Ωρολογιακή βόμβα 9 τρισ. δολαρίων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Με ωρολογιακή βόμβα 9 τρισ. δολαρίων απειλείται το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφού το πρόσφατο ράλι του δολαρίου έχει ανατιμήσει τα δάνεια που έχουν συναφθεί στο εν λόγω νόμισμα μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών εκτός των ΗΠΑ. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ισοτιμία να έχει γείρει εις βάρος του δικού τους νομίσματος, όπως αναφέρει το αφιέρωμα της Ημερησίας.

Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) δείχνουν ότι ο συνολικός όγκος του χρέους σε δολάρια εκτός ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 50% από την περίοδο της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, από τα 6 τρισ. δολ. το 2008 στα 9 τρισ. δολάρια σήμερα, αφού τα χαμηλά επιτόκια που επιστράτευσε η Fed για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία έδωσαν σε πολλούς την ευκαιρία να λάβουν δάνεια με χαμηλό κόστος αποπληρωμής.

Στον δολαριακό (υπερ)δανεισμό πρωταγωνιστεί η Κίνα, όπου τα σχετικά δάνεια πενταπλασιάστηκαν από 200 δισ. δολ. το 2008 σε πάνω από 1 τρισ. δολ. σήμερα. Αλλά, το πρόσφατο χρεοστάσιο της Kaisa Group, που έγινε η πρώτη κινεζική εταιρεία που κήρυξε στάση πληρωμών σε δάνειο σε δολάρια, ερμηνεύεται από πολλούς ως οιωνός για το θα επακολουθήσει, με δεδομένο μάλιστα, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια το καλοκαίρι.

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν λοιπον ότι έρχεται μια νέα κρίση στις αναδυόμενες κυρίως οικονομίες, που επωφελήθηκαν από τα μέτρα αυτά, ένας φόβος που αν επαληθευτεί μπορεί να προκαλέσει σειρά χρεοκοπιών σε εταιρείες, αλυσιδωτές και βίαιες υποτιμήσεις νομισμάτων, φυγή κεφαλαίων και απώλεια επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Αλλά κι εντός των ΗΠΑ, η άνοδος του δολαρίου έχει πλήξει σημαντικά κολοσσούς όπως η General Motors, η IBM, η Procter & Gamble, η Amazon και η Johnson & Johnson οι οποίες έχουν υποστεί…haircut στις πωλήσεις τους τουλάχιστον κατά 1 δισ. δολ. εκάστη, στο πλαίσιο της αποτύπωσης των εσόδων από το εξωτερικό σε «σκληρά» δολάρια.

ΠΗΓΗ   http://www.newmoney.gr/diethni/item/231053-orologiaki-bomba-9-tris-dolarion-sto-pagkosmio-xrimatopistotiko-sistima

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s