La Tribune: Στόχος των Ευρωπαίων δεν είναι ο Βαρουφάκης, αλλά ο συνετισμός της ελληνικής κυβέρνησης

Τη δική της εξήγηση για τη δριμύτατη κριτική που ασκείται στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη δίνει η γαλλική εφημερίδα La Tribune σε άρθρο-ανάλυση που υπογράφει ο Romaric Godin. «Εγκλήματα» του το γεγονός ότι «ξέφυγε» από τον δρόμο που είχαν χαράξει οι προκάτοχοι του κι έμεινε πιστός στις θέσεις του, παρά τις πιέσεις. Στόχος δεν είναι ο Βαρουφάκης, αλλά ο συνετισμός της ελληνικής κυβέρνησης συμπαιραίνει ο αρθρογράφος, σχολιάζοντας την στοχευμένη αποδόμηση του Έλληνα υπουργού από τα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο αρθρογράφο αν και τα δημοσιεύματα δεν παρουσιάζουν επιχειρήματα για να αμφισβητήσουν την επιστημονική κατάρτιση του υπουργού, τον χαρακτηρίζουν ανίκανο και ανυπόφορο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, με τον αναγνώστη τελικά να αποκομίζει την αίσθηση πως πρόκειται για έναν επιφανειακό νάρκισσο σε ρόλο «ροκ σταρ».

«Έγκλημα» του το γεγονός ότι «ξέφυγε» από τον δρόμο που είχαν χαράξει οι προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας. Ο Godin αναφέρεται συγκεκριμένα στην ενόχληση των Βρυξελλών για το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης δεν βαδίζει στα χνάρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως είχε αποκαλύψει ευρωπαϊκή πηγή στις 12 Μαΐου στη Le Monde. «Για τον λόγο αυτό χτίστηκε μεθοδικά μια συγκεκριμένη εικόνα για το Βαρουφάκη από το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έφτασε στο αποκορύφωμά της στη συνάντησης στη Ρίγα στις 25 Απριλίου», σημειώνει ο αρθρογράφος που σημειώνει πως οι διαπραγματεύσεις παρά τον «ανασχηματισμό» του Βαρουφάκη δεν έχουν προχωρήσει καθόλου.

«Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η απόρριψη του Ελληνα υπουργού ερμηνεύεται στην ουσία ως πολιτική απόρριψη της ίδιας της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Το πρόβλημα του Βαρουφάκη συνίσταται στο ότι ο υπουργός Οικονομικών, προερχόμενος από ένα ιδεολογικό ρεύμα διαφορετικό από αυτό που επικρατεί στην Ευρώπη, έφερε τους συναδέλφους του αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βαρουφάκης στάθηκε υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης και τάχθηκε κατά της πολιτικής της λιτότητας, την οποία κατέκρινε από τα πρώτα χρόνια της κρίσης», γράφει. «Επιπροσθέτως, το επόμενο αδίκημα που φαίνεται να τον βαραίνει, είναι πως παρέμεινε σταθερός στις απόψεις του, συνεχίζει.

Το άρθρο υπογραμμίζει επίσης πως τελικά διάφορες μελέτες δικαίωσαν τις απόψεις του Βαρουφάκη, αλλά η Ευρώπη εξακολουθεί να εθελοτυφλεί και αρνείται να δει την απειλή της ανόδου των εξτρεμιστών, όπως στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής. Θεωρούν δηλαδή ότι και η Χ.Α. αποτελεί ένα επιχείρημα εκβιασμού ώστε η Ε.Ε. να προβεί σε παραχωρήσεις.

Ο Romaric Godin σημειώνει καταλήγοντας πως ο Βαρουφάκης ανήκει στις πιο μετριοπαθείς συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και ουδέποτε υποστήριξε την έξοδο από το ευρώ. «Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός είχε διορίσει στη θέση του ΥΠΟΙΚ κάποιον άλλο, όπως τον Λαπαβίτσα, ο πανικός των Ευρωπαίων θα ήταν σαφώς μεγαλύτερος. Παρ’ όλα αυτά, ο Τσίπρας απομάκρυνε τον Βαρουφάκη από το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για να στερήσει τους Ευρωπαίους από το επιχείρημα ότι συνιστά πρόβλημα γι’ αυτές», γράφει.

