Πικετί: Υπάρχει εναλλακτική λύση για μια οικονομία της Αριστεράς

Για μια Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό και Συνθήκες ώστε να εξασφαλισθεί μια πιο δημοκρατική λειτουργία της κάνει λόγο ο γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί, μιλώντας στην εφημερίδα Libération. Υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα δημόσια χρέη των χωρών της ευρωζώνης «θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε ένα κοινό Ταμείο, ώστε να επιδιωχθεί η αναδιάρθρωση του συνόλου, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας».

«Ποιά είναι μια οικονομική πολιτική της Αριστεράς;» είναι ο τίτλος του δισέλιδου αφιερώματος της γαλλικής εφημερίδας, ερώτημα στο οποίο ο Πικετί απαντά πως «ναι, υπάρχει μια εναλλακτική λύση για μια οικονομία της αριστεράς, πρωτίστως, όμως, θα πρέπει να επιτευχθεί ένας νέος προσανατολισμός της Ευρώπης». «Η νέα δημοσιονομική Συνθήκη που επικυρώθηκε το 2012 από τον Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Ολάντ είναι λάθος και θα πρέπει να καταγγελθεί», τονίζει.

Όπως εξηγεί ο Τομά Πικετί, η συνθήκη αυτή μας έχει οδηγήσει σε επιλογές του 19ου αιώνα και είναι ένα τεράστιο ιστορικό λάθος. Σήμερα η Ευρώπη αφιερώνει ετησίως έναν μικροσκοπικό προϋπολογισμό των 2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα Erasmus και 200 δισ. ευρώ ετησίως για να ξαναπληρώνει στον εαυτό της τους τόκους από το χρέος, σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει να αντιστραφεί αυτή η απαράδεκτη στρατηγική. Θα πρέπει όλα τα δημόσια χρέη να μπουν σε ένα κοινό Ταμείο και να επιδιωχθεί η αναδιάρθρωση του συνόλου για την Ελλάδα, όπως και για τις άλλες χώρες», τονίζει.

«Θελήσαμε να μειώσουμε τα ελλείμματα πολύ γρήγορα και σκοτώσαμε την ανάπτυξη» υπογραμμίζει ο αναγνωρισμένος οικονομολόγος και εξηγεί: «Πριν από πέντε χρόνια η ανεργία στην Ευρώπη ήταν στο ίδιο ποσοστό με αυτό της Αμερικής. Σήμερα είναι διπλάσιο από ό,τι στην Αμερική, η οποία έδειξε δημοσιονομική ελαστικότητα βοηθώντας έτσι τη νέα εκκίνηση της οικονομίας. Με τα δικά μας λάθη μετατρέψαμε μια αμερικανική ιδιωτική κρίση (subprimes) σε ευρωπαϊκή κρίση δημοσίων χρεών».

Αναφερόμενος στους υπαίτιους της κατάστασης, ο Πικετί δηλώνει ότι «η Γαλλία και η Γερμανία υποφέρουν από ιστορική αμνησία, αφού και οι δύο χώρες είχαν το 1945 ένα δημόσιο χρέος που ξεπερνούσε το 200% του ΑΕΠ τους, που ουδέποτε αποπλήρωσαν, αλλά το έπνιξαν με πληθωρισμό και διαγραφές , πράγμα που τους επέτρεψε να επενδύσουν σε υποδομές για την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, «η Ευρώπη δημιουργήθηκε με την ιδέα ενός γενικευμένου ανταγωνισμού ανάμεσα στις χώρες, ανάμεσα στις περιφέρειες, ανάμεσα στα μετακινούμενα ή μη συγκροτήματα, χωρίς κοινωνικά ή φορολογικά αντισταθμίσματα. Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα τη διόγκωση των τάσεων για ανισότητες, ιδιαίτερα αυτών που συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση και την απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

«Είναι καιρός η Γαλλία και ιδιαίτερα η γαλλική Αριστερά να πει στη Γερμανία ότι εάν αρνείται τον κανόνα της δημοκρατίας μέσα στην ευρωζώνη, σε τι χρησιμεύει το να έχουμε κοινό νόμισμα; Δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα, χωρίς να έχουμε εμπιστοσύνη στη δημοκρατία που σήμερα είναι φυλακισμένη στον κορσέ των αυστηρών δημοσιονομικών κριτηρίων και του κανόνα της ομοφωνίας για τα φορολογικά», συνεχίζει.

«Η δύναμη των λαϊκών τάξεων πηγάζει στο να είναι πολλοί. Θα πρέπει επομένως να αλλάξουν οι θεσμοί ώστε να επιτραπεί στις λαϊκές πλειοψηφίες να πάρουν την εξουσία στην Ευρώπη», υπογραμμίζει.

Και συνεχίζει: «Θα πρέπει να σταματήσουμε να λειτουργούμε με αυτό το είδος του Γάλλο-Γερμανικού διοικητηρίου, όπου το Παρίσι έχει έναν περίεργο ρόλο. Έχουμε την εντύπωση ότι η Γαλλία δεν μπορεί να αποφασίσει για τίποτα, ενώ στην πραγματικότητα τίποτα δεν μπορεί να αποφασισθεί χωρίς τη Γαλλία». Σχολιάζοντας δε την οικονομική πολιτική του Γάλλου Προέδρου ο Πικετί δεν διστάζει να μιλήσει για «αυτοσχεδιασμούς».

Πηγή  http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/toma-piketi-yparxei-enallaktiki-lysi-gia-mia-oikonomia-tis-aristeras

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s