Τα € 10,9 δισ. που έχουν μπει στην άκρη θα αλλάξουν ρόλο και θα παρασχεθούν ως συμβατική βοήθεια

Υπόψη του Αλ. Τσίπρα αναμένεται να τεθεί η πρόταση των εταίρων που είναι επώδυνη. Στόχος άμεσα πολιτική συμφωνία και staff level agreement σε δύο εβδομάδες. Χρέος και πλεονάσματα παραμένουν αγκάθια για ΔΝΤ – ΕΕ. Εξετάζεται παράταση του προγράμματος ως το φθινόπωρο.

Οι ηγέτες των τριών θεσμών που παρέχουν πιστώσεις στην Ελλάδα γεφύρωσαν κατά τη συνάντηση στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας τις διαφορές τους ως προς το τι θα πρέπει η Αθήνα να επιτύχει, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα 7,2 δισ. ευρώ της βοήθειας που χρειάζεται άμεσα.

Οι ηγέτες ανέθεσαν στους τεχνοκράτες να διαμορφώσουν το τελικό κείμενοπου θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, ως βάση για μία πολιτική συμφωνία που ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Με βάση αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις στο Βερολίνο, υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν για το αν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για το πλεόνασμα που θα περιέχονται σε ένα νέο τελικό κείμενο.

Το ΔΝΤ έχει ακόμα αμφιβολίες και συνεχίζει να ζητάει διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -το οποίο πλέον βρίσκεται κατά το μεγαλύτερό του μέρος στην κατοχή των πιστωτών της Ε.Ε.-, εφόσον δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ευρωζώνης «υπήρξε συμφωνία τουλάχιστον σε επίπεδο κειμένων, οιαπόψεις όμως του ενός από του άλλου ίσως έχουν ακόμα απόσταση μεταξύ τους».

Ακόμα κι έτσι όμως, οι χθεσινές συνομιλίες υπήρξαν το σημαντικότερο σημείο καμπής εδώ και τρεις μήνες στη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση, με τους αξιωματούχους να ελπίζουν ότι ένα τελικό κείμενο που θα περιγράφει το τι αναμένεται να πράξει η Αθήνα θα έχει συμφωνηθεί μέχρι το πέρας της Τρίτης.

Οι αξιωματούχοι θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα πρέπει να παρουσιάσουν την πρότασή τους στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια προσωπικής συνάντησης ή μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως όμως και να ‘χει, ελπίζουν ότι μια καταρχήν πολιτική συμφωνία θα μπορέσει να επιτευχθεί προτού η Αθήνα χρειαστεί να αποπληρώσει την επόμενη δόση των €300 εκατ. στο ΔΝΤ την Παρασκευή.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ δάνεια €1,2 δισ. και οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει επιτευχθεί μία πλήρης συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement), η οποία θα περιέχει μια λεπτομερέστερη έκθεση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υιοθετήσει γρήγορα η Αθήνα.

Αρκετοί παράγοντες της ευρωζώνης πάντως εξακολουθούν να ανησυχούν, διότι πιστεύουν πως παρά τη συμφωνία μεταξύ των τριών θεσμών που επιτηρούν την Αθήνα -ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ- η Ελλάδα θα είναι πιθανόν ακόμα απρόθυμη να αποδεχτεί την κοινή τους θέση. Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το κείμενο θα συμπεριλαμβάνει μέτρα τα οποία η χώρα δεν έχει ακόμα αποδεχτεί, κι ότι οι διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της ευρωζώνης παραμένουν ακόμη μεγάλες.

Ανεξάρτητα από τις συνομιλίες του Βερολίνου, οι πιστωτές σκέφτονται ένα σχέδιο που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγάλει το καλοκαίρι, διότι ο χρόνος για να συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο στήριξης θα έχει εκπνεύσει όταν το τρέχον πρόγραμμα τελειώσει στο πέρας του μήνα που διανύουμε.

Ένα σχέδιο που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις και βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η επέκταση της υπάρχουσας στήριξης για τη διάρκεια του καλοκαιριού ακόμα και μετά από άμεση συμφωνία, έτσι ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει φθηνά έκτακτα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επιπροσθέτως, τα € 10,9 δισ. που έχουν μπει στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα αλλάξουν ρόλο και θα παρασχεθούν ως συμβατική βοήθεια, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει δύο μεγάλες ωριμάνσεις ομολόγων που επίκεινται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Και οι δύο πληρωμές αφορούν δάνεια της ΕΚΤ, η οποία έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα. Η πρώτη πληρωμή θα ανέρχεται στα €3,5 δισ. και η δεύτερη στα €3,2 δισ.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/ftcom/article-ft-gr/1338216/politikh-symfonia-entos-evdomadas-theloyn-oi.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s