Πλήγμα η αύξηση του ΦΠΑ για τη βιομηχανία τροφίμων

Στο θεμα εχω αναφερθει παμπολλες φορες με παγια θεση την σταδιακη αποκλιμακωση των παραλογων σε υψος ειδικων φορων ( ΦΠΑ και ΕΦΚ που επιβαρυνει δραματικα τον κλαδο των εμφιαλωμενων ποτων).Το αρθρο του Παπανδρόπουλου λεει τα αυτονοητα που δυστυχως καμμια ελληνικη κυβερνηση,ακομα και η σημερινη απ’οτι δειχνουν τα πραγματα,δεν εχει πραξει μεχρι στιγμης με αποτελεσμα τη συνεχη επιβαρυνση των καταναλωτων και των παραγωγικων επιχειρησεων με τα γνωστα αποτελεσματα.Και παρολο που ο κλαδος τροφιμων ποτων ακομα και τωρα αντεχει σε σχεση με αλλους κλαδους και τροφοδοτει με ρευστοτητα τον χειμαζομενο προυπολογισμο δεν ξερω με τετοια μετρα για ποσο ακομα θα αντεχει.
Johny F.
Αναλυτικα το αρθρο
Οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής θα έχει ολέθριες επιπτώσεις σε έναν κλάδο που αποτελεί το θεμέλιο μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν αυτός που σε τελευταία δημόσια ομιλία του σε επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων τόνισε ότι η ελληνική βιομηχανία ειδών διατροφής είναι ένας από τους κλάδους που μπορούν να στηρίξουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τις ίδιες περίπου σκέψεις διατύπωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του και ο διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Επικρατείας κ. Ν. Παππά. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε δε, στην βιομηχανία ειδών διατροφής και στον ρόλο της για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας ποντάρει και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι ο παραγωγικός αυτός κλάδος είναι και υποβοηθητικός μιας γενικότερης ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας.

Στο ίδιο εξάλλου συμπέρασμα καταλήγουν τα τελευταία χρόνια και σημαντικές μελέτες του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την βιομηχανία ειδών διατροφής, που σήμερα θεωρείται ατμομηχανή της ελληνικής βιομηχανίας. Γεγονός είναι δε, από την άποψη αυτή, ότι ο κλάδος προσφέρει απασχόληση σε 300.000 άτομα, καλύπτει 3 δισεκατ. ευρώ εξαγωγές και είναι από τους πρωτοπόρους σε έρευνα και ανάπτυξη.

Από πλευράς οικογενειακής δαπάνης, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών που διενεργεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι δαπάνες για είδη διατροφής αντιπροσωπεύουν κατά μέσον όρο το 20% του οικογενειακού προϋπολογισμού, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 34% για τον πτωχό πληθυσμό της χώρας. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι το ποσοστό συμμετοχής της διατροφής στον οικογενειακό προϋπολογισμό βαίνει αυξανόμενο στο μέτρο που η συνολική ετήσια οικογενειακή δαπάνη μειώνεται λόγω αντίστοιχης πτώσης του εθνικού κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Πιο αναλυτικά, ενώ η μέση μηνιαία δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές το 2008 αντιπροσώπευε 2.120 ευρώ, το 2012 είχε πέσει στα 1.637 ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 1.502 ευρώ. Έτσι, το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα είδη διατροφής στην σύνθεση της δαπάνης αυτής, από 16,4% το 2003, το 2014 εκτιμάται στο επίπεδο του 20,8% και για τα φτωχότερα νοικοκυριά να ξεπερνά το 39%.

Από αυτά που προηγούνται, γίνεται ορατή μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για τα νοικοκυριά αν ο ΦΠΑ για τα είδη διατροφής περάσει στον ενιαίο συντελεστή του 18%, από το 13% που ισχύει σήμερα. Η αύξηση αυτή θα αντιπροσωπεύει κατά μέσον όρο περί τα 190 ευρώ ετησίως για κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό –ποσό που θα αφορά μόνον τα είδη διατροφής. Όσο για τα φτωχότερα νοικοκυριά, το αντίστοιχο ποσό θα είναι κοντά στα 100 ευρώ ετησίως και θα αντιπροσωπεύει το 2% του ετήσιου εισοδήματός τους. Έτσι, με συνολική επίπτωση στα τρόφιμα 4,1%, η άνοδος του ΦΠΑ στην κατηγορία αυτή θα πλήξει αισθητά τα νοικοκυριά με μεσαία και μικρά εισοδήματα, που αφιερώνουν και το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους στην διατροφή τους.

Περιττόν να τονιστεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην παραγωγική λειτουργία της βιομηχανίας ειδών διατροφής, που εκ των πραγμάτων θα γνωρίσει κάμψη της ζήτησης, κυρίως δε στους τομείς αυτούς που παράγουν και υψηλές προστιθέμενες αξίες.

Θα πρέπει, έτσι, να επισημανθεί ότι ο τομέας ειδών διατροφής είναι, κατά το ΙΟΒΕ, πρώτος ανάμεσα στους κλάδους της μεταποίησης σε όρους αξίας παραγωγής (19,8%) και ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (24,4%) και δεύτερος κατά σειράν σε όρους κύκλου εργασιών, μετά τα προϊόντα διΰλισης. Επίσης, πάντα σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών, με σημαντικές επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη, παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Την διάσταση αυτή του κλάδου επισημαίνει, εξάλλου, και η γνωστή μελέτη της McKinsey, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν μερικά χρόνια με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας (ΣΕΒ).

