Νέα συνάντηση κορυφής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

(Upd 11.46) Νέα συνάντηση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα, Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Οι τρεις τους συζήτησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες.

Πάντως φαίνεται ότι υπάρχει μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Είναι χαρακτηριστικό πως η Πρόεδρος της Λιθουανίας που πρόσφατα πραγματοποίησε ευθεία επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξη λέγοντας ότι «είναι πιθανή μία συμφωνία. Περιμένουμε το Eurogroup». Ερωτηθείσα δε για ένα Plan B δήλωσε πως «κάτι τέτοιο δεν είναι καλό να συζητείται αυτή τη στιγμή. Δεν είναι καλό ούτε για τους Έλληνες ούτε για την ίδια την Ευρωζώνη».

Στην κυβέρνηση προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν και να ερμηνεύσουν τη στάση των δανειστών, μετά από τις δραματικές διαβουλεύσεις του προηγούμενου διημέρου σε επίπεδο κορυφής με τους Θεσμούς.

Η επιμονή του ΔΝΤ στην πιο «σκληρή» εκδοχή μίας συμφωνίας, η αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε μία καθαρή απόφαση, αλλά και το βαρύ κλίμα που δημιούργησε ο Σόιμπλε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς και η πίεση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, έχουν θορυβήσει την ελληνική πλευρά για τους πραγματικούς σχεδιασμούς μίας μερίδας των δανειστών.

«Διατηρούμε την αισιοδοξία μας και ελπίζουμε να πρυτανεύσει η αίσθηση ευθύνης, έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά ταυτόχρονα επισήμαιναν ότι το «θέμα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση για μία βιώσιμη λύση». Υπογράμμιζαν δε ότι υπήρξαν κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς, πολλά πισωγυρίσματα των δανειστών, ιδίως στην περιπτώσεις που η κυβέρνηση παρουσίαζε ισοδύναμα μέτρα τα οποία απέρριπταν μάλλον με μονότονη ευκολία οι απέναντι και κυρίως το ΔΝΤ.

Εκτιμούσαν δε ότι παρότι «δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές και ότι οι διαφωνίες έχουν μειωθεί πολύ», την ίδια ώρα «κάποιοι δείχνουν να μην θέλουν συμφωνία».

Εκτίμηση υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών είναι ότι πραγματικός στόχος ορισμένων κύκλων στους δανειστές είναι η πολιτική ταπείνωση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνηση και υπό αυτή την έννοια ήταν αρκετά «κουμπωμένοι» για τις περαιτέρω διεργασίες και τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.

Μάλιστα επισήμαιναν με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν το Eurogroup της Πέμπτης από τη μια μεριά να καλεί την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί το νέο, «σκληρό» κείμενο των Θεσμών και από την άλλη να… υπόσχεται ότι θα εξετάσει και τις ελληνικές προτάσεις.

Η σημερινή μέρα θα είναι κρίσιμη: τα τεχνικά κλιμάκια θα κάνουν διαβουλεύσεις και η ελληνική πλευρά αναμένει το Σάββατο νέο κείμενο από τους θεσμούς, ευελπιστώντας ότι θα έχει πραγματικά ενσωματώσει τις ελληνικές προτάσεις, όπως τις παρουσίασε η αντιπροσωπεία το πρωί της Πέμπτης.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το Σάββατο τη «σκυτάλη» θα πάρει το Eurogroup, που θα έχει μάλλον την πιο κρίσιμη συνεδρίαση. Εάν υπάρξει συμφωνία, που θα περιλαμβάνει όμως ρύθμιση για το χρέος και την ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει στη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου, έχοντας τη βεβαιότητα ότι θα εγκριθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

ΠΗΓΗ   http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/item/238526-se-theseis-%E2%80%9Cmaxis%E2%80%9D-i-kibernisi-gia-to-airiano-eurogroup

Νέο ραντεβού των τριών σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Η συνάντηση γίνεται στη σκια του σκλήρού διαλόγου του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντ. Τουσκ και μια ημέρα πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup.

Νέα συνάντηση κορυφής διεξάγεται σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Ο πρωθυπουργός έχει ραντεβού στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με Μέρκελ και Ολαντ σε μια κρίσιμη στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό θέμα συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες της ελληνικής πλευράς υπήρξε ένας εξαιρετικά σκληρός διάλογος ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στον πρωθυπουργό.

«The game is over» είπε ο κ. Τουσκ προς τον Αλ. Τσίπρα για να δεχτεί την απάντηση: «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, τρία εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι. Μην υποτιμάτε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε στον κ. Τούσκ ότι η κυβέρνηση κατέθεσε προτάσεις και πρόσθεσε: «Οι θέσεις των θεσμών δυστυχώς αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ και δεν διαφέρουν από το προηγούμενο (σ.σ. μνημονιακό) πρόγραμμα».

«Είμαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ενοποίηση ταμείων», πρόσθεσε, επικαλούμενος τη δέσμευση της κυβέρνησης για ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού τον Οκτώβριο.

Για να καταλήξει: «Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».

Τσίπρας: Η χώρα χρειάζεται μια βιώσιμη λύση

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτάσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, στην παρέμβασή του κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στόχος ήταν να ενημερώσει τους περισσότερους ηγέτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν για τη σύγκλιση των απόψεων, την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απαντούσαν στην ουσία, στις απαιτήσεις-προτάσεις των θεσμών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτές τις προτάσεις, ανέφερε, υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης κατά τη Σύνοδο στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου υπήρξε ευελιξία μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και των επιλογών των κυβερνήσεων. Τόνισε στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μια νέα κυβέρνηση, με διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά επειδή θέλει να απαντήσει με ισοδύναμα, προτείνει τα δικά της μέτρα, ώστε να καλύπτονται ποσοτικά τα μέτρα που προτείνονται από την πλευρά των θεσμών.

Επιπλέον, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, μετέφερε στους δημοσιογράφους πως κατά τη συζήτηση για την ΟΝΕ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε τη σύνδεση με το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι υπάρχει ένα δημοκρατικό κενό ανάμεσα σε αυτό που επιβάλλουν οι κανόνες της ευρωζώνης και αυτό που θέλουν οι λαοί της Ευρώπης. Η Ελλάδα, είπε, είναι μία περίπτωση που η αντίθεση αυτή είναι ξεκάθαρη, και ενώ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμεί να κινηθεί εντός κανόνων, ζητά ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η λαϊκή έκφραση.

Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ατζέντα για ανάπτυξη, επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ είπε πως η ελληνική πρόταση περιελάμβανε και διαρθρωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα. Πέραν αυτών των συγκεκριμένων προτάσεων που συμπεριλαμβάνονταν στην ελληνική πρόταση, είπε ο πρωθυπουργός ότι χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο και αναλογιστική μελέτη για να προχωρήσουμε το φθινόπωρο σε βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Εξάλλου, επεσήμανε στους εταίρους πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις καλές προθέσεις που υπάρχουν σε μερίδα των πιστωτών και των θεσμών, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία, καθώς κάποιοι με την ακραία στάση τους και τις απαιτήσεις τους δυναμιτίζουν το κλίμα.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1343988/synanthsh-tsipra-me-merkel-olant.html

tssp2tssp (1)ImageHandler (19)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s