Στίγκλιτς: Τι πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει μια αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα

Τι πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει μια αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτς με άρθρο του στο Project Syndicate.

Σύμφωνα με τον Τζόσεφ Στίγκλιτς για την Ελλάδα δεν θα ήταν αρκετό να κηρύξει μια απλή χρεοκοπία. Ο οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η παντελής έλλειψη νομοθεσίας σχετικά με τη στάση πληρωμών θα εκτόξευε στα ύψη το κόστος της.

Ο Στίγκλιτς αναφέρεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 τονίζοντας ότι η συμφωνία ήταν δυσμενής καθώς δεν συνέβαλε στην ενίσχυση της οικονομίας.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι βαριές «τιμωρίες», ως επακόλουθο της αναδιάρθρωσης, έχoυν επιδράσει αρνητικά στις υπερχρεωμένες χώρες, οι οποίες αδυνατούν να επωφεληθούν από τη διαγραφή χρέους. Αυτό συμβαίνει λόγω της απουσίας ενός καθολικού κανονισμού για το χρέους που «αναβάλει την επανεκκίνηση των εγχώριων οικονομιών και οδηγεί εκ νέου στο χάος».

Αντίθετα, συνεχίζει, η υιοθέτηση μίας πτωχευτικής νομοθεσίας θα παράσχει το κατάλληλο έδαφος ώστε η αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους να συνιστά ευκαιρία για την ανάκαμψη της οικονομίας. Σημειώνει ακόμη ότι αυτός είναι ο λόγος που οι υπερχρεωμένες χώρες προτιμούν την αναδιάρθρωση του χρέους προς το εσωτερικό παρά του χρέους προς του εξωτερικό.

ΠΗΓΗ  http://tvxs.gr/node/177781?utm_content=bufferc1cfa&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s