Πρόστιμα-μαμούθ στις τράπεζες για τις απάτες στο Forex

Αστρονομικά πρόστιμα αναμένεται να καταβάλουν πέντε από τις πιο μεγάλες τράπεζες του κόσμου για παραβάσεις στις αγορές συναλλάγματος και στα διατραπεζικά επιτόκια. Τι πρόκειται να ανακοινώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες είναι κοντά στην σύναψη συμφωνιών, κατά τις οποίες θα κληθούν όλες μαζί να πληρώσουν πάνω από $5 δισ. για κατηγορίες χειραγώγησης των συναλλαγματικών αγορών. Σχετική ανακοίνωση αναμένεται την Τετάρτη.

Η Barclays αναμένεται να συμφωνήσει στην πληρωμή $2 δισ. στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης, η Federal Reserve, η Επιτροπή συναλλαγών εμπορευμάτων και μελλοντικών συμβολαίων και το τμήμα οικονομικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.

Προς το παρόν, η Barclays είναι η πρώτη τράπεζα που θα ανακοινώσει πρόστιμο που θα πληρωθεί στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλα τα υπόλοιπα είναι μέρος ενός συμβιβασμού ύψους $4,3 δισ., που έγινε το Νοέμβριο μεταξύ έξι τραπεζών και της FCA, της CFTC και των ελβετικών αρχών.

Οι JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland και Citigroup αναμένεται να πληρώσουν μέχρι και 1 δισ. η καθεμία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κάτι που δεν ήταν μέρος του προηγούμενου συμβιβασμού. Θυγατρικές και των τριών τραπεζών, όπως και η Barclays, είναι πιθανόν να παραδεχτούν την ενοχή τους, σύμφωνα με γνώστες της υπόθεσης.

Το πρόστιμο για την ελβετική UBS δεν έχει καθοριστεί ακόμα και η τράπεζα συνομιλεί ακόμα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το πιθανό ποινικό κατηγορητήριο. Η HSBC και η Bank of America, οι οποίες είναι ανάμεσα στις τράπεζες που προέβησαν σε συμβιβασμό το Νοέμβριο, δε θα πάρουν μέρος στον τελευταίο αυτό συμβιβασμό, όπως ανέφεραν άνθρωποι που γνωρίζουν το ζήτημα. Και οι επτά τράπεζες που εμπλέκονται αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για την Barclays και την UBS είναι ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να αποφασίσει επανεξέταση των παλαιότερών του υποθέσεων έναντι και των δύο τραπεζών για τη χειραγώγηση των επιτοκίων του Libor ως αποτέλεσμα των επερχόμενων εξωδικαστικών συμβιβασμών στο θέμα των αγορών συναλλάγματος.

Το Υπ. Δικαιοσύνης θα μπορούσε να ακυρώσει τις συμφωνίες που έκανε το 2012 με τις τράπεζες, οι οποίες οδήγησαν στην αποφυγή της ποινικής δίωξής τους για τη χειραγώγηση του Libor, εάν διαπιστώσει ότι από τότε οι τράπεζες έχουν διαπράξει εγκλήματα στις αγορές συναλλάγματος.

Τα τελευταία πρόστιμα λόγω της χειραγώγησης στην αγορά συναλλάγματος έρχονται μετά από μακρά έρευνα για κατηγορίες περί μυστικών συμφωνιών μεταξύ τραπεζών, προκειμένου να μοιράζονται πληροφορίες και να συντονίζουν τις συναλλαγές τους έτσι ώστε να χειραγωγούν τις αγορές συναλλάγματος με τρόπο που βελτίωνε την εικόνα των ισολογισμών τους.

H διασφάλιση συμφωνιών με το Yπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα αποτελούσε ορόσημο για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν υπομείνει αρκετά χρόνια μεγάλων προστίμων για υποθέσεις που άπτονται από χειραγώγηση των επιτοκίων μέχρι ξέπλυμα μαύρου χρήματος – αν και για να ολοκληρωθούν αυτές οι συμφωνίες υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος.

Η ποινική έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για συγκεκριμένα πρόσωπα συνεχίζεται και οι κατηγορίες δεν αναμένεται να αναγνωστούν αυτή την εβδομάδα. Το γραφείο έρευνας του Ην. Βασιλείου έναντι σοβαρής απάτης (DSF) διεξάγει ταυτόχρονα ποινική έρευνα η οποία ενδέχεται να αγγίξει και συγκεκριμένα πρόσωπα. Το γραφείο διερευνά επίσης κάποιες πλευρές του σκανδάλου για τις συναλλαγματικές συναλλαγές.

Πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα τόνισαν ότι ενώ οι τράπεζες τώρα έχουν μια καλή ιδέα για τα πρόστιμα που θα πληρώσουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τα νούμερα θα μπορούσαν ακόμα να αλλάξουν. Και τέλος, αν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν ακόμα περισσότερο, το υπουργείο θα μπορούσε να καθυστερήσει τις προγραμματισμένες για την Τετάρτη ανακοινώσεις.

Προκειμένου να έρθει σε συμβιβασμό, η Barclays συμφώνησε με το γραφείο οικονομικών της Νέας Υόρκης να διαχωρίσει την έρευνα στους αλγόριθμους συναλλαγματικών συναλλαγών της τράπεζας από την συνολική έρευνα. Η Barclays αποχώρησε από το συμβιβασμό του Νοεμβρίου γιατί ήθελε να συμβιβαστεί με όλες τις ρυθμιστικές αρχές απ’ ευθείας, και το γραφείο έρευνας στη Βρετανία δεν ήταν ακόμη έτοιμο να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας.

Οι πέντε τράπεζες έχουν πάντως ήδη βάλει χρήματα στην άκρη για τα πρόστιμα. Η Barclays έχει ήδη προβλέψει πάνω από $2 δισ. συνολικά, τα οποία θα διατεθούν για τα πρόστιμα των ερευνών και για τις νομικές διαδικασίες.

Ο Sergio Ermotti, διευθύνων σύμβουλος της UBS, είπε στις 5 Μαΐου ότι ανέμενε πως τα από τη UBS ήδη προβλεπόμενα ποσά, θα ήταν «αρκετά για να συμπεριλάβουν [το κόστος] κάθε απόφασης» σχετικά με τα ζητήματα των ερευνών.

Στο προηγούμενο εξάμηνο, η RBS έβαλε στην άκρη $1 δισ. για το κόστος ενός ενδεχόμενου συμβιβασμού για την υπόθεση. Ο Ewen Stevensοn, επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού τομέα της RBS, δήλωσε πεπεισμένος ότι το ποσό ήταν αρκετό για έναν συμβιβασμό στις ΗΠΑ, αν και ο Ross McEwan, διευθύνων συμβουλος της τράπεζας, είπε ότι το πρόστιμο δε θα φτάσει τόσο ψηλά.

ΠΗΓΗ    http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1332589/prostima-mamoyth-stis-trapezes-gia-tis-apates-sto.html

Σχολιάστε