Βέρνερ Φάιμαν: Να σταματήσει η καταστροφολογία και να δοθεί προοπτική στην Ελλάδα

Να σταματήσει η καταστροφολογία για την Ελλάδα, να τερματιστεί η ακραία πολιτική λιτότητας και να οικοδομηθεί μια μεσοπρόθεσμη προοπτική που θα ξαναδώσει ελπίδα στους ανθρώπους, ζητάει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βιέννη.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν φθάνει αύριο στην Αθήνα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα επισκεφθεί κοινωνικές εγκαταστάσεις για να σχηματίσει ίδια εικόνα της κατάστασης στη χώρα.

Ο κ. Φάιμαν είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει να σταματήσει πλέον αυτό που συμβαίνει τώρα, δηλαδή η συζήτηση ως προς την Ελλάδα να γίνεται ολοένα και συχνότερα για ενδεχόμενες καταστροφές, ενώ εκείνο που απαιτείται τώρα είναι μεσοπρόθεσμες λύσεις, για παράδειγμα ένα πενταετές σχέδιο, για το οποίο, όπως ο ίδιος πιστεύει, θα υπήρχε κατά βάση συνεννόηση, με το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή να είναι η οικοδόμηση μιας μεσοπρόθεσμης προοπτικής, που θα ξαναδώσει ελπίδα στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν η χειρότερη από όλες τις λύσεις, και για το λόγο αυτό ο ίδιος προειδοποιεί όλους όσοι «σπεκουλάρουν» με ένα Grexit, ότι αυτό είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει πως η ακραία πολιτική λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη της, και γι’ αυτό τον λόγο από την πλευρά του υποστηρίζει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία μέσα από την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την άποψή του, μια λογική λιτότητα είναι χρήσιμη, ωστόσο μια ακραία λιτότητα καταστρέφει την ανάπτυξη που είναι απαραίτητη, γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί η σωστή ώθηση με επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και στην οικονομία.

Όπως παρατηρεί ο Αυστριακός καγκελάριος, όταν ακούει ότι οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα έχουν μειωθεί από το 2010 σε ποσοστό 25% και ότι η θνησιμότητα των παιδιών έχει αυξηθεί από το 2008 κατά 40%, αυτά κάθε άλλο παρά τον καθησυχάζουν, ενώ από την άλλη πλευρά θεωρεί ως τελείως κατανοητή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή πορείας.

«Η Ελλάδα υπήρξε, τώρα, αφορμή να εξεταστεί λεπτομερέστερα η ακραία πολιτική λιτότητας και με την Ελλάδα έχουμε το παράδειγμα που προειδοποιεί για το τί συμβαίνει όταν κάποιος εφαρμόζει μόνον λιτότητα, δηλαδή, υπάρχουν πάντα περισσότεροι άνεργοι, το χρέος αυξάνεται, όπως επίσης και ο κίνδυνος φτωχοποίησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημαντικό θεωρεί ο Βέρνερ Φάιμαν να υπάρξουν περιθώρια σε όλα τα επίπεδα για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, καθώς, όπως διευκρινίζει, «χωρίς ανάπτυξη και απασχόληση δεν μπορούν να λυθούν μόνιμα ούτε το ζήτημα του χρέους, ούτε τα ανθρωπιστικά προβλήματα», ενώ, κατά την άποψή του ήταν σημαντικό να σταθεροποιηθούν οι τράπεζες και δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο να χρησιμοποιούνται χρήματα βοήθειας για αναδιάρθρωση χρεών.

Απαντώντας στο ερώτημα, εάν η Σοσιαλδημοκρατία και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον συνεχώς επεκτεινόμενο νεοφιλελευθερισμό, ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά και αναγκαία μέτρα, όπως η καθιέρωση ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, όπου η Αυστρία παίζει πρωταρχικό ρόλο, ωστόσο, όπως λέει, «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, και ως εκ τούτου απαιτούνται στο θέμα αυτό ακόμη περισσότερες προσπάθειες και περισσότερη αλληλεγγύη».

«Αν θέλουμε να διαμορφώσουμε μια Ευρώπη περισσότερο κοινωνική και περισσότερο αλληλέγγυα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον από κοινού, ενώ αν αρχίσουμε να θέτουμε τα μεμονωμένα συμφέροντα μπροστά από το συμφέρον του συνόλου, τότε η Ευρώπη δεν πρόκειται να λειτουργήσει», υπογραμμίζει.

