Κατηγορώ ΔΝΤ προς ΕΕ στους κανόνες για έλλειμμα-χρέος

Ακόμα και στην περίοδο της πιο σκληρής διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, με το ΔΝΤ να παίρνει το ρόλο του πιο σκληρού «παίκτη», ο διεθνής οργανισμός χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ε.Ε. υπερβολικές!

Το σύστημα της Ε.Ε. για τον έλεγχο της δημοσιονομικής κατάστασης των μελών της έχει γίνει υπερβολικά περίπλοκο και οι στόχοι για το χρέος υπερβολικά αυστηροί για να αντιμετωπίσουν την οικονομική πραγματικότητα, ανακοίνωσε το ΔΝΤ την Παρασκευή.

Σε μελέτη που εξέδωσαν μέλη του προσωπικού του ΔΝΤ, ακόμα και τώρα που οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε σκληρές διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, έγραψαν ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. χρειάζεται να απλοποιηθούν ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να αποφευχθούν τα μελλοντικά προβλήματα.

Οι συντάκτες αμφισβητούν επίσης τον κανόνα για το όριο του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ καθώς και το όριο για το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι σπάνια έχουν εφαρμοστεί ή εκπληρωθεί τέτοιοι στόχοι από τα ευρωπαϊκά κράτη. Από το 1999, τα μισά από τα μέλη της Ευρωζώνης έχουν αποτύχει στο στόχο του χρέους περίπου στις μισές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν τα ευρήματα του ΔΝΤ.

Η παρέμβαση αυτή του ΔΝΤ φέρνει στο φως τις ανησυχίες του για την διαρκώς εύθραυστη κατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομιών σε ένα χρονικό σημείο που το ταμείο επανεξετάζει το ρόλο του στην κρίση της ευρωζώνης, ύστερα από πέντε χρόνια «πυροσβεστικής» δράσης. Οι συστάσεις του ΔΝΤ είναι όμως πιθανόν να συναντήσουν την αντίσταση κάποιων μελών της Ε.Ε., ιδίως της Γερμανίας.

Η κρίση του 2008 και η κρίση της ευρωζώνης που ακολούθησε «δοκίμασαν το πλαίσιο διακυβέρνησης της Ε.Ε. και ήγειραν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του», έγραψε το προσωπικό του ΔΝΤ.

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν εν τω μεταξύ ενδυνάμωσαν τη διαδικασία πολιτικών αποφάσεων και το συντονισμό των μελών της Ε.Ε. «Ωστόσο, έχουν καταστήσει το πλαίσιο σημαντικά πολυπλοκότερο και υπάρχουν ακόμα ανησυχίες, όσον αφορά στη συμμόρφωση σε αυτό», προσθέτει το ταμείο. «Η συμμόρφωση έχει παραμείνει μικρή και οι…. πολυπλοκότητες παρεμποδίζουν τον αποτελεσματικό έλεγχο και την επικοινωνία των εμπλεκομένων». Οι αριθμητικοί στόχοι της Ε.Ε. που έχουν τεθεί στα μέλη της δεν έχουν πλέον οικονομικό νόημα, λέει το ΔΝΤ.

«Αλλαγές στα θεμελιώδη στοιχεία έχουν οδηγήσει σε ανακολουθίες στη σημερινή διαμόρφωση των αριθμητικών στόχων», γράφει η μελέτη.

Ο στόχος για έλλειμμα 3% ήταν συνεπής με το χρέος του 60% μεσοπρόθεσμα, μόνο όσο η ονομαστική ανάπτυξη ήταν πάνω από 5%, έγραψαν οι οικονομολόγοι του ταμείου. «Ωστόσο, η δυνητική ανάπτυξη έχειαναθεωρηθεί προς τα κάτω στον απόηχο της κρίσης, με τη μεσοπρόθεσμη ονομαστική ανάπτυξη να είναι γύρω στο 3% για πολλές οικονομίες της ευρωζώνης».

Για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα οι αναλυτές του ΔΝΤ προτείνουν στην Ε.Ε. να επικεντρωθεί περισσότερο στο κρατικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ως ένα μόνο, μεταξύ άλλων, βασικό δημοσιονομικό μέγεθος, υιοθετώντας όμως περισσότερο ευέλικτους κανόνες για τις δαπάνες. Η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να επιβάλειπιο πειστικές κυρώσεις εναντίον μελών που έχουν παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και να βρει έναν τρόπο ώστε αυτές να εφαρμόζονται αυτόματα.

Κάποιες από τις αλλαγές θα έπαιρναν χρόνο και θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Κάποιες θα μπορούσαν να απαιτήσουν «μεγάλες αλλαγές στις συνθήκες». «Ωστόσο, το να εργαστούν [η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη] με σκοπό ένα απλούστερο και πιο δυναμικό δημοσιονομικό πλαίσιο αποτελεί την καλύτερη απάντηση στο σκεπτικισμό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», πρότεινε το ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ   http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1337603/kathgoro-dnt-pros-ee-stoys-kanones-gia.html

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κατηγορώ ΔΝΤ προς ΕΕ στους κανόνες για έλλειμμα-χρέος

  1. ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ!!! ΕΝΑ ΒΗΜΑ από ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΜΥΝΑ* στις θανάσιμες διαστημικές ακτινοβολίες!!!
    http://www.naftemporiki.gr/story/954545/ena-leizer-gia-tin-prostasia-tou-iss-apo-ta-diastimika-skoupidia
    * https://ShieldEarthFromSpaceDisasters.wordpress.com Η φύση μάς αναγκάζει να ΘΩΡΑΚΙΣΟΥΜΕ τη Γη! http://www.swpc.noaa.gov/news/national-space-weather-strategy-released-public-comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s