H Yellen τρομοκρατεί την Ασία

Του William Pesek

Από ό,τι φαίνεται η Janet Yellen δεν έχει και τόσο στο μυαλό της περιοχές όπως η Μπανγκόκ, η Τζακάρτα ή η Μανίλα –η πρόεδρος της Federal Reserve έχει αρκετά να την απασχολούν στην Ουάσιγκτον. Αλλά καθώς συνεχίζει να εξετάζει την άνοδο των επιτοκίων, τα ξέφρενα χρηματιστηριακά selloffs στην άλλη πλευρά του κόσμου, θα πρέπει να την κάνουν να διακόψει ένα λεπτό για να σκεφτεί.

Τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών βιώνουν το μεγαλύτερο πτωτικό σερί τους από το 1990: μετά τα υψηλά που πέτυχε στα τέλη Απριλίου, ο δείκτης MSCI της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει χάσει σχεδόν 9%. Αν Yellen αναρωτιέται αν ο αναπτυσσόμενος κόσμος είναι έτοιμος για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, η απάντηση από την Ασία ήταν ένα ηχηρό όχι.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης πιθανότατα να μην είχε προκαλέσει κανένα πρόβλημα. Αλλά, στο μεταξύ, επιβράδυνση της Κίνας «σκίασε» τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (παρά το γεγονός ότι ακόμη και τα δικά της χρηματιστήρια έχουν ανέβει στα ύψη). Τα Selloffs στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και αλλού αποτυπώνουν τις ανησυχίες γύρω από τους δύο μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πιο άμεση ανησυχία είναι η λαίλαπα συναλλαγών που έρχεται από την Κίνα. Τα μαζικά ράλι μετοχών σε Σαγκάη και Shenzhen καλύπτουν τις ολοένα περισσότερες οικονομικές ρωγμές της Κίνας, συμπεριλαμβανόμενων του αποπληθωρισμού και της υποτονικής καταναλωτικής δαπάνης. Παρότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για ρυθμό ανάπτυξης 7%, η διολίσθηση των τιμών των εμπορευμάτων καταδεικνύει ότι η κινεζική ανάπτυξη επιβραδύνει. Και η απόφαση της MSCI να μην συμπεριλάβει την Κίνα στους δείκτες της είναι μια υπενθύμιση ότι η Ασία έχει στηρίξει το μέλλον της σε μια οικονομία που δεν είναι ακόμα έτοιμη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Ασία ανησυχεί επίσης ότι τα προβλήματα της Κίνας θα επιδεινωθούν από την Fed. Όσοι πιστεύουν στον «εξαγνισμό» της νομισματικής πολιτικής θα μπουν στον πειρασμό να απορρίψουν το επιχείρημα -η Fed θα πρέπει να επικεντρωθεί στην διατήρηση μιας σταθερής και υγιούς αμερικανικής οικονομίας, επειδή αυτό θα είναι τελικά προς το καλύτερο συμφέρον όλων, από τη Σεούλ έως το Σάο Πάολο.

Αυτό που δεν λαμβάνει όμως υπόψιν αυτός ο τρόπος σκέψης, είναι οι παράπλευρες επιπτώσεις από την πολιτική της Fed. Την ώρα που το δολάριο ανεβαίνει, αντλεί χρήματα από τον αναπτυσσόμενο κόσμο -συχνά με βαίο τρόπο. Σκεφτείτε πώς το ισχυρό δολάριο βοήθησε να διογκωθούν η κρίση της Ασίας την περίοδο 1997-1998 και η κρίση της Λατινικής Αμερικής μια δεκαετία νωρίτερα.

Πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι ο κόσμος, έχει εθιστεί στα μηδενικά επιτόκια. Στο διάστημα των 10 ετών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και την κρίση της Wall Street το 2008, οι χώρες της Ασίας σταθεροποίησαν τα τραπεζικά τους συστήματα, διαφοροποιήσαν τις οικονομίες τους πέρα από τις εξαγωγές, ενθάρρυναν την επιχειρηματικότητα και την πάταξη της διαφθοράς. Οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής συγκέντρωσαν τρισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα και οι αγορές έγιναν πιο διαφανείς. Αλλά η επείγουσα ανάγκη εξαφανίστηκε καθώς τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στην Ουάσιγκτον, το Τόκιο, τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο έστειλαν κύματα ρευστότητα που ενίσχυσαν τη μετοχές, μείωσαν τις αποδόσεις των ομολόγων και έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη.

Η ποσοτική χαλάρωση αναμφισβήτητα ωφέλησε την Ασία περισσότερο από ό,τι τη Δύση. Οι αξιωματούχοι της περιοχής έχουν περάσει τα τελευταία πολλά χρόνια να υπογράφουν συμφωνίες ξένων άμεσων επενδύσεων –όπως καταμαρτυρούν οι νέοι, φανταχτεροί ουρανοξύστες, τα εμπορικά κέντρα και τα εργοστάσια-πρότυπα που χρηματοδοτούνται από ξένα κεφάλαια- και γιορτάζουν τις αμέτρητες αρχικές δημόσιες προσφορές στα χρηματιστήρια τους. Η ματαιοδοξία μεγάλωνε όσο συσσωρεύονταν μη παραγωγικές επενδύσεις, η ευνοιοκρατία άνθισε και τα πάντα, από τα χρηματοπιστωτικά συστήματα έως τα εκπαιδευτικά συστήματα μπήκαν σε δεύτερη μοίρα.

Οι ασιατικές αγορές ανησυχούν δικαιολογημένα για την προοπτική να τελειώσει το νομισματικό «καύσιμο» που κινούσε την ανάπτυξη αυτά τα τελευταία έξι ή επτά χρόνια. Η ανάκτηση της νομισματικής ομαλότητας μπορεί να είναι ένα σχεδόν ακατόρθωτο έργο από τη στιγμή που επενδυτές, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και πολιτικοί έχουν συνηθίσει το θαύμα του ελεύθερου και άφθονου χρήματος. Και αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές στα κράτη με μεγάλα φορτία χρέους. (Ναι, εννοούμε την Αμερική και την Ευρώπη.)

Οι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν επίσης δύσκολο να αποτραβηχτούν από τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές. Ξέρουν ότι με την πρώτη ένδειξη οικονομικού νέφους, οι πολιτικοί θα τους κατηγορήσουν αμέσως πως ενήργησαν πολύ βιαστικά. Η Fed βρίσκεται πλέον στο ίδιο σταυροδρόμι το οποίο συνάντησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας πριν από εννέα χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2006, η BOJ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια από το μηδέν –κατά 25 μονάδες βάσης και κατά άλλες 25 το Φεβρουάριο του 2007. Η ιαπωνική κυβέρνηση αποδοκίμασε την κίνηση καθώς ο αποπληθωρισμός εντεινόταν και έτσι η BOJ είχε επιστρέψει πίσω σε μηδενικά επίπεδα έως το 2009. Τα μαζικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε ο σημερινός διοικητής της BOJ Haruhiko Kuroda αφήνουν να εννοηθεί πως τα ιαπωνικά επιτόκια θα παραμείνουν στο μηδέν για πολλά χρόνια ακόμη.

Δικαιολογημένα, η Yellen δεν θέλει να παγιδευτεί στο δυσλειτουργικό κύκλο της Ιαπωνίας. Αλλά όταν είσαι επικεφαλής της Fed, είστε υπεύθυνος για κάτι περισσότερο από την οικονομία των ΗΠΑ. Και φαίνεται όλο και περισσότερο ότι ο υπόλοιπος κόσμος, και ιδίως η Νοτιοανατολική Ασία, δεν είναι έτοιμος για τα σχέδια που έχει η Yellen στα σκαριά.

ΠΗΓΗ   http://www.capital.gr/forum/thread/5133103?messageId=5133103

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s