«Σήμερα γράφεται το κείμενο της συνάντησης των πέντε στο Βερολίνο»

Του Γ. Αγγέλη

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr «αυτές τις ώρες» γράφεται το κείμενο συμφωνίας των πέντε στο Βερολίνο. Το κείμενο αυτό «καταγράφει τα σημεία σύγκλισης, όπως και τα 2 – 3 σημεία στα οποία παραμένουν οι αποκλίσεις, αλλά στη χθεσινή συζήτηση διαμορφώθηκαν οι προοπτικές υπέρβασης των αποκλίσεων αυτών…».

Το κείμενο αυτό σήμερα ή το αργότερο αύριο θα συζητηθεί με την ελληνική ηγεσία (σ.σ. εννοούν τον κ. Τσίπρα) προκειμένου να υπάρξει συμφωνία τα ταχύτερο δυνατό καθώς όπως αναφέρεται από τις ίδιες πηγές, «είναι σε γνώση των πολιτικών ηγετών που συμμετείχαν στην συνάντηση όπως και των κ.κ. Draghi και Lagarde ότι τα πραγματικά οικονομικά περιθώρια της Αθήνας εξαντλούνται άμεσα…».

Η συνάντηση Merkel, Hollande με Juncker, Draghi και Lagarde, όπως εξηγούν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, έγινε εις ανταπόκριση του αιτήματος του Έλληνα Πρωθυπουργού για μία συζήτηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις υπέρβασης των σημείων απόκλισης στα τεχνικά κλιμάκια. Και στη χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαμορφώθηκαν προτάσεις στα σημεία αυτά προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις έγκαιρης λύσης.

Για το λόγο αυτό, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν, όπως έγραψε το Capital.gr, ότι ηχθεσινοβραδινή συνάντηση στο Βερολίνο βάζει την Αθήνα μπροστά στην τελική επιλογή της.

Από την πλευρά της Αθήνας η κατάσταση έχει πλέον προχωρήσει σε αχαρτογράφητες περιοχές, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν ήδη οι πέντε της συνάντησης στο Βερολίνο, παρ’ ότι το δημόσιο έχει ήδη δρομολογήσει την αποπληρωμή της δόσης των 298 εκατ. ευρώ αυτή την εβδομάδα (5/6), τα διαθέσιμα τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στα δημόσια ταμεία δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες.

Αρμόδιο στέλεχος της κυβέρνησης σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα μετά την 1η Ιουνίου, υποστήριξε στο Capital.gr ότι έχουν εξαντληθεί πλέον σχεδόν όλες εφεδρικές δυνατότητες χρηματοδότησης και αυτό αφορά και το τραπεζικό σύστημα.

Οι εκροές της περασμένης εβδομάδας υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές και έχουν καταστήσει άμεσα αναγκαία την εκ νέου προσφυγή σε αυξημένη χρηματοδότηση από τον ELA.

Για το θέμα αυτό άλλωστε η ΤτΕ κρατά τα τελευταία 24ωρα διαρκώς ενήμερη την ΕΚΤ και τις αρμόδιες διευθύνσεις εποπτείας του ευρωσυστήματος.

«Λίγο πολύ μπήκαμε στην τελευταία ίσως… διαβολοεβδομάδα», σχολίασε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας σημειώνοντας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνάντησης στο Βερολίνο, ότι «έχει φτάσει η ώρα των μεγάλων επιλογών τόσο για τους δανειστές μας όσο και για την κυβέρνηση. Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και για τις δύο πλευρές πλέον. Η εξάντληση του χρονικού περιθωρίου του Ιουνίου για την συμφωνία είναι εξαιρετικά αμφίβολη…».

Η πρόσκληση Lagarde – Draghi και ο ρόλος της Κομισιόν

Η ξαφνική πρόσκληση και παρουσία του ΔΝΤ (Lagarde) στη συνάντηση με Merkel, Hollande, Juncker και Draghi έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε γνώση του κ. J. Lew ο οποίος είχε διαρκή ενημέρωση για την πορεία της συζήτησης στο Βερολίνο και τη βασική της κατάληξη. Μέχρι στιγμής, η ενημέρωση για το περιεχόμενο και την κατάληξη της συνάντησης παραμένει περιορισμένη, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση οργανώθηκε με την προειλημμένη απόφαση να υπάρξει σε κάθε περίπτωση «σχέδιο πρότασης συμφωνίας» απέναντι στο οποίο «η Αθήνα να είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει την πρόθεση των δανειστών για οριστική λύση».

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση είχαν στη διάθεσή τους πλήρη φάκελο για το σημείο που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και τα όρια εξάντλησης των αντοχών της όσο αφορά στην διαθέσιμη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και τα δημόσια ταμεία.

Το σχέδιο πρότασης στις γενικές του γραμμές είχε ετοιμασθεί εδώ και δέκα τουλάχιστον ημέρες από την Κομισιόν και έχει συμπεριλάβει όλα τα σημεία «σύγκλισης» αλλά και τις προτεινόμενες εναλλακτικές για τη γεφύρωση των σημείων απόκλισης.

