Προσκλητήριο για εθελοντική αποκάλυψη ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό, ετοιμάζεται να απευθύνει η κυβέρνηση για τις λίστες Λαγκάρντ και εμβασμάτων…

Χλωμο το κοβω να υπαρξει καποιο αποτελεσμα αξιο λογου,αλλα οκ ας μην ειμαστε αρνητικοι απ’τα αποδυτηρια.Απ’το αποτελεσμα θα κριθει τελικα η προθεση της Κυβερνησης.Παντως στον Τυπο υπαρχουν μεχρι στιγμης καποια ρεπορταζ με διαφορετικες πληροφοριες για τις ενεργειες που θα γινουν.Το μονο σιγουρο  θεωρω πως ειναι η προθεση,για την εφαρμογη και την αποτελεσματικοτητα της θα τα δουμε στην πορεια.

Johny F.

Αναλυτικα το ρεπορταζ

Στα σκαριά νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στο εξωτερικό. Νέα συνάντηση Βαρουφάκη – Νικολούδη με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ της Ελβετίας. Η εφάπαξ φορολόγηση και το συγχωροχάρτι». Διέψευσε ο ΥΠΟΙΚ σενάρια για οποιαδήποτε νέα έκτακτη εισφορά.

Μια «χρυσή» ευκαιρία ανοίγει για όσους έχουν κρυφές καταθέσεις στο εξωτερικό, της Ελβετίας περιλαμβανομένης.

Με την εθελοντική αποκάλυψη των κρυφών καταθέσεών τους και την καταβολή ενός φόρου της τάξεως του 15%-20% (τα ποσοστά υπό συζήτηση στην κυβέρνηση), θα παίρνουν ένα «συγχωροχάρτι» με το οποίο θα απαλλάσσονται από οποιαδήποτε φορολογική ή και ποινική μελλοντική ευθύνη.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος το οποίο έδωσε σήμερα το περίγραμμα του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου περιέγραψε το νομοσχέδιο αυτό, ως το πρώτο βήμα για την υπογραφή Πολιτικής Διακήρυξης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ελβετική.

Ο Γ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση με τον Παναγιώτη Νικολούδη και τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών Ζακ Ντε Βαντβίλ ότι «η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει να νομοθετήσει για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων του εξωτερικού με βάση τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε και σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους μας Ελβετούς. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την εφαρμογή του θα υπογραφεί πολιτική διακήρυξη ανάμεσα στις δύο χώρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διακήρυξη αυτή θα προβλέπει ότι με την ενεργοποίηση των διατάξεων οικειοθελούς αποκάλυψης η ελβετική κυβέρνηση θα δώσει οδηγίες στις ελβετικές τράπεζες να ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι έχουν τη δυνατότητα να «νομιμοποιήσουν» τα μαύρα του εξωτερικού με μία ουσιαστική προειδοποίηση – απειλή. Αν δεν προχωρήσουν οικειοθελώς στη διαδικασία αποκάλυψης, τότε θα απειλούνται με κλείσιμο λογαριασμού στην Ελβετία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από το 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε – Ελβετίας για τηναυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη- Νικουλούδη – Ντε Βαντβίλ, ο υπουργός Επικρατείας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσοι ξέρουν ότι χρωστούν χρήματα στο Δημόσιο, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ελβετία: «έχετε συμφέρον να προσαρμοστείτε στο πρόγραμμα διότι στην αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να αποφύγετε τη φορολόγηση».

Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε σενάρια για οποιαδήποτε νέα έκτακτη εισφορά. «Ως υπουργός οικονομικών δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ   http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1328263/varoyfakhs-erhetai-ns-gia-kryfes-katatheseis-sto.html

Προσκλητήριο για … εθελοντική αποκάλυψη ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό, ετοιμάζεται να απευθύνει η κυβέρνηση στους Έλληνες.

Με διαδικασίες-«εξπρές» το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα προσφέρει την δυνατότητα σε όσους έχουν κρυφές καταθέσεις στην Ελβετία ή και άλλες χώρες του εξωτερικού, να καταβάλουν έναν ελκυστικό φόρο που τελεί υπό συζήτηση (της τάξεως του 15%-20% το πολύ) προκειμένου να μην ελεγχθούν για τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί συζητήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών Ζακ Ντε Βαντβίλ.

Όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση:
– Ο κ.Βαρουφάκης: «Η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει την εθελοντική αποκάλυψη εκ μέρους Eλληνων πολιτων καταθέσεων τους στο εξωτερικό»

– Ο κ.Νικολούδης: Μήνυμα σε όσους χρωστούν ή φοροδιαφεύγουν να σπεύσουν να δηλώσουν τα χρήματα γιατί τους συμφέρει

– Ο κ.Ζακ Ντε Βαντβίλ: Έχουμε καταλήξει σε μία συμφωνία με την ΕΕ και θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού. Αμέσως μόλις ψηφιστεί, θα υπογραφεί η τελική συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας. Άμεσα η Ελβετία θα αποστείλει ειδοποιητήρια σε όσους οι ελβετικές τράπεζες γνωρίζουν ότι έχουν ελληνικό ΑΦΜ, είναι κάτοικοι ή υπήκοοι Ελλάδος κλπ, με την οποία θα τους προειδοποιεί ότι θα τους κλείσουν τον λογαριασμό αν μέχρι ένα εύλογο χρονικό διάστημα (πχ έως τον Σεπτέμβριο) δεν δηλώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα.

