Κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Έτοιμη για πόλεμο με τις ΗΠΑ, αν η Ουάσιγκτον δεν σταματήσει να εμποδίζει την κατασκευή τεχνητών νησιών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, δηλώνει η Κίνα, μέσω της κρατικής εφημερίδας Global Times.

Κρατική κινεζική εφημερίδα γράφει σήμερα πως είναι αναπόφευκτος ο πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αν η Ουάσιγκτον δεν σταματήσει να απαιτεί από το Πεκίνο να σταματήσει την κατασκευή τεχνητών νησιών στα αμφισβητούμενα ύδατα.

Η Global Times, ιδιοκτήτρια της οποίας είναι η People’s Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσιεύει σήμερα editorial στο οποίο αναφέρει πως η Κίνα είναι αποφασισμένη να τελειώσει τις εργασίες της, τονίζοντας πως η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά για την πιθανότητα σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.

«Αν η τελική πρόταση των ΗΠΑ είναι πως η Κίνα πρέπει να σταματήσει τις δραστηριότητές της, τότε είναι αναπόφευκτος ένας πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, συμπληρώνοντας πως «η ένταση της σύγκρουσης θα είναι μεγαλύτερη από αυτό που ο κόσμος συνήθως θεωρεί ‘προστριβή’».

Το editorial αυτό δημοσιεύεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης της έντασης λόγω της διεκδίκησης από την Κίνα εδάφους στο αρχιπέλαγος Σπράτλι στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Την περασμένη εβδομάδα η Κίνα είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για την πτήση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους πάνω από περιοχές κοντά στα αμφιλεγόμενα νησιά Σπράτλι, με τις δύο πλευρές να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες ότι πυροδοτούν την αστάθεια.

Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, μέσω της οποίας πραγματοποιείται θαλάσσιο εμπόριο ύψους 5 τρισ. δολαρίων ετησίως. Την περιοχή διεκδικούν επίσης οιΦιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι.

Οι ΗΠΑ συχνά ζητούν από τους διεκδικητές να σταματήσουν τη διεκδίκηση των νησιών Σπράτλι, όμως κατηγορούν την Κίνα ότι κάνει εργασίες τέτοιας κλίμακας που επισκιάζουν οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επίσης, η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις αεροπορικές και θαλάσσιες περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εν μέσω ανησυχιών ότι η Κίνα μπορεί να επιβάλει εναέριους και θαλάσσιους περιορισμούς στα Σπράτλι όταν ολοκληρώσει τις εργασίες κατασκευής των επτά τεχνητών νησιών της.

Η Κίνα έχει δηλώσει πως έχει κάθε δικαίωμα να ορίσει ζώνη εναέριας αμυντικής αναγνώρισης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όμως υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν θέλει να το πράξει. Σύμφωνα με την Global Times, «τα ρίσκα εξακολουθούν να είναι υπό έλεγχο» αν η Ουάσιγκτον λάβει υπ’ όψιν της την ειρηνική άνοδο της Κίνας. «Δεν θέλουμε στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αν όμως συμβεί θα πρέπει να το αποδεχθούμε».

ΠΗΓΗ   http://www.euro2day.gr/news/world/article/1336155/h-kina-apeilei-me-polemo-tis-hpa-gia-th-notia.html

south_china_seaSpratly Islands

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s