ICIJ: Ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να κάνει το μαντρόσκυλο της δημοκρατίας

Η Popaganda μίλησε με τους Hamish Boland-Rudder, Χάρη Καρανίκα και Bastian Obermayer. Είναι όλοι τους μέλη του ICIJ – της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων – που έχει κάνει μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές να τα κάνουν πάνω τους.

Πριν αρχίσω να γράφω αυτό το ρεπορτάζ, ρώτησα 5 φίλους μου αν ξέρουν τι είναι το ICIJ. Όλοι μου απάντησαν πως δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για τι πράγμα τους έλεγα. «Είναι η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων», τους είπα, όμως το βλέμμα έμεινε το ίδιο αποσβολωμένο.

Το αφιέρωμα που διαβάζετε έχει έναν απλό στόχο: να κάνει σε όσο δυνατόν περισσότερους ανθρώπους γνωστό το ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists-Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων), το οποίο εδώ και μερικά χρόνια κάνει κάτι που έρχεται από το μέλλον: αποκαλύπτει σκάνδαλα τα οποία, συνυφασμένα καθώς είναι με συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών, επηρεάζουν τη ζωή μας περισσότερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε

Το ICIJ αποτελεί ένα παγκόσμιο δίκτυο 185 ερευνητών δημοσιογράφων που βρίσκονται σε περισσότερες από 65 χώρες. Η κοινή συνεργασία τους έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην αποκάλυψη μερικών από τα πιο μεγάλα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής , όπως τα OffshoreLeaks και, πιο πρόσφατα, τα LuxLeaks 

Η Popaganda μίλησε αποκλειστικά με τους πρωταγωνιστές αυτών των ερευνών. Συζητήσαμε με τον Hamish Boland-Rudder, online editor του ICIJ, τον ΧάρηΚαρανίκα, δημοσιογράφο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και μοναδικό Έλληνα δημοσιογράφο που συνεργάζεται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, καθώς και με τονBastian Obermayer, δημοσιογράφο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitungκαι μέλος του ICIJ. Μας είπαν τι κάνουν και τη σημασία του να βγάζεις στη φόρα τα άπλυτα των μεγαλύτερων πολυεθνικών του πλανήτη.

Ποιος είναι ο ρόλος του ICIJ την εποχή της παγκοσμιοποίησης;

«Το ICIJ επικεντρώνεται στο να διηγείται ιστορίες που δεν περιορίζονται στα εθνικά σύνορα. Πρόκειται για θέματα όπως το διασυνοριακό έγκλημα, η διαφθορά και η λογοδοσία της εξουσίας», λέει o Hamish Boland-Rudder. «Αυτό το επιτυγχάνουμε φέρνοντας σε επαφή ομάδες δημοσιογράφων, με σκοπό τη συνεργασία τους πάνω σε διεθνή θέματα. Συνεργαζόμενοι με συναδέλφους τους από άλλες χώρες, οι δημοσιογράφοι μπορούν να ερευνήσουν καλύτερα πολύπλοκα δίκτυα και να έρθουν σε επαφή με πηγές που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν ποτέ στην αίθουσα σύνταξης στην οποία εργάζονται».

Ο κ. Obermayer αναφέρει σχετικά: «Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να μάθει την αλήθεια γύρω από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Και αυτό προσπαθούμε να το πετύχουμε κρατώντας ίσες αποστάσεις από όλα τα κόμματα και θεωρώντας ενδεχόμενη οποιαδήποτε έκβαση στις έρευνές μας».

Πώς επιλέγει ο ICIJ τους δημοσιογράφους με τους οποίους συνεργάζεται ανά τον κόσμο;

«Προσπαθούμε να επιλέξουμε τους καλύτερους συνεργάτες για κάθε ιστορία», αναφέρει οκ. Boland-Rudder, για να προσθέσει: «Πρόκειται συνήθως για τους 185 δημοσιογράφους που είναι μέλη του δικτύου του ICIJ και προέρχονται από 65 χώρες. Ωστόσο, συχνά αναζητούμε συνεργάτες που δεν είναι μέλη μας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου δεν έχουμε δουλέψει πολύ. Κάθε δημοσιογράφος με τον οποίο συνεργαζόμαστε πρέπει να έχει αποδεδειγμένη πείρα στην ερευνητική δημοσιογραφία και, κυρίως, να συμπεριφέρεται ομαδικά και να είναι πρόθυμος να μοιραστεί τη δουλειά του με άλλους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Επιδιώκουμε ακόμη τη συνεργασία με ΜΜΕ τα οποία υποστηρίζουν τις σύνθετες, χρονικά μακρές και σε βάθος έρευνες στις οποίες ειδικεύεται το ICIJ. Και φυσικά μας αρέσει να συνεργαζόμαστε με καλούς ανθρώπους. Η ζωή είναι μικρή!».

«Η συνεργασία μου με το ICIJ άρχισε το καλοκαίρι του 2011, όταν ξεκινήσαμε την έρευνα για τα OffshoreLeaks», λέει ο κ. Καρανίκας. «Μέχρι τη δημοσίευση των στοιχείων τουΟffshore project πέρασε περίπου ένας χρόνος. Με την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης μου συνεργασίας με το ICIJ, που αποτέλεσε σημαντικό βήμα για μένα, μου έγινε πρόταση να γίνω μέλος της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων».

Ο κ. Obermayer αναφέρει με τη σειρά του: «Η συνεργασία μου με τον ICIJ ξεκίνησε χάρη στο συνάδελφό μου Hans Leyendecker (σ.σ.: δημοσιογράφος της Süddeutsche Zeitung), ο οποίος ήταν ήδη για πολύ καιρό μέλος της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων. Μέσω εκείνου συμμετείχα στο project των Offshoreleaks, το οποίο ήταν για μένα το βάπτισμα του πυρός».

«Όσο πιο μεγάλο είναι το σκάνδαλο, τόσο πιο καλά κρυμμένη είναι η πληροφορία. Όμως κάπου σε αυτό τον κόσμο υπάρχουν αυτά τα απίστευτα και συχνά γενναία άτομα που πιστεύουν στη διαφάνεια και την υπευθυνότητα και ψάχνουν τρόπους με τους οποίους η πληροφορία που άπτεται του δημοσίου συμφέροντος θα γίνει κοινό κτήμα»

Ποια η σημασία του να είσαι μέλος στο ICIJ;

«Το ICIJ προσφέρει στα μέλη του νομική κάλυψη για τα project στα οποία συμμετέχουν στο πλαίσιο των ερευνών του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πολλά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται μπορούν να χαρακτηριστούν ως «μαγνήτες μηνύσεων», αναφέρει ο κ. Καρανίκας.

Πώς συνεργάζονται μεταξύ τους τα μέλη του ICIJ;

«Το ICIJ διαμορφώνει διαδικτυακές αίθουσες σύνταξης για κάθε project του», μας λέει ο κ. Boland-Rudder. «Το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μας πραγματοποιείται ανοικτά μέσα από ένα ασφαλές φόρουμ, στο οποίο οι δημοσιογράφοι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια και να μοιραστούν με την υπόλοιπη ομάδα στοιχεία και πηγές που έχουν στη διάθεσή τους. Δημιουργούμε ακόμη ασφαλείς βάσεις δεδομένων και οργανώνουμε εικονικές συνεδρίες κατάρτισης για τους συνεργάτες μας, ώστε να μπορούν να ερευνήσουν μεγάλο μέρος δεδομένων εφαρμογών από κάθε σημείο του κόσμου. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτείς όταν συνεργάζεσαι με ανθρώπους από όλο τον κόσμο – αλλαγή ώρας, γλώσσα, διαφορές στη νομοθεσία και τη διεθνή δικαιοδοσία – και χρειάζεσαι καλή οργάνωση και αρκετή υπομονή ώστε να εξασφαλίσεις πως όλα δουλεύουν ρολόι. Όμως η οργάνωση αυτή μας επιτρέπει να γνωρίζουμε άριστα τα δεδομένα δεκάδων χωρών στο πλαίσιο των ερευνών μας. Αν θέλαμε να μάθουμε κάτι για το project των SwissLeaks, δεν χρειαζόταν να το βρούμε από μόνοι μας, απλά ρωτήσαμε τον κ. Καρανίκα».

«Οι δημοσιογράφοι-μέλη του ICIJ επικοινωνούν μεταξύ τους κυρίως μέσω μιας πλατφόρμας, που μας προσφέρει τη δυνατότητα κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, ανταλλαγής αρχείων και ό,τι άλλο χρειάζεται για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Συχνά επικοινωνούμε με mail, τηλεφωνικά, μέσω skype, και όλους τους γνωστούς τρόπους επικοινωνίας, εφόσον δεν πρόκειται για ευαίσθητα θέματα. Κάποιες φορές μέλη του ICIJσυνεργάζονται από κοινού για τη διεξαγωγή μιας έρευνας χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι εμπλέκεται το ίδιο το ICIJ», αναφέρει ο κ. Καρανίκας.

«Η συνεργασία μεταξύ των μελών του ICIJ είναι τις περισσότερες φορές άριστη και συναδελφική, όπως με τον Χάρη Καρανίκα και πολλούς άλλους συναδέλφους», αναφέρει ο κ. Obermayer.

Πόσο δύσκολη είναι η συλλογή πληροφοριών που αφορούν στα μεγαλύτερα σκάνδαλα του κόσμου;

Ο κ. Boland-Rudder αναφέρει: «Όσο πιο μεγάλο είναι το σκάνδαλο, τόσο πιο καλά κρυμμένη είναι η πληροφορία. Όμως κάπου σε αυτό τον κόσμο υπάρχουν αυτά τα απίστευτα και συχνά γενναία άτομα που πιστεύουν στη διαφάνεια και την υπευθυνότητα και ψάχνουν τρόπους με τους οποίους η πληροφορία που άπτεται του δημοσίου συμφέροντος θα γίνει κοινό κτήμα».

Το ICIJ δεν έχει να κάνει καθόλου με διαφημίσεις έτσι και οι πιέσεις που ασκούνται κατά καιρούς για τις έρευνες από διάφορα κέντρα πέφτουν στο κενό. Το ICIJ έχει βρει οικονομικό στήριγμα σε αναγνώστες που θέλουν να το χρηματοδοτήσουν και σε διάφορα ιδρύματα που μέσω των χορηγιών τους ενισχύουν την ερευνητική δημοσιογραφία».

Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα;

«Είναι πληροφοριοδότες που συχνά θα ψάξουν οι ίδιοι δημοσιογράφους οι οποίοι έχουν δείξει ακεραιότητα και εχεμύθεια εκεί που έπρεπε», επεξηγεί ο κ. Boland-Rudder. «Αυτό ακριβώς συνέβη με τον διευθυντή του ICIJ, Gerard Ryle. Αφού είχε πραγματοποιήσει ένα εκτενές ρεπορτάζ γύρω από ένα σκάνδαλο που αφορούσε σε μία offshore εταιρεία, βρήκε στην εξώπορτα του ένα δέμα που περιείχε τη μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών για offshore εταιρείες που είχε γίνει ποτέ. Τώρα που το ICIJ έχει καθιερωθεί στο χώρο, περισσότερες πληροφορίες γίνονται διαθέσιμες από διαφορετικές πηγές. Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε πληροφοριοδότες και ευσυνείδητους πολίτες να μας δώσουν πληροφορίες και συμβουλές, ώστε να συνεχίσουμε να βγάζουμε στο φως όλες αυτές τις σημαντικές ιστορίες».

Πώς αντιδρούν οι πολυεθνικές εταιρείες που βλέπουν τα οικονομικά τους συμφέροντα να πλήττονται από τις αποκαλύψεις του ICIJ;

Ο κ. Καρανίκας αναφέρει:«Όταν η HSBC (σ.σ.: η τράπεζα εμπλέκεται στο σκάνδαλο SwissLeaks που ήρθε στο φως από το ICIJ) έμαθε ότι έχουμε στοιχεία που την αφορούν, η πρώτη της αντίδραση ήταν να απαιτήσει να τα καταστρέψουμε, πράγμα που βέβαια δεν έγινε. Και εννοείται πως ασκούνται πολλαπλές πιέσεις για τις έρευνες. Το χαρακτηριστικό του ICIJ είναι ότι ουσιαστικά δεν έχει διαφημιζόμενους πελάτες, δεν πρόκειται δηλαδή για ένα μέσο όπως μία εφημερίδα ή ένα κανάλι με διαφημιζόμενους πελάτες που θα απειλήσουν το μέσο με απόσυρση της διαφήμισης. Το ICIJ δεν έχει να κάνει καθόλου με διαφημίσεις έτσι και οι πιέσεις που ασκούνται κατά καιρούς για τις έρευνες από διάφορα κέντρα πέφτουν στο κενό. Το ICIJ έχει βρει οικονομικό στήριγμα σε αναγνώστες που θέλουν να το χρηματοδοτήσουν και σε διάφορα ιδρύματα που μέσω των χορηγιών τους ενισχύουν την ερευνητική δημοσιογραφία».

Από την πλευρά του ο κ. Boland-Rudder επισημαίνει πως «η HSBC μας απείλησε πως θα προχωρούσε σε δικαστικές ενέργειες εναντίον μας σε περίπτωση δεν κλείναμε την υπόθεση των SwissLeaks καταστρέφοντας ό,τι στοιχεία είχαμε». Βέβαια μετέπειτα η στάση της HSBC μαλάκωσε: «Όταν έμαθαν το πραγματικό μέγεθος των SwissLeaks, μας έδωσαν μία πιο μετριοπαθή απάντηση στην οποία παραδέχονταν πως υπήρχαν ζητήματα συμμόρφωσης της τράπεζας με το νόμο. Βέβαια κάθε έρευνα είναι διαφορετική και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα αντιδράσει μία εταιρεία ή ένα πρόσωπο που εμπλέκεται στις έρευνες μας».

Το ICIJ προσπαθεί πάντα να δώσει λόγο και σε αυτούς που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στις έρευνές του: «Επιχειρούμε να προσεγγίσουμε τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις έρευνές μας για να τις σχολιάσουν, έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα να απαντήσουν».

Παρά τις αποκαλύψεις σκανδάλων διεθνούς κλίμακας, το ICIJ δεν έχει από τα ΜΜΕ προβολή ανάλογη με τις επιτυχίες του.

Σχετικά ο κ. Boland-Rudder αναφέρει πως «μετά από projects όπως τα OffshoreLeaks, τα LuxLeaks και τα SwissLeaks, το ICIJ γίνεται όλο και πιο γνωστό στα μίντια ανά τον κόσμο. Εκεί που μέχρι πρότινος προσπαθούσαμε να βρούμε κάποιο συνεργάτη, έχουμε πλέον δημοσιογράφους από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου που μας ρωτούν πώς μπορούν να δουλέψουν μαζί μας. Αυτό είναι μεγάλη τιμή για εμάς και μία αναγνώριση της σκληρής δουλειάς και της επιτυχίας όλων των οργανισμών ΜΜΕ με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Κάποιες δικαιοδοσίες κρατών μας δημιουργούν περισσότερες δυσκολίες στη δουλειά μας με τους συνεργάτες μας – για παράδειγμα ένας δημοσιογράφος έπρεπε να αποχωρήσει από το project των ChinaLeaks στις αρχές του 2014 και όταν δημοσιεύσαμε τη σχετική έρευνα η κινεζική κυβέρνηση μπλόκαρε την ιστοσελίδα του ICIJ».

Τι συμβαίνει με τους ιδιοκτήτες γιγαντιαίων ΜΜΕ που δεν επιθυμούν τη δημοσίευση μίας έρευνας;

«Σε κάποιες χώρες οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες που σχετίζονται με τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ ή με οικονομικούς ανταγωνισμούς και συμφέροντα. Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτρέψει τη δημοσίευση μίας σημαντικής αποκάλυψης», αναφέρει ο κ. Boland-Rudder.