«Στοχοποιώντας τον Βαρουφάκη οι Βρυξέλλες αποκαλύπτουν τον πραγματικό στόχο τους που δεν είναι η επίτευξη μιας λογικής συμφωνίας, αλλά ο συνετισμός μιας κυβέρνησης που δεν της ταιριάζει», καταλήγει το άρθρο.

Advertisements

2 thoughts on “La Tribune: Στόχος των Ευρωπαίων δεν είναι ο Βαρουφάκης, αλλά ο συνετισμός της ελληνικής κυβέρνησης

 1. Η χώρα κινείται μεταξύ σφύρας και άκμoνος. Οι διαπραγματεύσεις σε όλα τα ..Group έχουν βαλτώσει. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί δείχνουν να έχουν στερέψει από εκφράσεις όταν ερωτώνται για την Ελλάδα. Οι Έλληνες πολιτικοί της κυβέρνησης δείχνουν να έχουν στερέψει από ιδέες, για το πως να ξεκολήσει η κατάσταση.

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέει στερεότυπα εδώ και μήνες και κανείς δεν το ακούει, ότι «λεφτά χωρίς αξιολόγηση και πλήρες πρόγραμμα δεν θα λάβετε». Άρα το ΔΝΤ το ξεχνάμε, καθώς αξιολόγηση όπως προβλέπει το καταστατικό του με παρουσία στελεχών του σε ελληνικές υπηρεσίες δεν φαίνεται ότι θα δεχθεί η κυβέρνηση. Ξεχνάμε δηλαδή στην παρούσα φάση τα 3,6 δις. από τα 7,2 δις. που βρίσκονται στο τραπέζι.

  Για τα υπόλοιπα 3,6 δις. του ευρωπαικού σκέλους τα πράγματα είναι μπερδεμένα. Ο Ντάισελμπλουμ αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή τμηματική καταβολή δόσης, ο Σόιμπλε το απορρίπτει. Ο δε Βαρουφάκης μόλις πρόσφατα κατάλαβε ότι τα περίφημα ANFA’s ύψους 1,9 δις., τα κέρδη του ευρωσυστήματος από την παρέμβαση το 2011 στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, έχουν δοθεί στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και ως εκ τούτου είναι στην δική τους ευχαίρεια να το χειριστούν ανάλογα με τους κανονισμούς τους.

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα, αλλά για πόσο. Ο Βάιντμαν της Budesbank το είπε ξεκάθαρα, είναι παράνομη βάσει του καταστατικού της ΕΚΤ η εβδομαδιαία ανανέωση του ELA καθώς τα χρήματα κατευθύνονται μέσω των τραπεζών για την χρηματοδότηση του ελληνικού Κράτους. Είναι θέμα χρόνου σε μια από τις επόμενες εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της ΕΚΤ να βρει την κατάλληλη πλειοψηφία και να τινάξει στον αέρα την ελληνική οικονομία.

  Νωρίτερα, θα πρέπει να έχει αποφευχθεί κάποιο ατύχημα σε κάποιες από τις βασικές πληρωμές του Κράτους.

  Εγχωρίως, η ενδοκυβερνητική κρίση βρίσκεται προ των πυλών, πριν ακόμα εμφανιστούν τα μέτρα μιας πιθανής συμφωνίας. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, η πρόεδρος της Βουλής, 7-8 υπουργοί και δεκάδες κυβερνητικοί βουλευτές αποκλείουν την ψήφιση μιας ρεαλιστικής συμφωνίας.

  Ο πρωθυπουργός σχεδόν μόνος, συνεπικουρούμενος από μια μικρή ομάδα έντιμων αστών συνεργατών του, προσπαθεί να βρει λύση και να κλείσει μια συμφωνία ακόμα και ετεροβαρής για την ελληνική πλευρά.

  Το θέμα είναι στο σημείο μηδέν που βρισκόμαστε, θα τον αφήσουν;

  – See more at: http://marketnews.gr/article/173023/sto_shmeio_mhden#sthash.qckpz6rP.dpuf

  • Εμας να δεις οι εκφρασεις ποσο εχουν στερεψει για τους Ευρωπαιους σου.Και στη τελικη ποσο θελετε να υποδουλωθει αυτη η χωρα;Δε σας φτανει τοσο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s