Όπως προέκυψε όμως από τη συνάντηση:

– Η Ελλάδα δεν θα λάβει κάποια προκαταβολή έναντι των χρημάτων αυτών, όπως σχεδιαζόταν επί Στουρνάρα

– Οι καταθέτες θα τύχουν φορολογικής «αμνηστίας» με ένα χαμηλό κόστος, γιατί αν τεθεί υψηλό πρόστιμο (πχ 40%) οι Ελβετοί φοβούνται πως οι καταθέσεις θα φυγαδευτούν σε άλλους προορισμούς (στην Άπω Ανατολή ή άλλους φορολογικούς παραδείσους).

– Οι φορολογικοί έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ, εμβασμάτων κλπ δεν θα «τρέξουν», καθώς οι Ελβετοί αρνούνται την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους ελεγχόμενους.

Υπονθυμίζεται πάντως, ότι όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ οι Ελβετοί έχουν δώσει ήδη έγγραφο στις ελληνικές αρχές που περιέχει τη «συνταγή» για να λάβουν τα στοιχεία αυτά. Όχι όμως «στα τυφλά» για όλα τα ονόματα πελατών ελβετικών τραπεζών που έχουν διαρρεύσει με τις λίστες, αλλά εφόσον πρώτα έχουν κάνει τουλάχιστον έναν φορολογικό έλεγχο και βρουν κάποια παράβαση φοροδιαφυγής, που θα δικαιολογεί την παροχή στοιχείων και την δικαστική συνδρομή των ελβετικών Αρχών.

Το θέμα απασχόλησε και πάλι στην συζήτηση με τους κυρίους Βαρουφάκη και Νικολούδη, αφού όπως είπε ο κύριος Βαντβίλ «έχουμε ήδη τα εργαλεία και συζητήσαμε για τον σωστό τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών». Ωστόσο ως προς αυτό, κανείς από τους Έλληνες υπουργούς δεν αναφέρθηκε στις επίσημες δηλώσεις τους.

ΠΗΓΗ   http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/oikonomia/item/230465-baroufakis-i-elliniki-kibernisi-tha-nomothetisei-tin-ethelontiki-apokalipsi-ek-merous-ellinon-politon-katatheseon-tous-sto-eksoteriko

Advertisements

One thought on “Προσκλητήριο για εθελοντική αποκάλυψη ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό, ετοιμάζεται να απευθύνει η κυβέρνηση για τις λίστες Λαγκάρντ και εμβασμάτων…

 1. Και τώρα ξανά στο σημείο μηδέν. Η κυβέρνηση αφού έχασε τρεις ολόκληρους μήνες επιστρέφει στη… λίστα Βαρουφάκη. Χάθηκαν 90 ημέρες για να κάνει ο Τσίπρας το «κομμάτι» του και να φορτωθούμε τους κλόουν που έγιναν γνωστοί και θα βγάλουν λεφτά αργότερα επειδή κάνουν καλές κωλοτούμπες.

  Φτάσαμε ξανά να συζητάμε για έντιμο συμβιβασμό όταν έπρεπε να το έχουμε κάνει εδώ και πολύ καιρό. Φτάσαμε να ικετεύουμε για συμφωνία το συντομότερο δυνατό αφού πρώτα κατέρρευσαν τα πάντα και ο συνταξιούχος άρχισε να ουρλιάζει στα άδεια ΑΤΜ. Θες επειδή δεν υπάρχουν λεφτά, θες επειδή είχε πρόβλημα το σύστημα ΔΙΑΣ; Η ουσία είναι ότι η αναταραχή με τις συντάξεις έδειξε τι μας περιμένει αν πράγματι έχουμε πιστωτικό γεγονός, αν στερέψουν τα ταμεία και δεν μπορεί να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Διότι η «πελατεία» του δημοσίου είναι άγρια. 1 εκατ. ιδιωτικοί υπάλληλοι που δεν πληρώνονται στην ώρα τους κάνουν υπομονή. Οι κακόμοιροι οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν τα όπλα αν γίνει κάτι τέτοιο.

