«Κόκκινο» τηλέφωνο Draghi – Merkel – Τσίπρα

του Γ. Αγγέλη

Η ΕΚΤ παραμένει ο παράγοντας – κλειδί τόσο στις διαδικασίες για την ενδιάμεση συμφωνία με το ευρωπαϊκό σκέλος χρηματοδότησης, όσο και για την μεσοπρόθεσμη συμφωνία «ρύθμισης» του ελληνικού προβλήματος. Αλλά η διοίκηση της ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ενεργήσει στην κατεύθυνση αυτή ερήμην των πολιτικών.

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι η διοίκηση της ΕΚΤ και προσωπικά ο Draghi βρίσκεται για τον λόγο αυτό σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση τόσο με τον Juncker στην Κομισιόν όσο και την Merkel, η οποία με συχνότητα σχεδόν δύο φορές την εβδομάδα (σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr) επικοινωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Με άλλα λόγια αν η διοίκηση της ΕΚΤ κινηθεί είτε προς την μία κατεύθυνση, για παράδειγμα του περαιτέρω περιορισμού των συνθηκών χρηματοδότησης της Ελλάδας, είτε προς την άλλη, δηλαδή στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης, αυτό δεν θα είναι έκπληξη για κανένα εκ των εμπλεκόμενων στην διαπραγμάτευση και όλοι θα είναι έγκαιρα ενήμεροι για τους λόγους της, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Στην περίπτωση που οι εξελίξεις οδηγήσουν σύμφωνα με το «κλίμα» των τελευταίων ημερών σε μία μεταβατική φόρμα «μη ρήξης» αλλά και «μη λύσης» και πάλι η ΕΚΤ θα κληθεί να καλύψει το κενό χρηματοδότησης ανάμεσα στα «υπόλοιπα» χρηματοδότησης από την ευρωζώνη και τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ τους επόμενους λίγους μήνες.

Και τα περιθώρια γα ένα τέτοιο ενδεχόμενο αγγίζουν τα 3 (χωρίς καμία αλλαγή στο όριο έκδοσης εντόκων) συν 3 δισ. ευρώ (με αύξηση του ορίου έκδοσης) με μοναδικό τομέα προέλευσης την επέκταση του εσωτερικού δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων.

Όπως έχει διευκρινισθεί από πλευράς υπηρεσιακών της ΕΚΤ από το σκέλος του ELA το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ακόμα με βάση τις διαθέσιμες εγγυήσεις σημαντικά περιθώρια αύξησης της χρηματοδότησης περί τα 15 δισ. ευρώ. Αλλά αυτό έχει ως προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν οι όροι αποδοχής (ποσοστό έκπτωσης στην ονομαστική αξία) των εγγυήσεων που ισχύουν σήμερα. Αν αυτοί αλλάξουν και το ποσοστό του «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας των εγγυήσεων αυξηθεί, τότε μειώνεται ανάλογα και το εύρος της εν δυνάμει αύξησης της χρηματοδότησης μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η αλήθεια είναι ότι η πίεση στο εσωτερικό της ΕΚΤ από την πλευρά των «σκληρών», για αύξηση του ποσοστού «κουρέματος» της αποδεκτής αξίας των εγγυήσεων, έχει αυξηθεί και δεν είναι ακόμα σαφές το κατά πόσο η ισορροπία αυτή μπορεί να διατηρηθεί. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το Συμβούλιο θα μπορούσε είτε στην μεθαυριανή συνάντηση είτε σε εκείνη των αρχών του Ιουνίου να πάρει απόφαση για αύξηση του «κουρέματος» αλλά να μη την εφαρμόσει παρά μόνο αν υπάρξει το οκ από την πλευρά των πολιτικών, ήτοι να διατηρηθεί η απόφαση αυτή σε εκκρεμότητα ως προς την εφαρμογή της για μερικές εβδομάδες ακόμα.

Αν κάτι τέτοιο πάντως συμβεί στην μεθαυριανή συνάντηση θα είναι αναμφίβολα γεγονός που θα επηρεάσει την συνέχεια των διαπραγματεύσεων…

ΠΗΓΗ   http://www.capital.gr/oikonomia/3014506/-kokkino-tilefono-draghi-merkel-tsipra

Advertisements

One thought on “«Κόκκινο» τηλέφωνο Draghi – Merkel – Τσίπρα

 1. Μετά από τρεις μήνες η συμφωνία που θα εξασφαλίσει τα απαιτούμενα για την επιβίωση της χώρας χρήματα δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Οι πρώτοι φόροι ανακοινώθηκαν, όμως τα μεγάλα θέματα όπως η μείωση δαπανών της δημόσιας διοίκησης, το ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας παραμένουν ανοιχτά. Είμαστε κοντά όσο και μακριά, όπως λένε, κι ο χρόνος τελειώνει.

  Ο κυρίαρχος λόγος που χρησιμοποιούν για να εξηγήσουν τα αδιέξοδα αυτής της εξοντωτικής διαπραγμάτευσης στρέφεται γύρω από το δίλημμα δημοκρατία ή λιτότητα και λέει το εξής: Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή για τερματισμό της λιτότητας με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Εντολή από την οποία προκύπτουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, που μπαίνουν εμπόδιο στην επίτευξη μιας συμφωνίας που δεν θα είναι συμφέρουσα για το λαό.

