«Εξέγερση» επενδυτών για τα αρνητικά επιτόκια

Ολο και περισσότεροι διαχειριστές χρήματος αρχίζουν να στοιχηματίζουν κατά των γερμανικών ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις έχουν πέσει χαμηλότερα και από… τον πάτο. Γιατί αποφεύγουν τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Το ποσό των 142 δισ. ευρώ «εξανέμισαν» από την αξία των κρατικών ομολόγων της Ευρώπης αυτήν την εβδομάδα οι επενδυτές, οδεύοντας προςτο μεγαλύτερο selloff από τον Οκτώβριο του 1993 τουλάχιστον. Προηγουμένως πολλές χώρες είχαν δει τα επιτόκιά τους να περνούν σε αρνητικό έδαφος, καθώς το QE είχε προκαλέσει μεγάλη άνοδο στην -αντιστρόφως κινούμενη από την απόδοση- τιμή τους.

Με τους Bill Gross και Jeffrey Gundlach μεταξύ των επενδυτών που λένε πως ήρθε η ώρα για sell στα bunds, η αξία των ευρωπαϊκών ομολόγων μειώθηκε στα 5,75 τρισ. ευρώ την Πέμπτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων έκαναν την μεγαλύτερη διήμερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2011, καθώς οι ενδείξεις για πληθωρισμό στην ευρωζώνη ώθησαν τους traders να στοιχηματίσουν πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των γερμανικών τίτλων, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι αποδόσεις έχουν φτάσει σε επίπεδα που οποιοσδήποτε επενδυτής είχε την ευχέρεια δεν θα ήθελε να έχει αυτά τα ομόλογα για μακροπρόθεσμη θέση», σχολίασε ο Peter Jolly της National Australia Bank. «Πάντα ήταν παράλογο κατά την άποψή μου, οι αποδόσεις να είναι κολλημένες στο πάτωμα μόνο και μόνο επειδή η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα».

Οι αποδόσεις των 10ετών bunds κατέγραψαν άνοδο 20 μ.β. μέσα σε δυο μέρες για να κλείσουν στο 0,37% την Πέμπτη, από το ιστορικό χαμηλό του 0,049% που είχαν αγγίξει στις 17 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον Steven Wieting της Citigroup, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δίνει λόγο για να αποφευχθούν τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. «Δεν υπάρχει λόγος να αποδεχόμαστε αρνητικά επιτόκια για τον ίδιο λόγο που ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές μπορεί να τα αποδέχονται» σημείωσε. Κατά τον ίδιο, η επίπτωση της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρώπη μπορεί να φανεί αν κοιτάξει κανείς την αμερικανική εμπειρία των τελευταίων τεσσάρων ετών, όπου το QE έδωσε ώθηση στις μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα και έκανε τα κρατικά ομόλογα πιο ακριβά.

Ο δείκτης Euro Government Index της Bank of America Merrill Lynch άγγιξε την κορυφή των 5,93 τρισ. ευρώ στις 15 Απριλίου, από 5,55 τρισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Gross χαρακτήρισε τα 10ετή γερμανικά ομόλογα «το short της ζωής σας», ενώ ο Gundlach δήλωσε την Τρίτη πως εξετάζει το ενδεχόμενο για ενισχυμένο στοίχημα κατά των ομολόγων, συντασσόμενος με την όλο και μεγαλύτερη ομάδα των κορυφαίων διαχειριστών χρήματος που στοιχηματίζουν κατά του γερμανικού χρέους.

ΠΗΓΗ   http://www.euro2day.gr/news/world/article/1329348/exegersh-ependyton-gia-ta-arnhtika-epitokia.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s