GUARDIAN: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΠΟΥ ΝΟΣΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Του ADITYA CHAKRABORTTY

Το πρόβλημα είναι το οικοδόμημα του ευρώόχι η Ελλάδα, αναφέρει ανάλυση στοGuardian. Το ευρώ έχει πλήρως αποτύχει και η Γερμανία έχει γίνει και αυτή θύμα αυτής της αποτυχίας, σημειώνει. Το «όλο σόου» σταEurogroup είναι μια «σκέτη υποκρισία».

«Το ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ολόκληρη την επικράτεια της νομισματικής ένωσης. Το κοινό νόμισμα έχει οδηγήσει σε μείωση των μισθών σε ολόκληρη την ήπειρο και έχει χτυπήσει τους εργαζόμενους στην κορυφαία οικονομία της Ευρώπης σκληρότερα από οπουδήποτε».

O οικονομικός συντάκτης του Guardian προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να προβεί σε μια (ακροδεξιά) ανάλυση τύπου Φάρατζ, αλλά όπως υποστηρίζει «η κρίση μου είναι πολύ πιο απλή: το σχέδιο του ευρώδεν απέτυχε απλώς να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις των δημιουργών του, αλλά έκανε το ακριβώς αντίθετο, διαβρώνοντας το βιοτικό επίπεδο των απλών Ευρωπαίων. Και αυτό είναι αλήθεια ακόμη και για εκείνους που ζουν στη «Νούμερο 1″ οικονομία της ηπείρου, τη Γερμανία».

«Η νομισματική ένωση αντί να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο σε όλη την Ευρώπη, το έσπρωξε προς τα κάτω για όλους. Αντί να βαθύνει τη δημοκρατία, την υποτίμησε. Όσο για την “πραγματική ευρωπαϊκή κουλτούρα” (η οποία υποτίθεται θα ενοποιούταν όταν θα βάθαινε  την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση), όταν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι κατηγορούν τους Έλληνες υπουργούς για “ψύχωση”, τότε η μυθική ένωση των εθνών είναι πολύ μακριά», σημειώνει ο Aditya Chakrabortty.

Όσο για την ελληνική υπόθεση, την χαρακτηρίζει ως «ελληνικό φιάσκο» που κάθε συζήτηση για αυτό «βασίζεται σε ένα έργο ηθικής», το οποίο θα μπορούσε να έχει τον τίτλο: «Η Άτακτη Ελλάδα ενάντια στην Ευρώπη των Ευγενών» και θέμα της θα ήταν πως «η ταραγμένη Ελλάδα δεν ανήκε ποτέ στο ευρώ και με το που μπήκε, έβαλε την Ευρώπη σε τεράστια προβλήματα, και τώρα πρέπει αυτή να βρει τη λύση τους», επισημαίνει.

«Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα σε όλη αυτή την ιστορία, όπως σε κάθε λαϊκό ηθικοπλαστικό μύθο: Καταστρέφει την επαφή με την πραγματικότητα. Η Αθήνα είναι απλώς το χειρότερο ξέσπασμα μιας πολύ μεγαλύτερης νόσου στο πλαίσιο της λειτουργίας του ευρώ. Επειδή το κοινό νόμισμα δεν λειτουργεί για τους απλούς Ευρωπαίους, από την κοιλάδα του Ρουρ μέχρι τη Ρώμη» υποστηρίζει ο αναλυτής της βρετανικής εφημερίδας.

«Και αυτό είναι αλήθεια ακόμη και για εκείνους που ζουν στη νούμερο 1 οικονομία της ηπείρου, τη Γερμανία. Από το 1999 οπότε και υιοθετήθηκε το κοινό νόμισμα έως και το 2013, χρονιά που η Ευρωζώνη βίωνε δραματικά την οικονομική κρίση. Αυτό που μας βρήκε στο διάστημα των 14 ετών είναι ότι οι Γερμανοί εργαζόμενοι είδαν ελάχιστα να αυξάνονται οι μισθοί τους. Στη σύντομη ζωή του ευρώ, οι Γερμανοί τα πήγαν χειρότερα από ό,τι οι Γάλλοι, οι Αυστριακοί, οι Ιταλοί και πολλοί άλλοι στη Νότια Ευρώπη […] Παρά το γεγονός ότι εκεί ο κόσμος εργάζεται και κάνει τη χώρα να ευημερεί όλο και περισσότερα είδαν ελάχιστα να ανταμείβονται οι προσπάθειές τους. Και αυτό είναι το μοντέλο της ηπείρου […] Αυτό που έκανε το ευρώ είναι να κάνει τα προβλήματα των χαμηλών μισθών στη Γερμανία να καταστρέψουν ολόκληρη την ήπειρο. Εργαζόμενοι στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την υπόλοιπη ευρωζώνη τώρα υφίστανται μειώσεις από το επικό πάγωμα μισθών που κάνει η γιγαντιαία χώρα».

«Όποια κι αν ήταν τα ιδανικά της θεμελίωσης της ευρωζώνης, δεν ταιριάζουν με τη ζοφερή πραγματικότητα του 2015. Αυτή είναι η επανάσταση της Θάτσερ ή του Ρίγκαν στην οποία παραδόθηκε ολόκληρη η ήπειρος. Και όπως τότε, έτσι και τώρα, συνοδεύεται από την ιδέα πως δεν υπάρχει εναλλακτική για να προχωρήσει μια οικονομία ή για το ποια κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει ένας λαός», σημειώνει.

«Τα διπλωματικά χτυπήματα ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ανέβηκε στην εξουσία φέτος, μπορούν να ιδωθούν μόνο σαν την προσπάθεια της Ευρώπης να δώσει ένα μάθημα προς τους Ισπανούς ψηφοφόρους για παράδειγμα, οι οποίοι μπορεί να φλερτάρουν με την ιδέα να στηρίξουν το αδελφό κίνημα των Ποδέμος. Το να πάτε πολύ αριστερά, λέει το μήνυμα, θα έχετε την ίδια “θεραπεία”», υπογραμμίζει.

«Το ευρωπαϊκό πρότζεκτ των Ευγενών κατρακυλά σε μια βαθειά ζοφερή πορεία. Αυτό δεν γίνεται για να δημιουργήσουμε πιο βαθιά δημοκρατία, αλλά για πιο βαθιές αγορές, και αυτά τα δύο είναι ολοένα και πιο ασύμβατα μεταξύ τους», καταλήγει.

«Απόδειξη αυτού ήταν η έλλειψη σεβασμού της Άνγκελα Μέρκελ προς το ελληνικό εκλογικό σώμαόταν προεκλογικά καλούσε τους Έλληνες να μην εκλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή όταν ανάγκασε τον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό, τον Σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Θαπατέρο να σκίσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις».

* Πηγή: http://www.theguardian.com  (κλικ εδώ για να διαβάσετε το άρθρο στα αγγλικά)

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s