Ο Ντράγκι που παραπέμπει στον Ντάισελμπλουμ, αυτος στον Σοιμπλε και λοιπες υποχρεωτικες ιστοριες για αγριους…

Ειναι τραγελαφικη,για να μη πω σκετα τραγικη, αυτη η ιστορια 6 χρονια η Ελλαδα κι ο λαος της να σερνονται απ’τον Αννα στον Καιαφα κι απο ‘κει στον καθε Ποντιο Πιλατο της ευρωπαικης και οχι μονο γραφειοκρατιας.Κι αυτο ενω εχουν παρθει εκατονταδες αιματηρα μετρα εναντιον του λαου που το μονο που κανουν ειναι να επιβαρυνουν μονο τους συνεπεις φορολογουμενους,εργαζομενους και επιχειρησεις,ενω οσοι συστηματικα φοροδιαφευγουν,ειτε φυσικα προσωπα, ειτε μεγαλοεπιχειρησεις/πολυεθνικες, ειτε καποιοι γκριζοι κλαδοι της παραοικονομιας που απολαμβανουν ακομα και τωρα μια προκλητικη φοροασυλια(βλεπε λαθρεμποριο χυμα τσιπουρου,λαθρεμποροι πετρελαικων και καπνικων προιοντων) παραμενουν στο απυροβλητο και αντι να γινει κυνηγι επι συγκεκριμενων προσωπων και κλαδων, να περνονται νεα λαθος μετρα που θα επιβαρυνουν τον τουρισμο,ειτε να καθισταται υποχρεωτικη(!) η χρηση καρτας για αγορες ανω των 70 ευρω στα νησια ανω των 3000 κατοικων ενω θα επρεπε επιχειρησεις οπως τα μεγαλα club των πολυ τουριστικων νησιων και οχι μονο να ειναι στο ρανταρ του υπουργειου οικονομικων για να υπαρξει παταξη της φοροδιαφυγης.Αλλα ξεχασα πως οι ευρωπαιοι μανδαρινοι οπως και οι εδω κυβερνωντες,ακομα και οι καινουριοι που υποσχονταν κατι διαφορετικο,εχουν μαλωσει με την εννοια του συγκεκριμενου και συμφωνουν μονο σε γενικα μετρα που ειτε χτυπαν ξανα τους συνεπεις φορολογουμενους ειτε κατευθυνονται προς επικινδυνα υποχρεωτικες ντιρεκτιβες οπως το μετρο με τις καρτες ενω αυτοι που πραγματικα φοροδιαφευγουν πινουν στην υγεια των κοροιδων που υφιστανται ολες αυτες τις αλλαγες τυπου big brother καθε τρεις και λιγο…

Johny F.

Aναλυτικα τα ρεπορταζ

Ο Ντράγκι παραπέμπει στον Ντάισελμπλουμ

Στην αποσαφήνιση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής των κρατών της Eυρωζώνης και ότι η ευθύνη βαραίνει το Eurogroup προχώρησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι
Ο Μ. Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ (The Council of the European Union / SOOC)

Αναλυτικά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ερώτησή του προς τον Μάριο Ντράγκι αναφερόταν στην εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της αγοράς κρατικού χρέους από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εισήγηση, η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να απέχει «από κάθε άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής (τρόικα) που ισχύει στο οικείο κράτος, που εκμεταλλεύεται το εν λόγω πρόγραμμα (σ.σ. πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους).

Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτούσε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ αν «σκοπεύει να αποχωρήσει από το σχήμα της τρόικα, το οποίο βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, “διαστρεβλώνει” τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και επιβάλλει μέτρα οικονομικής πολιτικής που παραβιάζουν τον πυρήνα του κοινοτικού δικαίου».

Καμία εξουσία αποφάσεων

Στην απάντησή του ο Μάριο Ντράγκι σημειώνει ότι «η ΕΚΤ δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε προγράμματα οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, τα οποία εκπονούνται και παρακολουθούνται από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αλλά επί των οποίων αποφασίζει το Eurogroup και ο ESM.
Αναλυτικά, η απάντηση του Μάριο Ντράγκι:
«Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 29 Ιανουαρίου 2015.
»Θα ήθελα, πρώτον, να υπογραμμίσω, όπως άλλωστε το έπραξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις απαντήσεις της στο ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2013, ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε προγράμματα οικονομικής στήριξης της ΕΕ/του ΔΝΤ.
»Από την πλευρά της ΕΕ, τα εν λόγω προγράμματα εκπονούνται και παρακολουθούνται μεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, όμως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο, την Ευρωομάδα (Eurogroup) ή/και τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
»Η ΕΚΤ έχει λάβει υπόψη τη γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση Gauweiler. Όπως αναφέρθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η ΕΚΤ είναι πεπεισμένη ότι όλα τα χαρακτηριστικά των οριστικών νομισματικών συναλλαγών (Outright Monetary Transactions – OMT) συνάδουν πλήρως προς την εντολή που της έχει δοθεί.
»Επί του παρόντος αναμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά Στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η ΕΚΤ είχε ήδη προβεί σε αγορές τέτοιων περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010».
ΠΗΓΗ   http://www.thepressproject.gr/article/76446/O-Ntragki-parapempei-ston-Ntaiselmploum

Ποιοι θα πληρώσουν το πρώτο πακέτο φόρων

«Τέλος διαμονής» στα ξενοδοχεία και επιπλέον φόρος για αγορές σε καταστήματα προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για 23 νησιά. Οι κινήσεις για φόρο πολυτελείας, καταθέσεις στο εξωτερικό και πλαστικό χρήμα. Διαπραγμάτευση για πρόωρες συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις.