  Τι νέο έχουμε τις τελευταίες ώρες; Την «απειλή» του Τσίπρα ότι θα κάνει δημοψήφισμα. Μας το είπε αρκετές φορές, το είπε και στους συντρόφους του στο κόμμα μπας και τους πείσει ότι παραμένει πιστός στις επαναστατικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, ο συμβιβασμός σημαίνει μέτρα, σκληρά φορολογικά ή… μνημονιακά όπως τα λένε οι επαναστάτες της δραχμής. Και δεν θα είναι τα μόνα. Δεν θα καθαρίσουμε έτσι εύκολα αφού έρχεται και η τελική συμφωνία που πρέπει να γίνει τον Ιούνιο. Τότε τι θα κάνει ο Τσίπρας;

  Η μόνη του επιλογή λοιπόν είναι πριν φτάσει μέχρι εκεί να πάει στο αποκούμπι του, όπως αποκάλεσε τον ελληνικό λαό. Αυτός να πάρει τις αποφάσεις. Επί ποιου θέματος όμως, ο κ. πρωθυπουργός ακόμη δεν το έχει ξεκαθαρίσει στο θολωμένο του μυαλό. Από την άλλη, θα πάει σε δημοψήφισμα – αστραπή αλλά με κλειστές τράπεζες; Θα τολμήσει να οδηγήσει τη χώρα σε ένα αμφιβόλου αποτελέσματος πανελλήνιο «γκάλοπ» ξέροντας ότι το πιθανότερο είναι να δει σίγουρα τότε τη χρεοκοπία να του χτυπά την πόρτα;

  Αλλά ας πούμε ότι το κάνει με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Τι θα κερδίσει άλλο από πολιτικό χρόνο; Αυτό όμως χρειάζεται η πατρίδα; Τον χρόνο του Τσίπρα; Η Ελλάδα χρειάζεται λύσεις άμεσες και μόνιμες και ο ΣΥΡΙΖΑ στερεί την τελευταία ελπίδα που υπάρχει.

  Όπως όλα δείχνουν, μετά τον αποκεφαλισμό Βαρουφάκη με τη σύμφωνη γνώμη του Τσίπρα αφού το ζήτησαν οι δανειστές, οι ξένοι ζητούν και το κεφάλι του πρωθυπουργού επί πίνακι. «Δεν αντέχουμε άλλο μ’ αυτόν, δεν μπορεί να παίζει μαζί μας ένα παιδαρέλι», φέρεται να λένε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Μάλιστα, σε ανώτερους οικονομικούς παράγοντες της χώρας, εκπρόσωποι των δανειστών λένε πολύ χειρότερα όπως: «Που τους βρήκατε αυτούς τους γελωτοποιούς; Πώς στηρίζετε το μέλλον των παιδιών σας σε ανθρώπους που δεν ξέρουν ούτε τα βασικά;»

  Η χώρα έχει φτάσει στην εποχή που κάποιος ευρωπαίος αξιωματούχος είχε πει μετά από μια συνάντηση: «Το παιδί είναι βλαμμένο», μη διευκρινίζοντας ποιον εννοούσε.

  Το μείζον ερώτημα είναι ένα πλέον: Ο Τσίπρας αποφάσισε τη στροφή στο ρεαλισμό και την επίτευξη του έντιμου συμβιβασμού ή μήπως είναι ένα ακόμη επεισόδιο του σίριαλ «δημιουργική ασάφεια» με πρωταγωνιστή τον Βαρουφάκη και την απίθανη ομάδα του; Ας ελπίσουμε ότι είναι το πρώτο ώστε να πληρώσουμε όλοι εμείς το «μάρμαρο» των ψεύτικων υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αν είναι να πληρώσουμε νέους φόρους ας το κάνουμε γρήγορα διότι από τα σκληρά μέτρα υπάρχει και κάτι ακόμη χειρότερο. Η χρεοκοπία την οποία η χώρα δεν πρέπει να ζήσει ποτέ. Γιατί τότε ο εμφύλιος είναι προ των πυλών. Ο μισός πληθυσμός της χώρας βρίζει την κυβέρνηση και ο υπόλοιπος λέει ότι δεν έγινε και τίποτε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι αυτοί με την πρώτη «στραβή» θα πλακωθούν. Θα δέρνονται στις πλατείες για το ποιος είναι πιο πατριώτης. Όπως κάνουν ήδη στη βουλή οι βουλευτές. Μια μικρογραφία είναι για το τι θα συμβεί σύντομα. Όταν η χώρα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις δραματικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας.

  Αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι κι ας ποντάρουμε στην πολιτική φιλοδοξία του κ. Τσίπρα. Ο οποίος δεν θέλει να γίνει συνταξιούχος πρωθυπουργός στα 40 του και ξέρει ότι αν η χώρα καταρρεύσει αυτόν δεν τον σώζει ούτε το ελικόπτερο. Ελπίζουμε λοιπόν σε συμφωνία για να βγούμε από το αδιέξοδο. Κι αν είναι να θυσιαστεί η κυβέρνηση και το ίδιο το πολιτικό «κεφάλαιο Τσίπρα» ας γίνει αυτό το γρηγορότερο.

  Δεν αντέχουμε άλλο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s