Είναι σημαντικό να πούμε ότι, παρά την κρίση, ο κλάδος διατηρεί αλώβητα τα επίπεδα απασχόλησης και είναι από τους ελάχιστους που προσφέρουν θέσεις εργασίας σε επιστήμονες και γενικά σε υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό. Διατηρεί, επίσης, καλές σχέσεις συνεργασίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα και ειδικότερα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, καθώς και με ομοειδή ιδρύματα στην Θεσσαλονίκη και την ελληνική περιφέρεια.

Αν λοιπόν η κατά κεφαλήν κατανάλωση τροφίμων στην Ελλάδα, η οποία από 2.300 ευρώ ετησίως το 2009σήμερα έχει πέσει στα 1.600 ευρώ, πάει ακόμη πιο κάτω λόγω ανόδου του ΦΠΑ, είναι πολύ πιθανόν το γεγονός αυτό να αποτελέσει πραγματική ωρολογιακή βόμβα στην απαραίτητη –όσο και επιθυμητή– παραγωγική ανασυγκρότηση, για την οποία γίνεται μεν λόγος γενικά και αόριστα, πλην όμως τίποτα δεν είναι ορατό σε πρακτικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/1334723/plhgma-h-afxhsh-toy-fpa-gia-th-viomhhania-trofimon.html

Advertisements

One thought on “Πλήγμα η αύξηση του ΦΠΑ για τη βιομηχανία τροφίμων

 1. Ανατροπές στις τιμές των καταναλωτικών προιόντων, αύξηση του πληθωρισμού πάνω από 2%, και επιβάρυνση των καταναλωτών με αρκετές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, θα φέρουν οι αλλαγές στο ΦΠΑ.

  Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) το οποίο επεξεργάστηκε τις επιπτώσεις που θα έχουν στην αγορά τρία σενάρια αλλαγών του ΦΠΑ, προκύπτουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί από 2,4% ως και 2,6%,ο δείκτης τιμών της διατροφής θα αυξηθεί κατά 4,5% και στην πιο πιθανή εκδοχή η επιβάρυνση των καταναλωτών θα ανέλθει στα 1,71 δις ευρώ.

  Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης τα έστειλε στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας κκ Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη.
  Επισημαίνεται παράλληλα ότι οι επιβαρύνσεις αυτές θα έλθουν σε μία περίοδο που οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί πάνω από το 20% και η ανεργία διατηρείται σε επίπεδα μεγαλύτερα του 25%.

  Αναλυτικότερα τα σενάρια που αξιολόγησε το ΙΝΕΜΥ είναι τα παρακάτω:
  – Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% να μειωθεί στο 16% και να υπάρξει ένας χαμηλός στο 8%.
  – Ο υψηλός συντελεστής να μειωθεί στο 18% και ο χαμηλός στο 6,5% (φάρμακα, βιβλία, εφημερίδας, αγαθά πρώτης ανάγκης).
  – Ο υψηλός συντελεστής να υποχωρήσει μόλις στο 20% και ο χαμηλός στο 10%.
  Οι επιπτώσεις στο εμπόριο, ανάλογα με το σενάριο, θα «βγάλουν» σίγουρα μείωση των φορολογικών εσόδων και εφόσον σχεδόν το σύνολο των τροφίμων μεταφερθεί στο 18% τότε το κόστος στα νοικοκυριά θα αυξηθεί κατά 1,71 δισ. ευρώ. Επίσης στο πρώτο σενάριο των αλλαγών του ΦΠΑ τα κρατικά έσοδα μειώνονται κατά 7,1 δισ. ευρώ, στο δεύτερο κατά 2,2 δισ. ευρώ και στο τρίτο κατά 3,3 δισ. ευρώ.

  Ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης. Ετσι με συντελεστή ΦΠΑ 9% στον κλάδο του τουρισμού θα επιφέρει επιβάρυνση στον κλάδο και αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 88,6 εκ. ευρώ, ενώ η μετάταξη του εν λόγω φόρου στο 10% ισοδυναμεί με αύξηση των υφιστάμενων εσόδων κατά 124 εκ. ευρώ. Βεβαίως στο απευκταίο σενάριο που αποφασιστεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 18% σε τουρισμό και εστίαση τα έσοδα του κράτους μπορεί να εκτοξεύονται στα 638 εκ. ευρώ (επιπλέον 407,5 εκατ. ευρώ) και στα περίπου 1,13 δις ευρώ (επιπλέον 312,63 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα, αλλά η ζήτηση θα καταρρεύσει.

  Αναφορικά με το χώρο της εστίασης όμως υπάρχει και το χειρότερο σενάριο, το οποίο προβλέπει την υπαγωγή των παρεχόμενων υπηρεσιών του κλάδου στον ενιαίο συντελεστή 20%, ως εκ τούτου οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών θα ανέλθούν στα 438 εκατ. ευρώ και τις καταστροφικές συνέπειες στην καταναλωτική δαπάνη και στην απασχόληση να είναι ανυπολόγιστες.

  Στις μεταφορές η θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 18% ή του 20% εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τις τιμές των οδικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Μπορεί βεβαίως το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων να συρρικνωθεί, η αύξηση όμως του ΦΠΑ από το 13% στο 18% ή στο 20% στα εισιτήρια είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιβαρύνει το επιβατικό κοινό – επιβάρυνση καταναλωτών κατά 140 εκ. ευρώ και 292 εκ. ευρώ αντίστοιχα με βάση τα σενάρια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s