Στους κατοίκους και στους τουρίστες 23 νησιών του Αιγαίου πέφτει το βάρος του πρώτου νέου φόρου που σχεδιάζει η κυβέρνηση και περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά όχι στο Brussels Group.

Πρόκειται για το «φόρο διαμονής» ο οποίος ξεκίνησε να σχεδιάζεται ως φόρος που θα επιβάλλεται σε πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά έφτασε να αγγίζει από πολυτελή εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα, έως κοσμηματοπωλεία, καταστήματα έργων τέχνης, αλλά και ένδυσης-υπόδησης.

Κοινός παρανομαστής των επιβαρύνσεων ο συντελεστής φόρου 3% – 6% επί της εκδιδόμενης απόδειξης προ ΦΠΑ και το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι άλλο από την έκδοση της απόδειξης για να πληρωθεί και ο φόρος…

Για να ακριβολογούμε, ο αρχικός παρανομαστής, γιατί στη συνέχεια ο φόρος στα ξενοδοχεία με συντελεστές 3% – 6% απεσύρθη λόγω προχειρότητας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικαταστάθηκε χθες από τέλος διανυκτέρευσης 1 – 5 ευρώ τη βραδιά, ανάλογα και πάλι με τα αστέρια.

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την καθιέρωση φόρου διαμονής υπέρ του Δημοσίου σε νησιά τα οποία πληρούν δύο βασικές προϋποθέσεις: απολαμβάνουν μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ αφενός και αφετέρου έχουν με βάση την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ περισσότερους από 3.100 κατοίκους.

Με αυτά τα δεδομένα, ο νέος φόρος αφορά τα νησιά Ρόδο, Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο, Σύρο, Νάξο, Θήρα, Λήμνο, Κάλυμνο, Θάσο, Μύκονο, Πάρο, Άνδρο, Τήνο, Ικαρία, Λέρο, Κάρπαθο, Σκιάθο, Σκόπελο, Μήλο, Πάτμο και Σύμη.

Υπάρχουν όμως ήδη αντιδράσεις και επομένως σκέψεις αλλαγών. Να μην μπει ο πήχης στους 3.100 κατοίκους αλλά στους 4.100 ώστε να μη συνδέεται με την έκπτωση στον ΦΠΑ και να μην υπάρξουν πιθανές ενστάσεις από την Ε.Ε. με βάση τους κανόνες ΦΠΑ.

Στα νησιά λοιπόν είτε των 3.100 και πάνω είτε των 4.100 και πάνω κατοίκων, αν η πρόταση εγκριθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά την ψήφιση του νόμου θα ενεργοποιηθεί φόρος διαμονής ως εξής:

• Από 1 έως 5 ευρώ για τη διαμονή σε ξενοδοχεία τριών αστέρων και πάνω. Ανάλογα με τα αστέρια, ανεβαίνει ο φόρος. Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγιειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας. Ο φόρος αυτός θα είναι μόνο για την τουριστική σεζόν, από την 1η Απριλίου έως και την 31η Οκτωβρίου. Τον υπόλοιπο χρόνο, θα εξαφανίζεται.

6% στην τιμή κάθε απόδειξης -προ ΦΠΑ- για πωλήσεις λιανικής σε κοσμηματοπωλεία, καταστήματα με ρούχα και παπούτσια αλλά και για έργα τέχνης.

Στα συγκεκριμένα νησιά επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το ανώτατο όριο συναλλαγών σε μετρητά είναι τα 70 ευρώ, με εξαίρεση τις συναλλαγές οι οποίες γίνονται με δημόσιο φορέα.

Τα ερωτήματα

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αποφύγει την κατάργηση των εξαιρέσεων για τα νησιά, για την οποία τα τελευταία χρόνια πιέζει διαρκώς η τρόικα, είναι παραπάνω από σαφής. Γι’ αυτό στις συγκεκριμένες «ευνοημένες» στο σκέλος του ΦΠΑ περιοχές της Ελλάδας μπαίνει ο φόρος διαμονής και επιχειρείται η αύξηση της εισπραξιμότητας με την καθιέρωση της χρήσης πλαστικού χρήματος για κάθε συναλλαγή άνω των 70 ευρώ.

Άσχετα με το αν τα μέτρα είναι σωστά ή όχι, οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν δίνουν απάντηση στο εύλογο ερώτημα γιατί να εκδώσει κάποιος απόδειξη. Το κίνητρο πλέον είναι πολλαπλάσιο να μην κόψει το χαρτάκι. Μέχρι τώρα μπορούσε να κλέβει μόνο τον ΦΠΑ, αν δεν εκδώσει απόδειξη. Τώρα, αν περάσει το μέτρο, θα μπορεί να κλέβει ή να μοιράζεται έστω με τον πελάτη και τον ΦΠΑ και το νέο φόρο διαμονής.

Η εφαρμογή του νέου φόρου αλλά και της υποχρέωσης χρήσης πλαστικού χρήματος προϋποθέτει κάτι πολύ βασικό και ανεπαρκές επί του παρόντος: έλεγχο ώστε να κόβονται αποδείξεις.

Εκτός και εάν το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει πραγματικά ότι με την παράλληλη καθιέρωση της λοταρίας αποδείξεων ο τουρίστας ή ο κάτοικος των 23 νησιών θα απαιτεί την έκδοση αποδείξεων.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1328978/poioi-tha-plhrosoyn-to-proto-paketo-foron.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s