Καμπανάκι ΟΟΣΑ για τον αντίκτυπο ελληνικού ατυχήματος: «Βρείτε τα ειδάλλως…»

Μία στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας ή έξοδος της χώρας απ’ την Ευρωζώνη θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία του έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών μελών του. Ο Οργανισμός υπογραμμίζει επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να επιλύσει το αδιέξοδο γύρω απ’ τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, που συνεχίζουν να επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη.

«Αποτυχία να επιτευχθεί μία ικανοποιητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και επίσημων πιστωτών θα εντείνει τις αντιλήψεις ότι επιστρέφει ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα», προειδοποιεί στην έκθεση ο ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό οι συνέπειες θα περιλαμβάνουν: «χρηματοοικονομικό κατακερματισμό στην Ευρωζώνη, απόσβεση της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας και επανεκκίνησης των αρνητικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ της πραγματικής οικονομίας, του τραπεζικού τομέα και των δημόσιων οικονομικών σε ευάλωτες χώρες».

Ωστόσο, σε περίπτωση που τελικά υπάρξει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της και αποφευχθεί ένα Grexit, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,4% φέτος και στο 2,1% το 2016, υψηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του 1,1% και του 1,7% αντίστοιχα για το 2015 και 2016.

Όπως επισημαίνει η μεγαλύτερη του αναμενομένου χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει συνοδευτεί από τη σημαντική υποτίμηση του ευρώ, το οποίο θα ενισχύσει τη θετική επίδραση της ζήτησης στην οικονομία, ενώ παράλληλα μειώνονται οι ρυθμοί δημοσιονομικής εξυγίανσης και οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν.

Προβλέψεις για την παγκόσμια Οικονομία

Την ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία και αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015 θα διαμορφωθεί στο 3,1%, από 3,6% προηγουμένως, για να αυξηθεί το 2016 στο 3,8%, όπως αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού.

Όπως αναφέρει η έκθεση παρατηρήθηκε απροσδόκητη αδυναμία το πρώτο τρίμηνο του 2015, η οποία όμως θα αντιμετωπιστεί χάρη στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την εκτεταμένη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τη μείωση των ρυθμών δημοσιονομικής εξυγίανσης στις μεγάλες οικονομίες.

Η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να είναι στο 2,0% το 2015 και στο 2,8% το 2016, με τον ΟΟΣΑ να αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του Νοεμβρίου του 2014, οι οποίες ανέμεναν ανάπτυξη 3,1% φέτος και 3,0% το 2016.

ΠΗΓΗ   http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/oikonomia/item/235194-kampanaki-oosa-gia-ton-antiktipo-ellinikou-atiximatos-%C2%ABbreite-ta-eidallos-%C2%BB

OECD Economic Outlook, Volume 2015 Issue 1 | OECD READ edition.

Advertisements

2 thoughts on “Καμπανάκι ΟΟΣΑ για τον αντίκτυπο ελληνικού ατυχήματος: «Βρείτε τα ειδάλλως…»

 1. Είμαι για λιγότερο από 24 ώρες στην Αθήνα και ήδη η ρητορική έχει αλλάξει περισσότερες φορές από ό,τι έχει συμβεί σε μια εβδομάδα. Όταν έφτασα στην Αθήνα καλά πληροφορημένες πηγές μου έλεγαν ότι η Ελλάδα θα καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ. Το απόγευμα κυβερνητικοί αξιωματοίχου έλεγαν ότι θα παρακρατήσουν την πληρωμή εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή ή τη Δευτέρα» γράφει.

  Αν και αναγνωρίζει ότι πολλές από αυτές τις θέσεις κινούνται στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής «η πραγματική αίσθηση που έχεις όταν φτάνεις στην ΑθΥήνα είναι αυτή του χάους».

  «Ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση, στα υψηλότερα αξιώματα, πολλοί υπουργοί απλά δεν γνωρίζουν τι κάνουν οι συνάδελφοί τους. Κανείς στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει ποιο είναι το σχέδιο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους – και όσο περισσότερο χρόνο περνάς εδώ (στμ. στην Αθήνα) τόσο περισσότερο αποκτάς την αίθηση ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο» γράφει ο Κόνγουεϊ.

  Μία τέτοια άστατη στάση στην οικονομική πολιτική μπορεί να φαίνεται γοητευτική, συνεχίζει ο Κόνγουεϊ, στην πράξη όμως, έχει αρχίσει να φθείρει τη ζωή στη χώρα.

  Όλες οι πολιτικές αποφάσεις, μικρές και μεγάλες, έχουν αναβληθεί με τη δικαιολογία ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους. «Αυτό θα μπορούσε να είναι μια χαρά σε ένα πολιτικό σύστημα με ισχυρή, αμερόληπτη, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, όπως η Μ. Βρετανία. Στην Ελλάδα, όπου οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες είναι στελεχωμένες πολιτικά και πολλές μη πολιτικές αποφάσεις ρουτίνας πρέπει να έχουν υπουργική έγκριση, αυτό είναι μία καταστροφή» συμπληρώνει.

  Και καταλήγει στο άρθρο του: Δεν είναι να απορεί κανείς που η Bundesbank προειδοποίησε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι «πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα». Ενας λόγος επιπλέον που όλοι τώρα είναι κάτι παραπάνω από ανυπόμονοι για μία συμφωνία. Δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο αυτή την αστάθεια, την παγωμένη κατάσταση και το χάος.
  Sky News Εντ Κόνγουεϊ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s