Ο Ντράγκι,το Swap της Goldman Sachs και η «μαχη» των φορολογικων παραδεισων…

Η επίθεση του αμερικανικού σώματος οικονομικού εγκλήματος στο «πριγκιπάτο της φοροδιαφυγής» της Καταλονίας, είχε σαν αποτέλεσμα να βρεθούν τραπεζίτες στη φυλακή, παράλληλα με τις μαζικές εκροές καταθέσεων – ανησυχεί το Μονακό

Εισαγωγικά, η πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ ήταν προβληματική, όσον αφορά το θέμα της Ελλάδας και του προγράμματος έκτακτης ρευστότητας των τραπεζών (ELA) – με το διοικητή της να δέχεται την επίθεση πολλών μελών του ΔΣ της,σύμφωνα με τα οποία η περαιτέρω χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι παράνομη, οπότε θα πρέπει να σταματήσει.

Ο διοικητής αντιστάθηκε με επιτυχία, τασσόμενος υπέρ της Ελλάδας – ενώ υπήρξαν διαρροές, με βάση τις οποίες η ανησυχία του οφείλεται στο ρόλο που διαδραμάτισε ως υπεύθυνος τότε (1998) της Goldman Sachs, στην τεχνητή μείωση του ελλείμματος της χώρας μας, με τη βοήθεια ενός συμβολαίου ανταλλαγής (Swap).

Το συμβόλαιο αυτό ήταν της τάξης των 2,8 δις € και η αμοιβή της τράπεζας 600 εκ. € – ενώ έληγε μία δόση του ύψους 1,6 δις € συν τόκους την προηγούμενη Παρασκευή, την οποία μάλλον δεν θα είχε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει η Ελλάδα, εάν δεν χρηματοδοτούταν οι τράπεζες της από την ΕΚΤ (δεν είναι γνωστό εάν πληρώθηκε, αφού θα μπορούσε να γίνει μία επόμενη ανταλλαγή – με υψηλό κόστος φυσικά).

Στο θέμα μας τώρα, η Ανδόρα είναι ένα μικρό πριγκιπάτο στους πρόποδες των Πυρηναίων, μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας, το οποίο απολαμβάνει τα οφέλη της ΕΕ, χωρίς τους περιορισμούς της, αφού δεν είναι μέλος της. Το ΑΕΠ της το 2013 ήταν της τάξης των 2,447 δις € (για σύγκριση, το ΑΕΠ του άλλου «πριγκιπάτου της φοροδιαφυγής» στη Γαλλία, του Μονακό, είναι περί τα 6 δις €), ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της 34.975 € (171.465 $ του Μονακό!).

Η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στις υπηρεσίες και στον τουρισμό (80% του ΑΕΠ), ενώ διαθέτει περίπου 250 ξενοδοχεία, καθώς επίσης πάρα πολλά γυμναστήρια και κέντρα διασκέδασης. Οι χαμηλοί φόροι καθιστούν την Ανδόρα ελκυστική για την αγορά προϊόντων πολυτελείας, ενώ οι έμμεσοι φόροι είναι μόλις 4,5% – με δεύτερο βασικότερο τομέα της το χρηματοπιστωτικό κλάδο (21% του ΑΕΠ).

Σήμερα το πριγκιπάτο υποφέρει λόγω της οικονομικής κρίσης της Ευρώπης, με τον τουρισμό του να υποχωρεί σημαντικά –αφού το 2014 το επισκέφθηκαν 7,1 εκ. τουρίστες, έναντι 7,6 εκ. το 2013. Το επίσημο νόμισμα του είναι το ευρώ, έχει 76.949 κατοίκους (37.831 το Μονακό), ο μέσος μισθός είναι 962 € το μήνα (5,55 € την ώρα), ενώ οι πολίτες του απασχολούνται κατά 50% στις υπηρεσίες.

Σαν να μην έφθανε αυτό, τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεσπάσει μία τραπεζική κρίση, η οποία έχει φέρει την Ανδόρα στο χείλος του γκρεμού – με αρκετούς τραπεζίτες να έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ οι καταθέσεις μειώνονται γεωμετρικά και η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τις Η.Π.Α. ότι, δεν είναι παράδεισος της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, στις 10 Μαρτίου το σώμα οικονομικού εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών (FinCEN), κατηγόρησε την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας (Banca d’ Privada Andorra – BPA), ως υπεύθυνη για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία, η τράπεζα έχει διαφθαρμένα στελέχη υψηλού επιπέδου, ενώ δεν τηρεί τους κανόνες καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες – έχοντας μετατραπεί σε ένα εύκολο «όχημα» για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Περαιτέρω, τρία ανώτατα διευθυντικά στελέχη της κατηγορήθηκαν για δωροδοκία, με στόχο να βοηθήσουν εγκληματίες της Ρωσίας, της Βενεζουέλας, καθώς επίσης της Κίνας (παραδόξως τριών «αντιπάλων» των Η.Π.Α.), να διοχετεύσουν τα μαύρα χρήματα τους στο σύστημα.