Από την πλευρά του ο κ. Obermayer αναφέρει: «Νομίζω πως το ICIJ είναι το μέλλον της ερευνητικής δημοσιογραφίας σε μία εποχή που το δημοσιογραφικό επάγγελμα δεν είναι ιδιαίτερα επικερδές. Παρόλα αυτά οι γιγαντιαίες έρευνες του ICIJ μπορούν να προωθηθούν στην κοινή γνώμη και, παρότι δεν αποσκοπούν στην ικανοποίηση προσωπικών εγωισμών και συμφερόντων, μπορούν να αποκτήσουν «οικονομική αξία», κυρίως όταν πρόκειται για «αποκλειστικές» ιστορίες που αφορούν σε μία χώρα».

«σίγουρα δεν αισθανόμαστε πως είμαστε οι καλύτεροι δημοσιογράφοι του κόσμου. Αλλά σίγουρα όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δουλεύουμε συλλογικά είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί από το αν εργαζόμασταν ο καθένας ξεχωριστά»

Πώς είναι να συνεργάζεσαι για το ICIJ;

«Δημοσιογραφικά είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον πράγμα που έχω κάνει. Δεν έχεις την αίσθηση που έχεις σε μια εργασία. Είσαι μέλος μιας ένωσης», αναφέρει ο κ. Καρανίκας. «Η διαφορά από τις υπόλοιπες εργασίες που έχω κάνει έγκειται στο ότι συνεργάζομαι με πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και με ξεχωριστές νοοτροπίες. Η πείρα που έχω αποκομίσει από αυτή τη συνεργασία δεν έχει καμία σχέση με ο,τιδήποτε άλλο έχω ασχοληθεί. Δημοσιογραφικά σου ανοίγονται νέοι ορίζοντες και τα θέματα με τα οποία καλείσαι να ασχοληθείς είναι σαφώς πιο ενδιαφέροντα, πιο σπάνια και όχι τόσο καθημερινά».

Ο κ. Boland-Rudder μας λέει σχετικά: «Δουλεύω για το ICIJ κάτι περισσότερο από ένα χρόνο και αυτή είναι μακράν η καλύτερη επαγγελματική εμπειρία της καριέρας μου. Πού αλλού συνεργάζεται κάποιος όχι με μία αλλά με δεκάδες από τις καλύτερες ερευνητικές ομάδες δημοσιογράφων; Είναι εκπληκτικό να βλέπεις έρευνες όπως τα LuxLeaks και τα SwissLeaks να κατακλύζουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και να αποτελούν ζητήματα αντιπαράθεσης σε κοινοβούλια ανά τον κόσμο». Η επιτυχία αυτή έχει και μία προσωπική διάσταση για τον κ. Boland-Rudder: «Έχοντας ξοδέψει μήνες επί μηνών πάνω σε αυτές τις ιστορίες, η επιτυχία τους ενισχύει το λόγο των ερευνών μας και το λόγο για τον οποίο έγινα δημοσιογράφος: για να κάνω τη διαφορά στον κόσμο. Το ICIJ έχει ένα πραγματικά μοναδικό μοντέλο και προσφέρει ένα συναρπαστικό μέλλον για την ερευνητική δημοσιογραφία. Είναι εκπληκτικό το συναίσθημα να είσαι μέρος αυτού του project».

Ο κ. Obermayer αναφέρει πως «σίγουρα δεν αισθανόμαστε πως είμαστε οι καλύτεροι δημοσιογράφοι του κόσμου. Αλλά σίγουρα όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δουλεύουμε συλλογικά είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί από το αν εργαζόμασταν ο καθένας ξεχωριστά».

