Η άγνωστη πτυχή για τις πληρωμές στην ΕΚΤ

του Γ. Αγγέλη

Οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι ένας παράγοντας που κάθε κυβέρνηση στην Ευρωζώνη θέλει και πρέπει να τα έχει καλά μαζί του είναι… τα λεφτά. Είναι ο άνθρωπος που «μοιράζει» 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα προς κάθε κατεύθυνση, εκτός Ελλάδος. Πολύ περισσότερο από τους άλλους, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε για λόγους πολιτικής και οικονομικής «υστεροβουλίας» να τα έχει καλά μαζί του, τουλάχιστον όσο κρατάει η διαπραγμάτευση για την περιβόητη συμφωνία.
Ο λόγος αυτής της… υστερόβουλης στάσης, που δεν φαίνεται όμως μέχρι τώρα να υιοθετεί ο πρωθυπουργός, είναι διπλός:
Ο πρώτος είναι ο γνωστός και προφανής, είναι τα λεφτά από τον ELA για την αναχρηματοδότηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
* Ο δεύτερος λόγος όμως, ίσως ο πλέον σημαντικός για το πώς θα εξελιχθεί η συνέχεια και μέχρι τώρα «άγνωστος», μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τα γεγονότα και τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη.
Να πώς έχουν τα πράγματα.

Αν δεν βρει 7 δισ.

Όπως είναι γνωστό, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπάρχουν λήξεις ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ. Στις 20 Ιουλίου πρέπει να πληρωθούν 3,49 δισ. ευρώ και στις 20 Αυγούστου άλλα 3,18 δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, αλλά και τις δηλώσεις των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, ότι αν κατά έναν… μαγικό και καταστροφικό ταυτόχρονα τρόπο, δηλαδή καταναλώνοντας όλα τα αποθεματικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η Ελλάδα καταφέρνει να πληρώνει μισθούς/συντάξεις και το ΔΝΤ τον Μάιο και τον Ιούνιο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βρει λεφτά για να τα βγάλει πέρα και με αυτές τις δύο πληρωμές προς την ΕΚΤ.

Η κάλυψη αυτών των πληρωμών με βάση την κυβέρνηση θα μπορούσε να καλυφθεί μόνο με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας-γέφυρα και την κατά συνέπεια απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη. Διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει την ΕΚΤ ούτε τον Ιούλιο ούτε τον Αύγουστο. Πράγμα που θα ισοδυναμούσε με χρεοστάσιο απέναντι στον βασικό θεσμό χρηματοδότησης της Ευρωζώνης. Ναι;

Δεν είναι credit event

Όχι, τα πράγματα δεν είναι τελικά ακριβώς έτσι. Αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος της ΕΚΤ με γνώση των εν ισχύ διαδικασιών σε μία τέτοια πρωτοφανή κατάσταση για την Ευρωζώνη, υποστηρίζει στο «Κ», με την προϋπόθεση ανωνυμίας,ότι η μη αποπληρωμή των ομολόγων από την Ελλάδα δεν ισοδυναμεί αυτόματα και σε κάθε περίπτωση με χρεοστάσιο και πιστωτικό γεγονός.

«Αν η Ελλάδα μέχρι τη στιγμή εκείνη δεν έχει μια ολοκληρωμένη συμφωνία ώστε να απορροφήσει τα 7,2 δισ. ευρώ, αλλά συνεχίζει να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις προς τρίτους, μπορεί να ζητήσει από την ΕΚΤ προς διευκόλυνσή της την αναβολή ή παράταση της ημερομηνίας πληρωμής των ομολόγων».

Η διευκόλυνση, η συμφωνία και ο ρόλος του διοικητή

Με βάση το ισχύον καθεστώς και με την έμπρακτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εξυπηρετήσει το χρέος της σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπηρεσιακός παράγοντας της ΕΚΤ στο «Κ», ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραμένει στα όρια της νομιμότητας καθώς η αναβολή αυτή δεν απαγορεύεται από το ισχύον ευρωπαϊκό νομικό καθεστώς.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε στο «Κ» και κοινοτικός νομικός σύμβουλος που έχει εμπλακεί στις διαδικασίες μελέτης των περιπτώσεων αμφισβήτησης των ορίων νομιμότητας των πράξεων της ΕΚΤ σε άλλες περιπτώσεις.

Και οι δύο παράγοντες όμως συμφωνούν ότι η διευκόλυνση αυτή μπορεί να υπάρξει μόνο με την προϋπόθεση ότι «δεν θα θεωρηθεί η συγκεκριμένη αναβολή “νομισματική χρηματοδότηση”, πράξη που απαγορεύεται στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Αν υπάρξει σύγκλιση…

Επιπλέον, όπως παρατηρεί υψηλόβαθμο κοινοτικό στέλεχος και παλιός διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, στον οποίο έθεσε υπόψη το «Κ» το ενδεχόμενο αυτό (την αναβολή, δηλαδή, των δύο πληρωμών), σχολίασε ότι«αυτό είναι δυνατό –όπως και άλλου είδους διευκολύνσεις– αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι ο κ. Ντράγκι θα έχει στα χέρια του μία διαδικασία προσέγγισης (σ.σ. Ελλάδας – Ευρωζώνης) που ακόμα και αν δεν έχει καταλήξει σε ολοκληρωμένη συμφωνία, θα του επιτρέπει να υποστηρίξει στο Συμβούλιο της ΕΚΤ το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου…».

Διαφορετικά και εφόσον δεν έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο μιάς τέτοιας δυνατότητας συμφωνίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναλάβει τέτοια ευθύνη η διοίκηση της ΕΚΤ.
Με άλλα λόγια, οι μεγάλες και καθοριστικής σημασίας πληρωμές του Ιουλίου και του Αυγούστου που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται ως ο ανυπέρβλητος «ογκόλιθος» στην εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας με δυνατότητα να τη ρίξουν έξω μέσα στο καλοκαίρι, μπορούν να… εξαφανισθούν στη σχετικά εύκολη για το χρέος περίοδο 2016-2021. Αυτό όμως μόνο υπό τον όρο ότι στο μεταξύ θα υπάρξει συμφωνία ή έστω «βεβαιότητα» συμφωνίας όπως έχει ζητήσει ο Μάριο Ντράγκι εδώ και έναν μήνα, από τη σύνοδο της Λευκωσίας, μειώνοντας κατά 6,5 δισ. ευρώ το βάρος της άμεσης χρηματοδότησης μέσα στο 2015!

Αλλά όλα αυτά περνάνε από το χέρι του κ. Ντράγκι στον οποίο ο κ. Τσίπρας τη Δευτέρα το βράδυ απέδωσε ευθύνες ψευδών υποσχέσεων προς τον κ. Βαρουφάκη. Εκτός και αν ο πρωθυπουργός «κατηγορώντας» τον κ. Ντράγκι, στην πραγματικότητα απέδιδε έμμεσα ευθύνες στον κ. Βαρουφάκη για το τι έκανε και πώς χειρίσθηκε εκείνη την πρώτη κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης.

Advertisements

One thought on “Η άγνωστη πτυχή για τις πληρωμές στην ΕΚΤ

  1. O Ντράγκι εντολές εκτελεί, σιγά μην ξυπνά κάθε πρώτη του μήνα και αποφασίζει μόνος του που θα μοιράσει τα 60 δις, ότι πεί το Βερολίνο και το γκόλουμ κάνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s