεργολάβος της Lockheed. Ούτε γι’ αυτόν υπήρξε ένα σχόλιο». Την ώρα εκείνη μάλιστα ακούστηκαν από τα έδρανα της συμπολίτευσης ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς να σχολιάζει «Το διέψευσε κατηγορηματικά. Μην το αναπαράγετε» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Φίλης να σημειώνει «Έχει κάνει και μήνυση γι’ αυτό. Είστε εκτός θέματος» και ο προεδρεύοντας Γιάννης Μπαλάφας να τους επισημαίνει: «Παρακαλώ. Ο κ. Κουτσούκος θεωρεί ότι είναι εντός θέματος. Συνεχίστε, κύριε Κουτσούκο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s