ΗΠΑ: Ασύμμετροι για την Ελλάδα οι κανόνες της ΕΕ.

«Η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πόσο περισσότερη δημοσιονομική εξυγίανση χρειάζεται;» αναρωτιέται η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Καρολίν Ατκινσον. Ασύμμμετροι οι κανόνες της ΕΕ. Πρέπει να παρουσιάσει αξιόπιστο πρόγραμμα η Αθήνα.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρώπη υπογραμμίζουν πόσο απαραίτητο είναι η Γερμανία να δαπανήσει και να επενδύσει περισσότερο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τόνισε σήμερα ανώτερη σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για θέματα διεθνούς οικονομίας μιλώντας σε μια δημόσια εκδήλωση στο Λονδίνο.
Η Κάρολιν Άτκινσον, βοηθός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας με εξειδίκευση στα διεθνή οικονομικά θέματα, σημείωσε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμβιβαστούν περαιτέρω ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Μιλώντας στο ινστιτούτο Chatham House, η Άτκινσον υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό η νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.
Η ίδια δήλωσε πως οι αρχές της ευρωζώνης είχαν μετατοπίσει το μεγαλύτερο βάρος των μεταρρυθμίσεων στα πιο αδύναμα κράτη οικονομικά και ότι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κρίση του ευρώ. «Οι κανόνες που έχουν επιβληθεί είναι ασύμμετροι. Θα πρέπει να γίνουν πιο δίκαιοι από κοινωνική άποψη», τόνισε.

«Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψιν ότι στην Ελλάδα έχει υπάρξει μία μεγάλη μείωση των εισοδημάτων και της παραγωγής, καθώς και μεγάλη αύξηση της ανεργίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Άτκινσον. «Η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πόσο περισσότερη δημοσιονομική εξυγίανση χρειάζεται,» αναρωτήθηκε.

«Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της Ευρώπης να βρεθεί μία λύση και να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», τόνισε η Καρολίν Άτκινσον.

Η Κάρολιν Άτκινσον χαρακτήρισε την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας “χλιαρή” κι επισήμανε ότι είναι βραδεία σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατον να μειώσει την ανεργία —που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα—, καθώς και το γεγονός ότι οι διάφορες ευρωπαϊκές οικονομίες καταγράφουν ανισομερείς επιδόσεις.
“Βεβαίως αυτό που πιστεύω, αυτό που πιστεύουμε, είναι ότι οι μεγαλύτερες δαπάνες για επενδύσεις… και ίσως η τόνωση της κατανάλωσης σε έναν βαθμό, θα βοηθούσαν (…) να μειωθούν οι μεγάλες ανισορροπίες στις εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας της ίδιας, ενώ θα βοηθούσαν επίσης να τονωθεί η ζήτηση και αλλού”, ανέφερε η Άτκινσον.
Η Γερμανία δέχεται συχνά το τελευταίο διάστημα πιέσεις από πολλές πλευρές διεθνώς να ξοδέψει ένα μέρος του δημοσιονομικού της πλεονάσματος για να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα ωστόσο το Βερολίνο απορρίπτει όλες τις προτροπές γι’ αυτό.
“Η εξαγωγική ατμομηχανή της Γερμανίας είναι πολύ εντυπωσιακή και πρέπει να συνεχίσει” την πορεία της, αλλά “είναι επίσης σημαντικό να κοιτάμε και την άλλη πλευρά”, πρόσθεσε η Άτκινσον.
Αναφερόμενη στις πολιτικές λιτότητας στην ΕΕ, η Κάρολιν Άτκινσον έκρινε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της ζήτησης.
Οι κυβερνήσεις και οι φορολογικές αρχές “δικαίως ανησυχούν για το μεγεθυνόμενο βάρος του χρέους και τον περιορισμό των ελλειμμάτων ώστε να μειωθεί” το χρέος κάθε χώρας, εξήγησε η Αμερικανίδα αξιωματούχος. “Αλλά η τροχοπέδη στην ανάπτυξη που αποτελεί η άσκηση περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής έχει κυρίαρχο ρόλο, που εν μέρει αντιτίθεται στις προσπάθειες της νομισματικής πολιτικής… να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι διαμορφωτές πολιτικής (στην ΕΕ) να εργαστούν από κοινού για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος της ανάπτυξης”, επέμεινε η Κάρολιν Άτκινσον.
ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1303995/hpa-assymetroi-gia-thn-ellada-oi-kanones-ths-ee.html
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s