  Πράγματι το πρόγραμμα που ενέκρινε ο «ελληνικός λαός» εκφράζει την αντίδρασή του στη λιτότητα και την ύφεση, στην πτώση του βιοτικού του επιπέδου, στις επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, στην ανεργία. Μόνο που η λιτότητα ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που το κράτος σταμάτησε να είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, μέσα από τα χρήματα που δανειζόταν, 24 δις περισσότερα όταν μπήκαμε στα μνημόνια. Το να επιστρέψουμε σε ένα προμνημονιακό μοντέλο ζωής, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και είναι αδύνατον, για αυτό και υπαναχωρήσαμε από το σκίσιμο των μνημονίων και όλα τα υπόλοιπα.

  Είτε παραπλανήθηκαν είτε δημαγώγησαν εκμεταλλευόμενοι τη δυσαρέσκεια των πολιτών για να έρθουν στην εξουσία, τώρα επικαλούνται ανεδαφικές προγραμματικές δεσμεύσεις και φρούδες ελπίδες βάσει των οποίων θέτουν κόκκινες γραμμές. Είναι παράλογο και πρέπει να το εξηγήσουν. Οι κόκκινες γραμμές τους για τερματισμό της λιτότητας οδηγούν όλο και πιο πολύ στον πάτο. Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες μπλόφες και δημιουργικές ασάφειες το δημοσιονομικό κενό μεγαλώνει, οι δείκτες της οικονομίες υποχωρούν, το πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο υπολογίζαμε, θα είναι πρωτογενές έλλειμμα, το κράτος έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών με τη μαύρη τρύπα των ληξιπρόθεσμων χρεών να μετατίθεται για τους επόμενους μήνες, οι τράπεζες διατηρούνται στη ζωή τεχνητά μέσω του ΕLΑ.

  Η παράταση της διαπραγμάτευσης όχι μόνο δεν οδηγεί σε μία καλύτερη συμφωνία, αλλά η κατάσταση χειροτέρεψε. Κάθε μέρα που περνάει η ύφεση βαθαίνει και οι όποιοι όροι της συμφωνίας επιδεινώνονται. Ένας έντιμος συμβιβασμός και μια λυτρωτική συμφωνία, όπως λένε, προϋπέθεταν να συμφωνούσαμε από την αρχή σε όσα θα συμφωνήσουμε εκ των υστέρων, να προχωρούσαμε σε μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούσαν την επανεκκίνηση της οικονομίας, να εξασφαλίζαμε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που θα δημιουργούσαν οικονομική ασφάλεια. Η κυβέρνηση τότε θα είχε το περιθώριο να διαπραγματευτεί μικρότερα ποσοστά πρωτογενούς πλεονάσματος, απομείωση του χρέους και του χρόνου αποπληρωμής και με αυτό τον τρόπο να εξασφάλιζε σημαντικά κεφάλαια για κοινωνική πολιτική. Τώρα τι κάνουν; Αρνούνται να πάρουν μέτρα που θα τα πάρουν (στην καλή περίπτωση) και βάζουν φόρους, περίπου δηλαδή ό,τι και οι προηγούμενοι. Και συνεχίζουν να υπόσχονται. Η μικροκομματική διαχείριση και η διαχείριση των προσδοκιών που προεκλογικά με μένος καλλιέργησαν, αποδείχθηκε πολύ πιο υφεσιακό μέτρο από όσα πεισματικά αρνούνται.

  Πίσω από τις κόκκινες γραμμές που ακούμε καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα οχυρώνεται η κυβερνητική ολιγωρία και πρετοιμάζεται το εσωτερικό ακροατήριο. Εκεί, πράγματι, σημειώνουν επιτυχία. Ένα 50% θεωρεί ακόμα επιτυχημένη την πορεία των διαπραγματεύσεων και πολλοί από όσους πίστεψαν ότι με αυτή την κυβέρνηση η ζωή τους θα βελτιωθεί έχουν την πεποίθηση ότι αν χρεοκοπήσουμε επισήμως θα συνεχίσουν να ζουν περίπου όπως πριν. Υπάρχει σύγχυση σχετικά με το ποιο είναι το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης και της επίτευξης συμφωνίας, αλλά και σχετικά με τα αποτελέσματα της τρίμηνης καθυστέρησης και της έλλειψης ρευστότητας. Για αυτό και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όταν τα (ίδια) ερωτήματα διατυπώνονται διαφορετικά, αλλάζουν*.

  Η θεωρία του μετώπου κατά της λιτότητας και οι κόκκινες γραμμές είναι το success story της κυβέρνησης Τσίπρα και ως τέτοιο θα μείνει στην ιστορία: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, φταίνε οι εκβιαστές-δανειστές που με την παρελκυστική πολιτική τους μας οδήγησαν επίτηδες σε συνθήκες ασφυξίας για να μας έχουν στο χέρι. Υπερασπιστήκαμε τα λαϊκά κεκτημένα, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους. Ήθελαν να μας ταπεινώσουν. Πήραμε μια ανάσα αξιοπρέπειας, αλλά τώρα πρέπει να συμβιβαστούμε. Οι κόκκινες γραμμές αυτής της κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτες, απλά μετατίθενται για το μέλλον».

  Αυτό είναι το καλό σενάριο. Και αισιόδοξο. Προϋποθέτει να επέλθει συμφωνία τις επόμενες μέρες, η οποία θα γίνει δεκτή από τους υπουργούς της κυβέρνησης και θα περάσει από τη Βουλή ώστε να ξεμπλοκάρει η άμεση ανάγκη χρηματοδότησης της χώρας. Κάθε άλλο ενδεχόμενο εγκυμονεί κινδύνους και μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s