«Μία καλά πληροφορημένη κοινή γνώμη είναι αναγκαία για τη δημοκρατία και για να διασφαλιστεί ότι οι ισχυρότεροι άνθρωποι και θεσμοί του πλανήτη θα παραμείνουν υπόλογοι απέναντι στην κοινωνία»

Τι έχει να προσφέρει το ICIJ στον αγώνα για μία δημοκρατική κοινωνία δικαίου;

«Ο ρόλος της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων είναι να ερευνά και να αναδεικνύει τα θέματα που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον, είτε αυτά άπτονται της ευρωπαϊκής σφαίρας είτε της παγκόσμιας», λέει ο κ. Καρανίκας.«Για παράδειγμα το σκάνδαλο των OffshoreLeaks είχε να κάνει με την φοροαποφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Τα LuxLeaks έχουν να κάνουν με εκατοντάδες φορολογικές αποφάσεις, γνωστές και ως «συμφωνίες» που γίνονταν ανάμεσα σε επιχειρήσεις και το Λουξεμβούργο, με σκοπό μια πιο ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Έγιναν δηλαδή συμφωνίες που διαμόρφωναν για τις εταιρείες αυτές ένα φορολογικό καθεστώς ευνοϊκό στο Λουξεμβούργο σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με θέματα φοροαποφυγής και δημοσίου συμφέροντος. Τα σκάνδαλα άλλες φορές αφορούν σε παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας, ενώ σε άλλες αφορούν σε νομικά πλαίσια απολύτως ανήθικα. Αυτό έχει να κάνει με την ηθική του Ευρωπαίου εταίρου, δηλαδή πώς θα χρησιμοποιήσει το φορολογικό ανταγωνισμό, μερικές φορές αθέμιτα, έτσι ώστε να προσελκύσει φορολογική ύλη στο έδαφός του. Σε αυτό υπάρχει ένα ζήτημα, αν δηλαδή εγώ είμαι συνεργάτης με σένα και από την άλλη φέρομαι πολύ πιο ευνοϊκά σε κάποιους πελάτες σου, τους παίρνω από εσένα και τους εξυπηρετώ, αυτό είναι αθέμιτο. Ενώ είμαστε εμείς δύο συνεργάτες, εγώ σου παίρνω την πελατεία συνάπτοντας ευνοϊκότερες συμφωνίες με τους πελάτες σου. Φαντάσου το αυτό σε επίπεδο χωρών, σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης που στην ουσία ο φορολογικός ανταγωνισμός οδηγεί τις επιχειρήσεις να παίρνουν τα κέρδη τους από την μία χώρα και να τα πηγαίνουν σε άλλη, όπου μπορούν να απολαμβάνουν χαμηλότερη φορολόγηση. Τα Swissleaks είχαν να κάνουν με μία τράπεζα και τις πρακτικές της ώστε να γλιτώνουν φόρους οι πελάτες της.

«Νομίζω πως ο μοναδικός τρόπος δουλειάς του ICIJ είναι πιο σημαντικός από ποτέ», λέει ο κ. Boland-Rudder. «Η ερευνητική δημοσιογραφία, πέρα από τις εγγενείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει, είναι εξαιρετικά δαπανηρή, γεγονός που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε μία εποχή που τα ΜΜΕ πιέζονται οικονομικά και αναγκάζονται να κάνουν περικοπές. Αυτό που προσφέρει το ICIJ είναι ένας τρόπος δουλειάς που επιτρέπει στους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο να μοιράζονται πηγές και να συνεχίζουν να ερευνούν αυτά τα εξαιρετικής σημασίας ζητήματα. Μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να φτάσουμε τις έρευνές μας σε μεγαλύτερο βάθος όσο ποτέ άλλοτε». Όσον αφορά στη δημοκρατία: «Μία καλά πληροφορημένη κοινή γνώμη είναι αναγκαία για τη δημοκρατία και για να διασφαλιστεί ότι οι ισχυρότεροι άνθρωποι και θεσμοί του πλανήτη θα παραμείνουν υπόλογοι απέναντι στην κοινωνία».

ΠΗΓΗ   http://popaganda.gr/icij-mas-lei-pos-o-rolos-tis-dimosiografias-ine-na-kani-mantroskilo-tis-dimokratias/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s