Το χρέος πακέτο με το ασφαλιστικό (;)

Tων Γ. Αγγέλη και Δημήτρη Κατσαγάνη

Η κυρία Λαγκάρντ τελικά κατάφερε να βάλει στο τραπέζι τον πιο προβληματικό συνδυασμό της διαπραγμάτευσης: το χρέος μαζί με το ασφαλιστικό.

Το ΔΝΤ, εδώ και καιρό, ζητάει από τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσει η υπόθεση του ελληνικού χρέους. Η Ευρωζώνη απέφευγε τη συζήτηση αυτή με την απόφαση της 27ης Νοεμβρίου του 2012, με την οποία λίγο πολύ είχε αναλάβει να λύσει ό,τι πρόβλημα υπάρξει με την Ελλάδα «αν χρειασθεί»…

Και αυτό γιατί με «ξεκαθάρισμα» το ΔΝΤ εννοούσε πάντα νέο «κούρεμα». Κάτι τέτοιο όμως προς το παρόν παραμένει απαγορευμένη λέξη για τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Μέχρι που έσκασε η βόμβα όταν εμφανίστηκε στον ορίζοντα η αμεσότητα του ενδεχόμενου η Ελλάδα να μην μπορεί να πληρώσει τις οφειλές της προς το ΔΝΤ.

Ο καυτός συνδυασμός

Η απόφαση της κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ ήταν άμεση, έβαλε επιτακτικά στο τραπέζι στη διάρκεια της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον το θέμα του χρέους και υποχρέωσε τελικά –όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια– την Ευρωζώνη να δεχθεί να ανοίξει πριν από τον Ιούνιο η συζήτηση και μάλιστα σε συνάρτηση με το ασφαλιστικό.

Οι εξελίξεις αυτές έφεραν τα πάνω κάτω στην καρκινοβατούσα διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Και κάπως έτσι με «επεισόδια» και επικοινωνιακές «ανατροπές» οι εξελίξεις άρχισαν να «κινούνται» και απρόσμενα να επεκτείνονται στον απαγορευμένο τομέα («κόκκινες γραμμές») του ασφαλιστικού με την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ.
Πώς μπαίνουν, όμως, οι ενδιαφερόμενοι στη συζήτηση αυτή; Ιδού τα τέσσερα κρίσιμα ζητήματα:

1) Η θέση του ΔΝΤ είναι ότι μια ρεαλιστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει τα αναλογιστικά ελλείμματα που θα παραμείνουν και δεν καλύπτονται από τις μεταρρυθμίσεις για τη «δημοσιονομική βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος.

Με άλλα λόγια, οι «κόκκινες γραμμές» στο ασφαλιστικό άρχισαν μεν να μετακινούνται από την πλευρά της κυβέρνησης στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης, αλλά στο μέρος εκείνο που δεν θα καλύπτεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα του συστήματος από τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να προβλεφθεί η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού σαν εν δυνάμη χρέος. Εξού και η απαίτηση του ΔΝΤ να ανοίξει το ασφαλιστικό μαζί με την διαπραγμάτευση για το χρέος.

2) Βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι και οι «θεσμοί» της τρόικας θα πρέπει να δεχθούν αλλαγή στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης του ασφαλιστικού από τη «λογική» της ρήτρας των μηδενικών ελλειμμάτων ήτοι οι συντάξεις πληρώνονται με όσα χρήματα έχουν τα Ταμεία, σε μία «λογική» που οι «μεταρρυθμίσεις» θα καλύψουν ένα μέρος και το μελλοντικό χρέος το υπόλοιπο. Και εδώ αρχίζει μια νέα διελκυστίνδα διαπραγματεύσεων στην οποία η Ευρωζώνη θα ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση για να συρρικνωθεί στο ελάχιστο η αύξηση του φορτίου στο χρέος και η Αθήνα θα πρέπει να διασφαλίσει πόσο πολιτικά ανεκτό για την επιβίωσή της θα είναι το ποσοστό αυτό.

3) Στην Ελλάδα, όμως, οι αριθμοί και τα μεγέθη ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί καθώς οι περιβόητες αναλογιστικές μελέτες για τα ελλείμματα των Ταμείων ακόμα εκκρεμούν. Επιπλέον, το σημείο στο οποίο το χρονοδιάγραμμα εξυπηρέτησης του χρέους θα μπορεί να «φορτωθεί» στο μέλλον, δεν θα είναι μία εύκολη συζήτηση γιατί η δεκαετία του 2020 είναι αυτή στην οποία αρχίζει η αποπληρωμή των δανείων από το EFSF και των διακρατικών δανείων. Η «ιδέα» είναι ότι στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ήδη υπάρχοντος χρέους μία επιμήκυνση κατά μία επιπλέον 20ετία (συνολικά 50 χρόνια) θα μπορούσε να δημιουργήσει περιθώρια που θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση της επιβάρυνσης από το ασφαλιστικό σε συνδυασμό με τις μέχρι τότε δημογραφικές αλλαγές.

4) Στελέχη της κυβέρνησης, πάντως, επιμένουν ότι η συζήτηση για τις «ζημίες» από το PSI στα αποθεματικά των Ταμείων δεν έχει κλείσει. Και θα πρέπει να ενσωματωθεί στη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και του ασφαλιστικού καθώς η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των αποθεματικών των Ταμείων ποτέ δεν αντιμετωπίσθηκε όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε αυτό το σημείο το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο προς το παρόν να πάρει θέση.

ΠΗΓΗ http://www.capital.gr/story/3013919/to-xreos-paketo-me-to-asfalistiko

Advertisements

One thought on “Το χρέος πακέτο με το ασφαλιστικό (;)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s