Πληροφορίες που δε επιβεβαιώνονται προς το παρόν από την Αθήνα αναφέρουν πως για το σχέδιο αυτό ήταν ήδη ενήμερος ο κ. Τσίπρας.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία που είχε διαρρεύσει πριν από μερικές ημέρες αλλά είχε για τις ανάγκες προστασίας της διαπραγμάτευσης διαψευσθεί από τους αξιωματούχους της Κομισιόν καθώς στο παρελθόν ανάλογες πρωτοβουλίες της Κομισιόν είχαν καταρρεύσει μετά από διαρροές.

Η ανάγκη για την παρέμβαση της Κομισιόν είχε προκύψει από τη διαφαινόμενη αδυναμία να υπάρξουν ολοκληρωμένες προτάσεις από την ελληνική πλευρά με βάση το σύστημα της κατά τομέα συζήτησης που βρισκόταν σε εξέλιξη, μετά την απαίτηση του ΔΝΤ να υπάρξει «ολοκληρωμένη (comprehensive) συμφωνία» η οποία θα συμπεριλαμβάνει και το ασφαλιστικό-εργασιακό.

Η παρέμβαση της Κομισιόν επιχειρεί να γεφυρώσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ με τις «δυνατότητες» της Ευρωζώνης να εμφανισθεί ως εγγυητής στο πρόγραμμα, αλλά με προϋποθέσεις από ελληνικής πλευράς που θα ενσωματώνουν τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες επιμένει τόσο η ΕΚΤ όσο και το Βερολίνο «για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους…».

Στο σχέδιο αυτό έχουν καταγραφεί οι αποκλίσεις από τη μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση αλλά έχουν παράλληλα ενταχθεί και οι εναλλακτικές προτάσεις της Κομισιόν στα σημεία αυτά.

Το σχέδιο που θα προέκυπτε από την συνάντηση – αυτή ήταν η απαίτηση του ΔΝΤ – θα πρέπει να διασφαλίζει από πλευράς Ευρωζώνης την ομαλή αποπληρωμή των περίπου 30 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το Ταμείο στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας και να διατηρεί την αυτονομία ελέγχου του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πληροφορίες, που δεν έχουν προς το παρόν διασταυρωθεί, αναφέρουν ότι το σχέδιο πρότασης της Κομισιόν εμπεριέχει «συγκριτικά στοιχεία» για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας για όλες τις πλευρές και τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα δημιουργηθούν σε μία τέτοια περίπτωση για την προσπάθεια εξομάλυνσης των ακραίων, όπως χαρακτηρίζονται από πλευράς Κομισιόν, συνεπειών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ   http://www.capital.gr/oikonomia/3024826/-simera-grafetai-to-keimeno-tis-sunantisis-ton-pente-sto-berolino

Advertisements

One thought on “«Σήμερα γράφεται το κείμενο της συνάντησης των πέντε στο Βερολίνο»

 1. Όλες οι εφεδρείες έχουν τελειώσει. Πολιτικές και οικονομικές έχουν εξαντληθεί. Τα χρήματα που υπάρχουν στα δημόσια ταμεία μετά βίας καλύπτουν δύο έως τρεις από τις τέσσερεις δόσεις προς το ΔΝΤ και σίγουρα δεν καλύπτουν την καταβολή των μισθών και των συντάξεων στα τέλη Ιουνίου.

  Οι καταθέσεις που σηκώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις τράπεζες ήταν τόσο μεγάλες, που δύσκολα θα καλυφθούν, διατηρώντας αλώβητο το capital buffer των 3 δις. ευρώ κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Στο σημείο αυτό, είναι έως και αδιανόητη η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, χάνοντας μέσα σε τέσσερεις μήνες διακυβέρνησης πάνω από 30 δις. ευρώ.

  Πολιτικά, η προσπάθεια να βρεθεί λύση «ευρωπαική», αλλά με την παρουσία του ΔΝΤ θεωρείται πλέον έως και αδύνατη.
  Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να «παίξει» άλλο με την εφαρμογή των κανονισμών του, καθώς ήδη έχει φορτωθεί την επιεική στάση του απέναντι στην Ελλάδα στο παρελθόν.

  Η Ευρωζώνη, είναι ο βασικός τελευταίος σύμμαχος της κυβέρνησης, καθώς δεν θέλει να ξεκινήσει το ξύλωμα της νομισματικής ένωσης, αλλά με αρκετούς νέους παράγοντες όπως για παράδειγμα την εχθρική στάση προς το ελληνικό θέμα από την νεά κυβέρνηση στην Φινλανδία.

  Η ΕΚΤ θεωρεί επίσης ότι έχει ξεπεράσει τα όρια του κανονισμού της και δύσκολα θα περάσει νέα ευνοική απόφαση για την Ελλάδα από το δ.σ. της. Ειδικά μετά τον «ανένδοτο» αγώνα για το κλείσιμο ακόμα και του ELA που έχει ξεκινήσει ο ισχυρός άντρας της Budesbank συνεπικουρούμενος από τους κεντρικούς τραπεζίτες των βαλτικών χωρών. Ο Έλληνα κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας είναι η τελευταία εφεδρεία που σταματάει τις υπονομευτικές κινήσεις κατά της χώρας στο δ.σ. της ΕΚΤ.

  Η ώρα έφτασε. Είναι ώρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει καλή και κακή συμφωνία. Υπάρχει συμφωνία ή μη συμφωνία…
  Φιλιππίδης Νίκος
  – See more at: http://marketnews.gr/article/183539/game_over_#sthash.zA2ReCMH.dpuf

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s