Η εσωτερικη πληροφορηση της χρηματοπιστωτικης ελιτ και η καθημερινη χειραγωγηση των χρηματιστηριακών δεικτών και των οικονομικων εξελιξεων

Χαρακτηριστικο παραδειγμα και συγχρονως σταγονα στον ωκεανο της καθημερινης χειραγωγησης των δεικτων,των οικονομιων και τελικα των κοινωνιων.

Johny F.

Αναλυτικα το ρεπορταζ

Ο γυάλινος πύργος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής ελίτ, με κριτήριο τη συνεχώς αυξανόμενη ανηθικότητά της, κινδυνεύει να καταρρεύσει, έχοντας φτάσει στο στάδιο που όλοι πολεμούν εναντίον όλων, χωρίς κανέναν ενδοιασμό

Εκείνα τα συστήματα, τα οποία είναι συνηθισμένα να κυριαρχούν στον πλανήτη, οδηγούνται στο τελικό τους στάδιο σε μεγάλα, αδικαιολόγητα λάθη – ενώ η κατάρρευση των ηθών είναι πάντοτε ο προάγγελος μίαςμεγάλης κρίσης. Από τα σφάλματα βέβαια μπορεί κανείς να κρίνει το μέγεθος της νευρικότητας που επικρατεί – όπου, όταν όλοι πολεμούν εναντίον όλων, χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό, το τέλος δεν είναι πολύ μακριά.

Περαιτέρω, η δυσπιστία και η αγανάκτηση αποτελούν πολύ ασφαλείς δείκτες, όσον αφορά τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος ενός συστήματος, ενός κράτους ή μίας οργάνωσης – όπως του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο οποίος έχει διογκωθεί υπερβολικά στα πλαίσια της ανεξέλεγκτης, ασύμμετρης παγκοσμιοποίησης.

Κρίνοντας λοιπόν από αυτά που συμβαίνουν σήμερα, η χρηματοπιστωτική ελίτ έχει υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις της, με αποτέλεσμα να τρίζουν τα θεμέλια του σαθρού της οικοδομήματος – οι ρωγμές στους τοίχους του οποίου, είναι πλέον ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Ειδικότερα τα εξής (πηγή:DWN):

Ο κ. B. Coeure, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Γάλλος, προσκεκλημένος στην Καλιφόρνια από μία ελιτίστικη ομάδα επενδυτών και κερδοσκοπικών κεφαλαίων (Hedge Funds), οι οποίοι είναι μέλη ενός διεθνούς τραπεζικού λόμπι (Chatham House*, επεξήγηση στο τέλος του κειμένου), έδωσε την πληροφορία πως η ΕΚΤ θα αυξήσει την αγορά ομολόγων τους επόμενους δύο μήνες – ανακοινώνοντας το επίσημα την επόμενη ημέρα.

Με τον τρόπο αυτό οι συμμετέχοντες είχαν την εσωτερική πληροφόρηση, αρκετές ώρες πριν το μάθουν οι υπόλοιποι από το Γάλλο – ο οποίος ήταν αυτός που έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση την Τρίτη το πρωί. Έτσι,ήταν σε θέση να στοιχηματίσουν έγκαιρα στην πτώση του ευρώ, καθώς επίσης στην άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών – κερδίζοντας με τη βοήθεια της μόχλευσης (leverage) τεράστια ποσά (πηγή), ευρισκόμενοι σε πλεονεκτική θέση απέναντι στους συναδέλφους τους.

Προφανώς οι υπόλοιποι κερδοσκόποι εξοργίσθηκαν μαθαίνοντας το – ενώ η ΕΚΤ ισχυρίσθηκε πως στο δείπνο είχε συμφωνηθεί η τήρηση των κανόνων του Chatham House, σύμφωνα με τους οποίους οι πληροφορίες αυτού του είδους είναι δήθεν εμπιστευτικές και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν. Αργότερα η ΕΚΤ ζήτησε συγνώμη, αναφέροντας πως επρόκειτο για μία «τεχνική δυσλειτουργία» – με την έννοια πως οι δημόσιες δηλώσεις της δεν έπρεπε να καθυστερήσουν τόσο πολύ.

Επειδή όμως η κεντρική τράπεζα κατάλαβε ότι, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την ίδια, προσπάθησε να βρει έναν «αποδιοπομπαίο τράγο» – στην προκειμένη περίπτωση τα ΜΜΕ, τα οποία κατηγόρησε ως υπεύθυνα της «διαρροής».

Έτσι, την Τετάρτη το βράδυ δήλωσε πως δεν θα ανακοινώνει τίποτα στο μέλλον, υπό το καθεστώς της «ορισμένης χρονικής απαγόρευσης» – σύμφωνα με το οποίο τα ΜΜΕ πληροφορούνται μία είδηση εκ των προτέρων, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμάζουν τα κείμενα τους, τα οποία όμως δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν πριν από μία προκαθορισμένη ώρα.

Εν τούτοις, στην περίπτωση του Γάλλου «πληροφοριοδότη», τα ΜΜΕ δεν συμμετείχαν καθόλου – οπότε δεν είχαν παραβεί το συμφωνημένο «καθεστώς». Η ΕΚΤ λοιπόν εκτέθηκε σε μεγάλο βαθμό, αφού κανένας δεν πιστεύει πως η παραπάνω εσωτερική πληροφόρηση της χρηματοπιστωτικής ελίτ ήταν η μοναδική – ενώ όλοι πλέον κατανοούν τον τρόπο, με τον οποίο οι «κυρίαρχοι του σύμπαντος» κερδίζουν τεράστια ποσά, εις βάρος των κοινών θνητών.

Για παράδειγμα, όλοι εκείνοι οι κερδοσκόποι που γνώριζαν μερικές ώρες πριν τη δήλωση του Καστελόριζου στην περίπτωση της Ελλάδας ή γνωρίζουν σήμερα τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, κερδίζουν κυριολεκτικά τεράστια ποσά, χωρίς το παραμικρό ρίσκο – στοιχηματίζοντας σε ομόλογα, σε νομίσματα, σε CDS, σε μετοχές κοκ.

*Σημείωση κειμένου «Chatham House»: Ιδρύθηκε το 1920, γνωστό έως το 2004 ως «Royal Institute of International Affairs» – ενώ είναι μία παγκοσμίου φήμης βρετανική δεξαμενή σκέψης, με έδρα το Λονδίνο, όπουτα εγχειρήματα της χρηματοδοτούνται από το ίδρυμα Rockefeller, από αυτό του B. Gates, από την ΕΕ, από το ΝΑΤΟ κοκ.

Μέλη της είναι 75 πολυεθνικοί όμιλοι, επενδυτικές τράπεζες και ενεργειακοί κολοσσοί, 263 επί πλέον επιχειρήσεις, καθώς επίσης 2.770 σημαντικά στελέχη της οικονομίας, της διπλωματίας, της επιστήμης, της πολιτικής και των ΜΜΕ – ενώ εκδίδει τα έντυπα «International Affairs» και «The World Today». Παρά το ότι λοιπόν θεωρείται ως συνήθως μία ΜΚΟ, αποτελεί ένα ακόμη κλαμπ της παγκόσμιας ελίτ, η οποία κυριαρχεί στον πλανήτη.

ΠΗΓΗ   http://www.analyst.gr/2015/05/21/ithiki-apoktinosi/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s