Χωρίς ενιαία πρόταση δανειστών το Eurogroup

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-θεσμών χωρίς να υπάρξει οριστικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται ένα έγγραφο που θα καταγράφει τις θέσεις όλων των πλευρών. Το ελληνικό πρόβλημα αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Ενδεχόμενο νέας σύγκλισης Eurogroup.

Oι πιστωτές της Ελλάδας δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια ενιαία πρόταση για την Ελλάδα και θα προωθήσουν στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup –που αναμένεται να συνεδριάσει σε λίγη ώρα. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες καταρτίζεται ένα έγγραφο σκοπιμότητας «feasibility document» που θα περιλαμβάνει όλα τα διάφορα σενάρια για την Ελλάδα», δήλωσε στο MNI ευρωπαϊκή πηγή.

Δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε πως η συνάντηση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και των επικεφαλής των τριών θεσμών δεν απέφερε ενιαίο αποτέλεσμα, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ παραμένουν στο τραπέζι και η ελληνική πλευρά τις απορρίπτει.

«Υπήρξε κάποια κίνηση προς τις ελληνικές θέσεις, όμως η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται πως αυτό δεν αρκεί σε σύγκριση με τις περαιτέρω υποχωρήσεις που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε η πηγή.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως «το Eurogroup θα πρέπει να εμπλακεί στη διαδικασία και να συζητήσει τα διάφορα σενάρια αντί να περιμένει ένα τελικό έγγραφο».

«Δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση ‘ή αυτό ή τίποτα’, όπως ανέφεραν μέσα ενημέρωσης», διευκρίνισε η πηγή, προσθέτοντας πως η ελληνική κατάσταση αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου της Συνόδου Κορυφής απόψε.

Κυριάρχησε το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το πρακτορείο MNI στις χθεσινές συνομιλίες ο ρόλος του ΔΝΤ ήταν κυρίαρχος. Τα κείμενα που παρουσιάστηκαν στην ελληνική πλευρά βασίστηκαν στην τελευταία αναθεωρημένη πρόταση, την οποία, συγκριτικά με αυτήν της Δευτέρας, άλλαξε σχεδόν ολοκληρωτικά το ΔΝΤ», ανέφερε μία πηγή.

«Η ελληνική πλευρά άκουσε, μετά έφυγε από το χώρο για να επεξεργαστεί τα κείμενα με την ομάδα της και όταν γύρισε στο τραπέζι τα απέρριψε ως άδικα και ασύμβατα με την αρχική πρόταση, η οποία θεωρήθηκε από την Ε.Ε. ως μία καλή αφετηρία για τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Μία άλλη πηγή που γνωρίζει τα θέματα των διαπραγματεύσεων είπε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά παρέμεινε ως επί το πλείστο σιωπηλή κατά τη διάρκεια της συνάντησης κι ότι «ενώ ο Γιούνκερ μπορεί να είχε μιλήσει αρκετά εκ μέρους της ελληνικής πλευράς υποστηρίζοντας την άποψή της, η Κομισιόν στην πράξη δε ζήτησε από το ΔΝΤ να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις του».

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1343767/horis-eniaia-protash-daneiston-to-eurogroup.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s