Πότε τελειώνει ο χρόνος και η διαπραγμάτευση

του Γ. Αγγέλη

Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής εκ των πραγμάτων αποτελεί σημείο καμπής στην διαπραγμάτευση, αλλά δεν αποτελεί ταυτόχρονα και… τέλος χρόνου σε αυτή.

Η κρίσιμη στιγμή έχει μετακινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και συγκεκριμένα στις 5 και 6 Ιουνίου, όταν η Αθήνα θα πρέπει να “δείξει” τις πραγματικές προθέσεις της απέναντι στους “δανειστές” πληρώνοντας ή μη πληρώνοντας την πρώτη δόση των οφειλών Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

Μία αντίστοιχη στιγμή “κρίσης” ήταν και η 12 Μαΐου όταν η Ελλάδα με μία εκτός Ελλάδας προερχόμενη “αποκάλυψη”, βρήκε τα χρήματα για να πληρωθεί η μεγάλη δόση των 730 εκατ. ευρώ και πάλι προς το ΔΝΤ.

Στο επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να έχει κατασταλάξει η “ιδέα” ότι η οποιαδήποτε συμφωνία – που είναι επιθυμητή και επιδιωκόμενη από το επιτελείο του κ. Τσίπρα – δεν θα πρέπει να δρομολογηθεί παρά μόνο αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια πιέσεων απέναντι στους δανειστές.

Πολύ περισσότερο που τώρα έχει επιβεβαιωθεί και διευκρινισθεί η αρχικά ομιχλώδης “διαφορά απόψεων” μεταξύ των πιστωτών για το πως θα πρέπει να κλείσει η υπόθεση του προβλήματος Ελλάδα.

Από την πλευρά μάλιστα του κυβερνητικού επιτελείου, η αναπάντεχη παρέμβαση του ευρωπαίου “απο μηχανής θεού” που επέτρεψε την αναβολή της μεγάλης κρίσης στην περίπτωση της πληρωμής της δόσης των 730 εκατ. ευρω, έχει ενισχύσει την άποψη ότι ούτε οι δανειστές είναι ακόμα “ώριμοι” για μία συμφωνία…

Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει αποφασιστεί να αποφευχθεί – προς το παρόν – η χρήση των αποθεματικών των Ταμείων και των άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και να παραμείνουν διαθέσιμα για πιό δύσκολη στιγμή, ώστε οι “παρατάσεις” που θα ακολουθήσουν – εφ’ όσον χρειασθεί να υπάρξουν – να μη θέτουν σε κίνδυνο τις εσωτερικές πληρωμές όσο αφορά μισθούς/συντάξεις και ανελαστικές υποχρεώσεις προς ιδιώτες πιστωτές (ομολογιούχους).

Η “απέναντι” πλευρά, αυτή των πιστωτών, με το έγγραφο που διέρρευσε – καθόλου τυχαία – από το ΔΝΤ αποκαλύπτει εν μέρει τα χαρτιά της και τις εσωτερικές της αποκλίσεις όσον αφορά τα διλήμματα στις επιλογές της. Άλλωστε οι “εσωτερικές” αποκλίσεις μεταξύ των πιστωτών παραμένουν οι ίδιες από τον Νοέμβριο του 2012, όταν ακριβώς για να ξεπερασθούν προσωρινά, είχε χρειασθεί να συνομολογηθεί η περιβόητη απόφαση του Eurogroup που προέβλεπε ότι η Ευρωζώνη δεσμεύεται έναντι του ΔΝΤ για την διασφάλιση των πληρωμών προς αυτό, με την προϋπόθεση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα.

Η ώρα λοιπόν για αυτό έχει έρθει και οι εντάσεις έχουν αυξηθεί καθώς κάποιος πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη, αφού κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους δύο μήνες οι δόσεις αυτές – προς το ΔΝΤ – δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν έγκαιρα.

Το Βερολίνο ήταν το πρώτο που έθεσε θέμα νέου τρίτου πακέτου για να καλυφθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όσο θα διαρκεί η αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ ήτοι μέχρι το 2022.

Έχει θέσει όμως πολιτικές προϋποθέσεις για το ελληνικό δημόσιο οι οποίες ενώ έχουν βασισθεί στις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που έχουν δαιμορφωθεί με λάθος προϋποθέσεις, όπως εκτιμά εκ των υστέρων το ΔΝΤ, και οι οποίες είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να υλοποιηθούν με την πορεία της ευρωπαϊκής και της εγχώριας οικονομίας τα τελευταία 2 – 3 χρόνια.

Αυτό δεν εμποδίζει, όπως τουλάχιστον εκτιμούν παράγοντες της Κομισιόν, να αναζητηθούν ενδιάμεσες λύσεις από την πλευρά της Ευρωζώνης που δεν θα εμπλέκουν αναγκαστικά και το ΔΝΤ στην διαχείρισή τους.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τόσο οι αποφάσεις της ΕΚΤ την Τετάρτη/Πέμπτη όσο και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν μέσα από τις γραμμές του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου, ή των τοποθετήσεων των ισχυρών ηγετών σ’ αυτό, θα επιτρέπουν την προσωρινή αποφυγή της “επιβλαβούς” οικονομικά και πολιτικά περίπτωσης ατυχήματος με την Ελλάδα.

Αλλά αυτό είναι δουλειά των πολιτικών και ο Draghi έχει αποφασίσει να αποφύγει να εμπλακεί σ’ αυτή, όσο βέβαια του το επιτρέπει η εσωτερική ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομία ισορροπία στην Ευρωζώνη. Αποκλείονται οι θετικές εκπλήξεις; Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες που παρακολουθούν τα τελευταία τέσσερα χρόνια την “υπόθεση Ελλάδα”, όχι δεν αποκλείονται, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμα τίποτα που να δείχνει οτι μπορούν να υπάρξοπυν τέτοιες.

Με άλλα λόγια καλό θα είναι οι προσδοκίες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς μένουν ακόμα αρκετές εβδομάδες, βάδειν επι ξυρού ακμής, πριν υπάρξουν αποτελέσματα που να έχουν την μορφή και την προοπτική συμφωνίας…

ΠΗΓΗ  http://www.capital.gr/ellada-krisi-mnimonio/3014061/pote-teleionei-o-xronos-kai-i-diapragmateusi

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s