Παγκόσμιο selloff στα ομόλογα

Παγκόσμιες διαστάσεις λαμβάνει το ξεπούλημα κρατικών ομολόγων, μετά την σύντομη σταθεροποίηση που παρατηρήθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής και τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων που έφεραν το γερμανικό bund κοντά στο 0%.

Διεθνείς αναλυτές και traders προσπαθούν να εξηγήσουν τα ακριβή αίτια της μαζικής αποεπένδυσης από τα ομόλογα, αν και ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν φυσιολογική την διόρθωση μετά το ράλι που πυροδοτήθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Άλλοι, αποδίδουν μέρος της φυγής από τα ομόλογα στην αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών και της τιμής του πετρελαίου.

Σε αυτό το κλίμα αναδιάρθρωσης θέσεων και ανατιμολόγησης του ρίσκου, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ ενισχύεται κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,34%, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοέμβρη.

Ακόμα μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στην απόδοση του γερμανικού bund που ενισχύεται κατά 14 μ.β. στο 0,73%. Σημειώνεται ότι το κόστος δανεισμού της Γερμανίας στα δεκαετή ομόλογα διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας μια ανάσα από το 0% (στο 0,05%).

“Η ομαλότητα δεν έχει επανέλθει στις αγορές” αναφέρει στρατηγικός αναλυτής στη BNP Paribas. Οι αγορές αναμένεται να παραμείνουν νευρικές βραχυπρόθεσμα και η επαναφορά της αισιοδοξίας θεωρείται πρώιμη.

Μαζικές πωλήσεις κρατικών τίτλων και στην ευρωζώνη, με την Ελλάδα και τις ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρίσκεται στο 10,94%, του ισπανικού στο 1,85%, του ιρλανδικού στο 1,41%, του πορτογαλικού στο 2,45% και του ιταλικού στο 1,87%.

Χαμηλή ζήτηση για ομόλογα Ιαπωνίας

Στον παγκόσμιο “χορό” του selloff στα ομόλογα και η Ιαπωνία, η οποία κατέγραψε τον χαμηλότερο βαθμό κάλυψης από τον Φεβρουάριο του 2009 σε δημοπρασία 10ετλων κρατικών τίτλων.

Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου ενισχύεται κατά 5,5 μονάδες βάσης στο 0,445%, ενώ άνοδο 19 μονάδων βάσης καταγράφουν και οι κρατικοί τίτλοι Αυστραλίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s