Για την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο καγκελάριος της Αυστρίας αναφέρει ότι πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν εκείνος είχε επισκεφθεί τη Βιέννη (σ.σ. στις 9 Φεβρουαρίου, όταν ο Βέρνερ Φάιμαν, ως πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης, είχε προσκαλέσει τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό και είχε συνομιλίες μαζί του, μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Αλέξη Τσίπρα).

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αυστριακός καγκελάριος, η Αυστρία διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια καλές σχέσεις με την Ελλάδα, πολλοί Έλληνες έρχονται στην Αυστρία για να σπουδάσουν, και από την άλλη πλευρά πολλοί Αυστριακοί πηγαίνουν το καλοκαίρι για διακοπές στην Ελλάδα, «σε αυτή την πανέμορφη χώρα με τους φιλόξενους ανθρώπους, και αυτή η φιλία είναι κάτι το οποίο σίγουρα δεν θα αλλάξει και στο μέλλον».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ http://left.gr/news/verner-faiman-na-stamatisei-i-katastrofologia-kai-na-dothei-prooptiki-stin-ellada#sthash.V0E63ofq.dpuf

Advertisements

One thought on “Βέρνερ Φάιμαν: Να σταματήσει η καταστροφολογία και να δοθεί προοπτική στην Ελλάδα

 1. Βάσει του κυβερνητικού «προγραμματισμού», μετά το ναυάγιο του Σαββατοκύριακου θα πρέπει να αναμένεται αυτή την εβδομάδα αρχής γενομένης από σήμερα να πλήξει τις αγορές το ελληνικό «τσουνάμι».

  Η άνοδος στα spreads που έχει ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα από τα γερμανικά και η επεκτασή τους – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης – στα ομόλογα της περιφέρειας και στα χρηματιστήρια όλης της Ευρώπης, θα είναι ο μοχλός που θα ασκήσει πίεση στην άλλη πλευρά για να καλέσει την ελληνική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε η συμφωνία να κλείσει με τους ελληνικούς αυτή την φορά όρους.

  Ο εν λόγω κυβερνητικός σχεδιασμός, ενδεχομένως ως προς το πρώτο σκέλος, αυτός των αγορών, να επιβεβαιωθεί. Για το δεύτερο σκέλος αυτός της υποχώρησης της άλλης πλευράς κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Μπορεί να υποχωρήσουν μπορεί και όχι. Αντίθετα μπορεί και να εκνευριστούν περισσότερο και να μας βγάλουν εκτός «κάδρου» εξελίξεων πριν πάρουμε χαμπάρι τι γίνεται.

  Όλη η ελληνική τακτική, βασίζεται στην υπόθεση ότι κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει την Ελλάδα, η πιο σωστά μια χώρα μέλος, εκτός Ευρωζώνης, με τις εκτιμήσεις για τους λόγους που συμβαίνει αυτό να ποικίλουν ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας να πιστέψει. Κάποιοι θεωρούν ότι θα δημιουργούσε διαλυτικές τάσεις στο οικοδόμημα, κάποιοι άλλοι ότι θα εμπόδιζε την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των κρατών – μελών που ετοιμάζεται ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα μελλοντικές κρίσεις και άλλοι τέλος ότι οι ζημιές που θα προκαλούνταν στις οικονομίες του πυρήνα θα ήταν ανυπολόγιστες για τους φορολογούμενους τους.

  Όλες αυτές οι εκτιμήσεις που προφανώς είναι υποθετικές και θα μπορούσαν όλες να είναι πιθανές, παραγνωρίζουν κάτι αδιαμφισβήτητο: Η οποία ζημιά η οποία είναι βέβαιο ότι θα είναι μεγάλη για αυτούς, ακόμα και αν δεν ήθελαν ή δεν επιδίωκαν μια έξοδο της Ελλάδας, θα μπορούσαν να την αναλάβουν, απλά γιατί και αυτοί είναι πολιτικοί και έχουν να δώσουν λόγο στους φορολογουμένους τους και τα κοινοβούλια τους.

  Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει.

  Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πιέσουν προς μια λύση. Τα βραχυχρόνια προβλήματα είναι δύο: Αν θα αντιδράσουν σήμερα ψύχραιμα οι Έλληνες πολίτες και πως θα αντιδράσει την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας…
  Φιλιππίδης Νίκος
  – See more at: http://marketnews.gr/article/183939/h_ellhniki_taktiki_kai_h_ekt#sthash.v1uaU0pE.dpuf

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s