Τρομοκρατημένο το πριγκιπάτο ανέλαβε την ευθύνη για την τράπεζα την επόμενη ημέρα, ενοχοποιώντας τα διευθυντικά στελέχη της – με αποτέλεσμα ο διευθύνων σύμβουλος της να συλληφθεί και να τεθεί υπό κράτηση. Τοποθετήθηκε νέα διοίκηση στην τράπεζα, ενώ επιβλήθηκε ανώτατο όριο στις αναλήψεις – ύψους 2.500 € την εβδομάδα.

Συνεχίζοντας, η κυβέρνηση της Ανδόρας ισχυρίζεται πως πρόκειται για μία μεμονωμένη περίπτωση, ενώ ο υπόλοιπος τραπεζικός της τομέας είναι καθαρός – χωρίς όμως να μπορεί να πείσει τους αμερικανούς. Με δεδομένο δε το ότι, ο όγκος του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι 17 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την καταστροφή, εάν οι τράπεζες της καταρρεύσουν – όπως η Κύπρος πρόσφατα, καθώς επίσης η Ισλανδία στο παρελθόν.

Σε αντίθεση όμως με τις δύο αυτές χώρες, η Ανδόρα δεν έχει κεντρική τράπεζα, η οποία να ενεργεί ως δανειστής ύστατης ανάγκης – οπότε εάν οι τράπεζες της πράγματι καταρρεύσουν, δεν θα αποφύγει το μοιραίο, αφού με ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 400 εκ. € δεν μπορεί καν να υποστηρίξει μία τράπεζα, την BPA, τα περιουσιακά στοιχεία της οποίας είναι 3 δις €.

Εύλογα λοιπόν υποβαθμίσθηκε από την S&P – ενώ η Fitch έχει θέσει υπό το καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης τρείς άλλες τράπεζες της χώρας. Προκάλεσε φυσικά μεγάλη ανησυχία σε όλους όσους έχουν τοποθετήσει τα χρήματα τους στο πριγκιπάτο – λόγω των χαμηλών φορολογικών συντελεστών του, σε συνδυασμό με το ότι δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά έχει ως νόμισμα του το ευρώ.

Βέβαια, ο υπουργός οικονομικών της χώρας δήλωσε πως έχει ξεκινήσει μία διαδικασία μετασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος, έχοντας δεσμευθεί για διαφάνεια, καθώς επίσης για ανταλλαγή πληροφοριών – έτσι ώστε να καταπολεμάται αποτελεσματικά η νομιμοποίηση των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Εν τούτοις, είναι μάλλον πολύ αργά για να αποφευχθεί η κρίση – με οδυνηρά επακόλουθα για το πριγκιπάτο.

Ολοκληρώνοντας, τα γεγονότα στην Ανδόρα έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο άλλο μικρό «πριγκιπάτο της φοροδιαφυγής», στο Μονακό, το οποίο ευρίσκεται εντός της Γαλλίας, στα σύνορα της με την Ιταλία – αποτελώντας πόλο έλξης των πλουσίων, λόγω των χαμηλών φορολογικών του συντελεστών.

Ειδικά βέβαια των ατόμων που χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας» (ultra high net worth), έχοντας έκαστο περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκ. $ – οι οποίοι υπολογίζονται στους 211.275 παγκοσμίως, αυξημένοι κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με συνολική περιουσία 29,7 τρις $ (αυξημένη κατά 7% συγκριτικά με το 2013 – γράφημα).

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως τα μικρά κρατίδια θα δεχθούν τις επιθέσεις των αρχών των μεγάλων κρατών, προς όφελος των ισχυρότερων φορολογικών παραδείσων – όπως είναι η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο κοκ.     

ΠΗΓΗ  http://www.analyst.gr/2015/03/31/andora-trapeziki-krisi/ΓΡΑΦΗΜΑ-εξαιρετικά-υψηλής-καθαρής-αξίας-πρόσωπα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s