Reuters: Ευρωζώνη κατά Κομισιόν για την Ελλάδα

Ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης κατηγορούν την Κομισιόν ότι δίνει στην Ελλάδα ψεύτικες ελπίδες για νέα δάνεια και λιγότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αλλά θέλουν και πάλι από τις Βρυξέλες να βρουν έναν τρόπο να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ.

Μετά από τέσσερις μήνες συνομιλιών με μικρή πρόοδο, οι επιθετικές κυβερνήσεις κατ ιδίαν κατηγορούν τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean-Claude Juncker και τον Επίτροπο Moscovici ότι θολώνουν το μήνυμά τους παίζοντας τον «καλό μπάτσο».

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα είναι τώρα κοντά σε χρεοκοπία και εξακολουθεί να αντιστέκεται στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στις συντάξεις, που αποτελούν προϋποθέσεις για περισσότερη βοήθεια.

Ορισμένες κυβερνήσεις πιστεύουν ότι οι πιστωτές θα έχουν ταχύτερα αποτελέσματα εάν οι θεσμοί παρουσιάσουν ένα πιο ενωμένο σκληρό μέτωπο.

«Από αυτή την άποψη, νομίζω ότι η Κομισιόν παίζει άσχημο ρόλο», τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης. Ορισμένοι στην Αθήνα ακόμη νομίζουν πως μπορούν να πάρουν λεφτά χωρίς μεταρρυθμίσεις, και επικαλούνται τον Juncker, το υπουργικό του συμβούλιο και τον Moscovici ως υποστηρικτές αυτής της ιδέας», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Θεωρούν πως ο Juncker τους θέλει να παραμείνουν στην ευρωζώνη με κάθε κόστος».

Στους δυσαρεστημένους με την διαπραγματευτική τακτική της Κομισιόν, συμπεριλαμβάνονται οι Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία και Σλοβακία, δήλωσε ο αξιωματούχος. Ακόμη και η Γαλλία, «αρχίζει να ενοχλείται λίγο».

Αλλά καμία κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει αυτή την κριτική δημοσίως, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Αξιωματούχοι του Juncker και της Κομισιόν έχουν επιμείνει από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι συνομιλίες ύστερα από την εκλογική νίκη της αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα, πως δεν υπήρχε άλλη λύση από το να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Ο Juncker, πρώην πρόεδρος του Eurogroup και βετεράνος deal-maker της ΕΕ, δεν θέλει να διασπαστεί η ευρωζώνη στη θητεία του, αναφέρουν αξιωματούχοι. Αυτό περιορίζει τις επιλογές και ενισχύει τη θέση εκείνων στην Αθήνα που ποντάρουν ότι η ευρωζώνη δεν θα επιτρέψει την χρεοκοπία της Ελλάδας, έτσι εάν η χώρα αντισταθεί καιρό στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, η ευρωζώνη θα υποχωρήσει πρώτη.

Δεν συμμερίζονται όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης την άποψη της Κομισιόν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει. Και είναι οι κυβερνήσεις που θα αποφασίσουν σε ποια, εάν βρεθεί, συμφωνία θα καταλήξουν  για την Ελλάδα, καθώς μόνο αυτές έχουν λεφτά. Η κομισιόν δεν έχει δικά της κεφάλαια.

Ενώ η Κομισιόν αναλαμβάνει την ήπια προσέγγιση, το ΔΝΤ έχει γίνει ο «κακός μπάτσος» μεταξύ των τριών θεσμών. ΟΙ απόψεις του είναι περισσότερο στο ίδιο μήκος κύματος με τις σκληροπυρηνικές κυβερνήσεις. Η ΕΚΤ είναι σχετικά ουδέτερη, αλλά με περισσότερη κλίση προς τη στάση του ΔΝΤ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Είναι χωρίς αμφιβολία ότι η πολύ φιλική και κάποιες φορές, ασαφής και συγκεχυμένη επικοινωνία διαφόρων τμημάτων της Κομισιόν, έχει οδηγήσει τους Έλληνες να έχουν διαφορετική εικόνα», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

ΠΗΓΗ   http://www.capital.gr/oikonomia/3023959/reuters-eurozoni-kata-komision-gia-tin-ellada

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s