Η τερατωδης συγκεντρωση πλουτου επιταχυνθηκε την τελευταια 5ετια

Του Barry Ritholtz

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε η «Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου» για το 2015 από τις Capgemini και RBC Wealth Management. Η προσοχή στρέφεται στα άτομα υψηλής καθαρής αξίας. Η έκθεση, που προέκυψε από έρευνα περισσότερων από 5.100 πλούσιων ιδιωτών σε 23 μεγάλες αγορές περιέχει εντυπωσιακά στοιχεία και στατιστικά.

Πιθανότατα να έχετε ακούσει ξανά μερικά από τα κύρια ευρήματα της έρευνας:

-Τεράστιος όγκος πλούτου συσσωρεύτηκε στη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών.

-Μεγάλο μέρος του πλούτου αυτού βρίσκεται στα χέρια του κορυφαίου 1%. Και μεγάλο μερίδιο είναι συγκεντρωμένο στο κορυφαίο 1% του 1%.

-Οι πολύ πλούσιοι έχουν δυσανάλογη επίδραση στην πολιτική, τις επενδύσεις και την οικονομία.

Μέχρι εδώ δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις. Ωστόσο, κάποια συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

-Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ατόμων με υψηλή καθαρή αξία ανέρχεται στους 14,65 εκατομμύρια, με συνολικό πλούτο 56,4 τρισ. δολαρίων.

-Ο πληθυσμός των ατόμων με υψηλή καθαρή αξία ανέρχεται φτάνει τους 4,68 εκατομμύρια, με συνολικό πλούτο 16,23 τρισ. δολάρια.

ασ

Ιδού μερικά ακόμη στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον:

Η Ασία ανεβαίνει: Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ξεπέρασε τη Βόρειο Αμερική για να γίνει η περιοχή με το μεγαλύτερο πληθυσμό πλουσίων, φτάνοντας τους 4,69 εκατομμύρια. Ενώ οι δύο περιοχές έχουν ανταλλάξει και στο παρελθόν τα σκήπτρα, η έκθεση σημειώνει πως η ανάπτυξη του πλούτου στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αποτελεί περισσότερο μια πιο διαρθρωτική μετάβαση σήμερα από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να διατηρήσει την ηγετική της θέση έναντι των ΗΠΑ από πλευράς αριθμού πλούσιων ιδιωτών. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι πιθανό να ξεπεράσει τη Βόρειο Αμερική και στη συνολική αξία του πλούτου έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ο πλούτος των ατόμων με υψηλή καθαρή αξία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκε με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό (6,7%) από ό,τι στη Βόρειο Αμερική (7,2%) το 2014. Ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Αυτές οι δύο περιοχές ήταν οι μόνες όπου η αύξηση της καθαρής αξίας των πλουσιότερων ξεπέρασε το μέσο ετήσιο μέσο όρο αύξησης της πενταετίας 2009-2014.

Ενδιαφέρον είναι επίσης πως η Ινδία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά πλουσίων το 2014, καταγράφοντας άνοδο 26% και ανεβαίνοντα πέντε θέσεις στο νούμερο 11 της παγόσμιας κατάταξης.
Βαθύπλουτοι: Το κορυφαίο 1% του πλουσιότερου 1% κατέχει το 35% του συνολικού παγκόσμιου πλούτου.

Ο πλούτος παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση φέτος. Δύο χώρες από μόνες τους, οι ΗΠΑ και η Κίνα, ευθύνονται για περισσότερο από το ήμισυ της αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού των πλουσίων. Οι 10 αγορές που ακολουθούν κατέγραψαν μικρότερη αύξηση από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο αναφορικά με τον παγκόσμιο πλούτο είναι η πρόβλεψη: ο πλούτος που διακρατούν οι πλουσιότεροι άνθρωποι θα αυξάνεται 7,7% ετησίως, φτάνοντας τα 70 τρισ. δολάρια έως το 2017.

ψχψχ

Επενδύσεις: Ίσως η πιο σημαντική είδηση είναι ότι οι πλούσιοι έχουν επενδύσει τώρα περισσότερα κεφάλαια σε μετοχές από ό,τι σε άλλη τάξη παγίων. Η έκθεση δείχνει ότι «οι τοποθετήσεις σε μετοχές κυριάρχησαν με μικρή διαφορά σε σχέση με τις τοποθετήσεις σε μετρητά» στα χαρτοφυλάκια των πλουσίων. Οι εύποροι Ιάπωνες και Λατινοαμερικάνοι είναι αυτοί που αύξησαν περισσότερο την έκθεσή τους σε μετοχές. Σημειώσατε ότι η εκτίμηση βασίζεται σε δημοσκόπηση και όχι σε πραγματικά στοιχεία χαρτοφυλακίων.

Είναι ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς ότι παρά το ισχυρό ράλι των μετοχών -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ από το 2009 και στην Κίνα από το 2014 – τα μετρητά παρέμεναν η βασική επένδυση ένα χρόνο πριν.

ΠΗΓΗ  http://www.capital.gr/bloomberg-view/3035722/poso-plousioi-einai-oi-plousioi

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: