ΕΚΤ: «Καμπανάκι» για μετάδοση του σοκ σε περίπτωση εμπλοκής στην Ελλάδα

Του Στέλιου Μορφίδη 

Μπορεί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά καιρούς να τονίζουν ότι ένα πιθανό ατύχημα στην περίπτωση της Ελλάδας να είναι διαχειρίσιμο εν τούτοις η έκθεση της ΕΚΤ για την χρηματοοικονομική σταθερότητα του Ευρωσυστήματος κρούει καμπανάκια κινδύνου για πιθανές επιπτώσεις σε μία εμπλοκή του ελληνικού ζητήματος σκιαγραφώντας μία τελείως διαφορετική εικόνα.

Πρώτος κίνδυνος, τονίζει η ΕΚΤ, είναι ένα σοκ στις αγορές κρατικών ομολόγων που δεν εμφανίζουν μεγάλη ρευστότητα. Και αυτό καθώς προειδοποιεί πως το Χρηματοοικονομικό σύστημα στην Ευρωζώνη δεν είναι ενιαίο και η κατανομή των Κεφαλαίων γίνεται ανά χώρα.

Όπως σημειώνει αν και η τάση σήμερα είναι η αύξηση της ρευστότητας στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης – πέραν της Ελλάδος – αυτή μπορεί να αντιστραφεί σε κάποιες απ’ αυτές στο πλαίσιο της αποστροφής του ρίσκου από τους επενδυτές. Χωρίς επαρκή ρευστότητα τα σοκ γρήγορα μεγεθύνονται, σημειώνει η έκθεση, επηρεάζοντας τις συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες. Γι αυτό η ΕΚΤ υπογραμμίζει την ανάγκη παρακολούθησης της ρευστότητας σε όλες τις αγορές ομολόγων με δεδομένο μάλιστα ότι τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει κάτω απ’ τα ιστορικά χαμηλά ενώ φαίνεται πως οι τράπεζες χάνουν την εμπιστοσύνη τους πάνω στην ικανότητα τους να παίξουν το ρόλο του market – maker.

omologa

Νέα κρίση χρέους και τα «όπλα»

Στο σενάριο μίας νέα κρατικής κρίσης χρέους η ΕΚΤ περιμένει νέα άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε αυξημένα επίπεδα και πιέσεις και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως τις μετοχές. Εκτιμά, με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά το 2012 και τις παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, πως οι αγορές ομολόγων μπορούν να ενσωματώσουν πιθανότητα αύξησης των ευρωπαϊκών spreads κατά 1% στην περίπτωση σοκ στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ωστόσο η ΕΚΤ προειδοποιεί πως αυτή η εκτίμηση μπορεί να πέσει έξω αφενός λόγω του προγράμματος QE που “τρέχει” ενώ ενδεχομένως δεν μπορεί να αποτιμήσει πλήρως τους κινδύνους απ’ τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα τουλάχιστον ως το τέλος του 2016. Κατά μ.ο. Η πρόβλεψη της ΕΚΤ στο αρνητικό σενάριο κάνει λόγο για αύξηση του μέσου επιτοκίου της Ευρωζώνης κατά 50 μονάδες βάσης ενώ οι αυξήσεις ανά χώρα θα κυμαίνεται από 2 ως 155 μονάδες βάσης. Ως πιο αδύναμοι κρίκοι αναγνωρίζονται τα ομόλογα της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Πορτογαλίας.

Το σοκ στις αγορές

Σε ότι αφορά τις αγορές μετοχών το σοκ ανά αγορά θα ποικίλει από -1,5% ως -25% με το μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο η Κεντρική Τράπεζα να περιμένει σε Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Κατά μ.ό. σε όλη την Ευρώπη η αγορά θα υποχωρήσει σε ένα τέτοιο σενάριο κατά 12%.

Ο αντίκτυπος στις τράπεζες της Ευρώπης

Αυτές οι εξελίξεις, σύμφωνα με την ΕΚΤ θα επηρεάσουν τα αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσα από τρεις “πυλώνες”:

*Πρώτον από απώλειες στις αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων που διατηρούν στο trading book και στα χαρτοφυλάκια τους.

*Δεύτερον από τον αντίκτυπο που θα υπάρξει στις χρηματαγορές από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και των CDS και που δεν είναι άλλος απ’ την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης τους.

*Τρίτον, τα σοκ στα επιότκια και τις τιμε΄ς των μετοχών ανά χώρα θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις μακροοικονομικές προοπτικές που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν και τον πιστωτικό κίνδυνο των τραπεζών.

Σε μία τέτοια περίπτωση με βάση το κύριο σενάριο της Κεντρικής Τράπεζας το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είναι μειωμένο κατά 0,2% σε σχέση με το βασικό σενάριο (+1,8%) ως το τέλος του 2016.

Τράπεζες και ΑΕΠ

Αυτός ο αντίκτυπος όμως μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί και ένα σενάριο βάσει του οποίου οι τράπεζες θα λειτουργούν σε ένα αδύναμο περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον αδύναμης κερδοφορίας, βραδείας επίλυσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και υποχώρησης επενδύσεων και κατανάλωσης.

Σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα επιστρέψει στη στασιμότητα αφού θεωρεί ότι το κόστος στο πραγματικό ΑΕΠ θα είναι 1,8% επί του βασικού σεναρίου για το 2016 (+1,8%).

Βέβαια η Κεντρική Τράπεζα σπεύδει να τονίσει ότι ο αντίκτυπος θα είναι διαφορετικός ανά χώρα της Ευρωζώνης με το κόστος – πάντα επί του βασικού σεναρίου – να κυμαίνεται από 1% ως 5,6%! Εν ολίγοις αρκετές απ’ τις χώρες της Ευρωζώνης θα επιστρέψουν στην ύφεση.

ecb

Η απειλή του ιδιωτικού χρέους

Από μία τέτοια εξέλιξη όμως, σύμφωνα με την ΕΚΤ, κρύβεται ένας ακόμη μεγάλος κίνδυνος: τα μεγάλα χρέη του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ευρωζώνη. Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της Κεντρικής Τράπεζας αυτά συνιστούν πολλαπλή απειλή που μπορεί να πυροδοτηθεί από μία απρόσμενη εξέλιξη στην Ελλάδα που αυτόματα θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή προς τα πάνω του επασφάλιστρου κινδύνου (και του κόστους δανεισμού), της χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης ανά χώρα ή μίας ξαφνικής επιβράδυνσης των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.

Μάλιστα η ΕΚΤ προειδοποιεί πως στην περίπτωση αλλαγής του -ευνοϊκού σήμερα – κλίματος στις χρηματαγορές λόγω της καθυστέρησης επιβολής μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικών και δομικών, από τα κράτη μέλη τότε θα τεθεί θέμα βιωσιμότητας των χρεών των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων με ο,τι αυτό συνεπάγεται.6fa4465e77ecdbb57cd6281731dad8cb_XL.jpg,qt=1432813169.pagespeed.ce.pQbvuaA1O8

ΠΗΓΗ   http://www.newmoney.gr/agores/analuseis/item/234481-ekt-ti-tha-mporouse-na-simbei-se-periptosi-emplokis-stin-ellada

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s